Dit is een vraag die autobezitters tegenwoordig steeds opnieuw stellen. Of je wel of geen wax moet gebruiken is gewoon niet meer zo duidelijk als 50 jaar geleden. Toen, ja, toen uw nieuwe auto nog maar een paar lagen gekleurde lak had, moesten autobezitters in de was om de lak van de auto te beschermen. Het debat van vandaag wordt echter gevoed door het feit dat de meeste auto’s nu een beschermende blanke laklaag hebben – een doorzichtige hars die over de gekleurde laklaag wordt aangebracht. Is de blanke lak niet daar geplaatst als een beschermende barrière? Waarom waxen?
Er zijn argumenten voor en tegen waxen; in alle eerlijkheid, ik val aan de, “Waarom waxen?” kant. Het is waar dat als je je auto er wilt laten uitzien alsof hij zo uit de fabriek komt, je hem wilt waxen. Maar voor mij is het verschil als kijken naar HD of niet-HD televisie: Tenzij ze naast elkaar staan, merk ik gewoon niet genoeg verschil om me er vanuit esthetisch oogpunt zorgen over te maken.
Is de wax nodig voor bescherming tegen de omgeving? Nou, de blanke lak zelf is een beschermende barrière tegen zure regen en UV-stralen, zodat de kleur van de lak niet vervaagt en de auto die mooie, diepe kleur houdt. De blanke lak is niet vatbaar voor verbleken omdat hij natuurlijk blank is! Maar, aan de andere kant, blanke lak IS gevoelig voor krassen, wat op zichzelf kan leiden tot het dof worden van uw afwerking. En wanneer verontreinigingen zoals vuil, viezigheid, insecten en pollen zich op uw auto kunnen ophopen, kunnen ze de reflecterende kwaliteit van de blanke lak verminderen, waardoor de lak ook doffer wordt.
- Bezoek de homepage van Torque News voor meer verhalen.
Dus, is dat een “ja” of “nee” voor waxen?
Nou, een beetje van allebei, in alle eerlijkheid. Hoewel af en toe waxen helpt om je auto ongerept te houden, is goed wassen naar mijn mening veel belangrijker dan waxen. Het wegwassen van verontreinigingen – zure regen, stof, pollen, verontreinigende stoffen in de lucht, vogelpoep, insectenspetters, etc. – op een tijdige, juiste manier zal meer doen om je blanke lak in vorm te houden en zijn werk te doen, krasvrij, dan regelmatig waxen. Maar hoewel ik niet geloof dat waxen strikt noodzakelijk is, denk ik wel dat 3-4 keer per jaar waxen het oppervlak van een auto kan voorzien van een “opofferingslaag” van bescherming. Met andere woorden, die laag wax is misschien niet veel, maar het is genoeg buffer, zodat wanneer je je auto wast en de verontreinigingen verwijdert, je tegen de wax wrijft en niet tegen de gemakkelijk te krassen blanke lak.
Het is iets om over na te denken, wat je standpunt ook is over de werkelijke “noodzaak” van waxen.
Natuurlijk is dit allemaal irrelevant als uw auto een van die uitzonderingen is met een “matte” of “vlakke” afwerking; voor deze is waxen niet alleen niet nodig, het wordt ook niet aanbevolen!
Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen
Kun je een auto waxen die geen blanke lak heeft?
Wanneer kan ik blanke lak waxen?
Is blanke lak beter dan wax?
Wat gebeurt er als je je auto niet in de wax zet?
Waarom moet je je auto niet waxen?
Is het nodig om een auto te waxen?
Wat gaat eerst wax of sealant?
Moeten nieuwere auto’s in de was gezet worden?
Is keramische coating beter dan wax?
Worden nieuwe auto’s door dealers in de was gezet?
Moet ik waxen na het sealen?
Kan je wax over sealant heen doen?
Hoe wax je een blanke lak?
Is je laklaag lelijk en aan het bladderen? Probeer dit! – Video №1 | Start tijd – 8:52