27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Hoe gebruik je Dono in het Japans?

plus

Een van de grootste moeilijkheden bij het leren van Japans is misschien wel het goed kunnen omgaan met beleefde uitdrukkingen. Waarom is dat moeilijk? Omdat de verschillen tussen deze uitdrukkingen zeer subtiel zijn, en om ze nauwkeurig te gebruiken, moet men waarnemen of de andere persoon “superieur” of “inferieur” is. Hier is wat om te weten.

japanse mensen gesprek | Japanse Honorifics

Bij twijfel, gebruik gewoon “san”

Het Japanse equivalent van “Mr” of “Ms” in het Engels is “San”. Het moet direct na de naam van de persoon worden toegevoegd. Dat is natuurlijk de belangrijkste uitdrukking – de anderen zijn uitzonderingen. Maar het zal je helpen om de verschillen te kennen. En als je ooit in Japan wilt werken, is het belangrijk om de verschillende Japanse eretekens (san, sama, kun, chan, dono).

Beleefdheidsuitdrukkingen moeten de situatie en de relaties met anderen volgen. Wanneer Japanners iemand aanspreken, is het veilig om “sama様)” te gebruiken. Het is de meest beleefde en respectabele manier. Het is een soort formele uitdrukking. Men moet het gebruiken bij het zakendoen, het schrijven van brieven, en bij ontmoetingen met klanten of gasten totdat de relaties “intiem” worden. “Dono” betekende vroeger “Daimyo” – de leider van de Samurai’s – en impliceert dus een soort “spanning”. Deze uitdrukking is duidelijk een beetje oud geworden en is eigenlijk minder beleefd dan “sama”. “Dono” wordt meestal schriftelijk gebruikt door hogergeplaatste of hogere persoon (bv. baas). Soms noemen bedrijven hun werknemers “dono”, maar dat is niet meer zo gebruikelijk.

Zoals hierboven vermeld, is “san” ook een beleefde manier om elkaar aan te spreken. Het kan gemakkelijk worden gebruikt. In feite is het de meest gebruikte vorm tussen collega’s en hooggeplaatste personen, evenals relaties van “gelijkwaardig niveau”. “San” is de handigste uitdrukking en de veiligste manier wanneer iemand zijn (lichte) gevoel van respect wil tonen. Het gebruik van “San” drukt iemands zorgzaamheid voor anderen uit. Daarom is het aanbevolen om “San” te gebruiken in elk soort situaties.

“Kun(君)” wordt meestal gebruikt voor jongens, vooral de jongere. Daarentegen is “Chan” voor meisjes. Maar de nuance is heel anders. Terwijl “kun” een soort “spanning” impliceert omdat het voor jongens is – zoals “dono” -, is “Chan” veel tederder, intiemer, en heeft er een beetje een “grappig” gevoel aan vast. Dus zeer goede vrienden gebruiken “Chan” om elkaar aan te spreken, zelfs als het jongens zijn.

Aan de andere kant, de ergste manier is om iemand zonder titel te noemen. Dat wordt “yobisute (呼び捨て)” genoemd. “Yobisute” is vulgair, maar goede en oude vrienden gebruiken het meestal. Het is een onbeleefde uitdrukking, maar tegelijkertijd toont het verwantschap. Dus sommige mensen worden liever met “yobisute” aangesproken. Vooral jonge mensen doen dat.

Gevoel voor beleefdheid is de sleutel om niet alleen de Japanse cultuur te begrijpen, maar ook het hele culturele gebied van het Verre Oosten – China, Korea, en Vietnam. Deze landen werden allemaal beïnvloed door Confuciaanse ideeën. Dat gevoel van respect is een fundamenteel element in de socialisatie. Als motorolie die sociale relaties soepel laat lopen. In Japan moet men, om door anderen als volwassene te worden erkend, beleefde uitdrukking correct onderscheiden. Het hele proces is niet gemakkelijk, dus het werd de traditionele waarde van Japan.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe gebruik je Dono?

“Dono” wordt gewoonlijk in geschrifte gebruikt door een senior of hogere persoon (bijv. baas). Soms noemen bedrijven hun werknemers “dono”, maar dat is niet meer zo gebruikelijk. Zoals hierboven vermeld, is “san” ook een beleefde manier om elkaar aan te spreken.

Is Dono hoger dan Sama?

-dono (殿): Oorspronkelijk “Heer” in de feodale betekenis, ooit duidend op een hoger niveau van respect dan -sama. Maar hoewel -dono een hoge status van de aangesprokene aanduidt, impliceert het niet noodzakelijk een lagere status van de spreker, in tegenstelling tot -sama.

Hoe gebruik je Dore en Dono?

Ze verwijzen naar dingen, mensen of plaatsen die ver weg zijn van zowel de spreker als de luisteraar. En DORE (welke), DOKO (waar) en DONO (die voor het zelfstandig naamwoord komt) zitten in de DO groep. Als je richtingen aangeeft, zeg je KOCHIRA (deze kant op), SOCHIRA (daar), ACHIRA (die kant op), en DOCHIRA (welke kant op).

Wat is het verschil tussen Sama en Dono?

-Sama (さま), de meer formele versie van san. Gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar klanten die in Japan het grootste respect verdienen, mensen met een hogere rang, of iemand die je bewondert. -Dono (どの), betekent ruwweg “heer” of “meester”, en ligt onder sama in zijn respectniveau.

Wat is de betekenis van Dono in het Engels?

Brits Engels: handout NOUN /ˈhændaʊt/ Een handout is een gift van geld, kleding, of voedsel, die gratis aan arme mensen wordt gegeven. Soldaten houden toezicht op de voedseluitdelingen.

Wat is Okuniwa?

binnenplaats, tuin, erf.

Wat is Domo in het Japans?

DOMO betekent “heel”. Het is vooral handig bij het benadrukken van waardering of het maken van een verontschuldiging. Wanneer je iets koopt in een winkel, zou de winkelbediende zeggen “DOMO ARIGATOU”, wat betekent dank u “zeer veel”. Je kunt DOMO ook gebruiken als begroeting, zoals “hallo”.

Wat is Doko in het Japans?

“Waar?” is in het Japans どこ DOKO, dus om simpelweg te vragen waar het is, kun je gewoon ですか desu ka toevoegen na DOKO. Bijvoorbeeld, om te vragen “Waar is het toilet?” formuleren we in het Japans “Wat het toilet betreft, waar is het?” en gaat het als volgt.

Waarom zegt Camie kin?

Camie heeft een gewoonte om naar mensen te verwijzen op een unieke manier. In plaats van gewoon mens en mensen te zeggen, zegt ze respectievelijk mens en mensmens. Ze heeft ook de neiging om anderen aan te spreken met het achtervoegsel “Chin” toegevoegd aan hun naam op een soortgelijke manier als hoe “San” en “Chan” worden gebruikt in het Japans om anderen aan te spreken.

Is het onbeleefd om geen eretekens te gebruiken?

Het niet gebruiken van eretekens wordt als onbeleefd beschouwd. Over het algemeen zijn Japanners erg beleefd tegen buitenlanders.

Wat is Nan in het Japans?

Je kunt ook ‘nan’ gebruiken om ‘wat’ te betekenen Het woord nani 何 (なに) betekent in het Japans “wat. “En afhankelijk van de situatie, zou je in plaats daarvan nan (なん) kunnen gebruiken.

Wat is de betekenis van Doko?

Naamwoord. doko (meervoud dokos) (archaïsch) Een lepidosiren.

Wat is Dekimasu?

Je kunt vermogen of potentie uitdrukken als je de woordenboekvorm van werkwoorden gebruikt, en daaraan KOTO GA DEKIMASU (kan doen / Letterlijk, kan het ding van) toevoegt. En de woordenboekvorm daarvan is IKU.

Wat is Kochira?

Definitie: 意味 deze kant op; deze richting Leer Japanse woordenschat: こちら (kochira). Betekenis: deze kant op (richting dicht bij de spreker of naar de spreker toe); deze richting.

Wat is Soko Japans?

Definitie: 意味 die plaats; daar. Leer Japanse woordenschat: そこ (soko). Betekenis: daar (plaats relatief dichtbij luisteraar); die plaats. Type: Zelfstandig naamwoord.

Vorig artikel

Wat kan ik op mijn 7 maanden oude toast doen?

Volgend artikel

Wat is metaalkarakter?

You might be interested in …

Hoeveel vrouwen mag je hebben in Dubai?

Polygame samenlevingen zijn legaal in de Verenigde Arabische Emiraten Moslim polygamie, in de praktijk en de wet, verschilt sterk in de islamitische wereld. . Net als bij polygynie in de Islam in het algemeen, mogen […]

Hoe bescherm je acrylverf tegen hout?

Het schilderen van uw houten meubels met acrylverf is een eenvoudige, gemakkelijke, en leuke taak die u gemakkelijk zelf kunt doen. DIY acrylverf is een koele oplossing voor uw huis renovatie eisen. In plaats van […]