27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Hoe kom je bij een platenlabel?

“Hoe kom ik aan een platencontract?” Het is al generaties lang de knagende, wanhopige vraag op de lippen van bijna elke singer/songwriter/band op de planeet. Het mythische platencontract is het eindstation voor aspirant-artiesten: het gouden ticket, het Shangri-La, het beloofde land. Als je gewoon die platencontract kan krijgen, zijn je problemen voor altijd voorbij.

(Je kunt misschien het gegniffel horen van de artiesten die daadwerkelijk een platencontract hebben gehad).

Hoewel het krijgen van een platencontract zeker veel deuren kan openen voor jou als artiest, heeft het geen zin om er omheen te draaien: getekend worden bij een label is nu moeilijker dan ooit tevoren. Ten eerste zijn er zoveel artiesten die om de aandacht van labels schreeuwen dat het bijna onmogelijk is om een audiëntie te krijgen bij A&R tenzij je extreem goede connecties hebt, of als je al 10.000 platen verkocht hebt en ongeveer 2 miljoen YouTube-abonnees hebt. Ten tweede nemen de platenmaatschappijen door de voortdurende onrust in de platenindustrie lang niet zoveel risico’s met hun geld. Dit is de reden waarom zoveel artiesten uitvinden hoe ze het onafhankelijk kunnen maken, en waarom zelfs veel labelartiesten nu “indie gaan”.

Nu, dat betekent niet dat je niet om getekend te worden, of dat je niet moet proberen om getekend te worden. In feite is het goede nieuws dat je niet langer hoeft te wachten om “ontdekt” of getekend te worden voordat je aan je carrière als opname-artiest kunt werken, en er zijn genoeg indie-artiesten die het heel goed doen zonder een platencontract. Maar als je denkt dat je hebt wat nodig is en je wilt het proberen, dan kun je er op zijn minst naar streven om getekend te worden terwijl je je carrière op andere niveaus blijft ontwikkelen – en als dat gebeurt, is dat alleen maar jus. Hier zijn wat verstandige tips om je te helpen jezelf te positioneren voor het krijgen van een platencontract.

MAAK HET BESTE ALBUM OF DE BESTE DEMO DIE JE KUNT

De muziekindustrie is concurrerender dan ooit, wat betekent dat je niet zomaar een “goed” liedje of een “toonbare” demo kunt afleveren. Je hebt uitstekend nummers met geweldige hooks die professioneel zijn opgenomen, gemixt en gemasterd. Veel artiesten slaan tegenwoordig de “demo” stap helemaal over en zamelen gewoon geld in om een professionele EP of volledig album te maken dat ze direct aan hun fans kunnen verkopen, en laten die opname doorgaan als een “demo” voor de labels. Als er niets anders is, positioneert dit je als een serieuze artiest.

BOUW EEN FANBASE OP EN BOUW MOMENTUM OP

Platenlabels zijn tegenwoordig meer geïnteresseerd in een artiest of band als ze al een zekere mate van succes laten zien. Speel veel shows, ontwikkel een aanwezigheid op sociale netwerken, zet je liedjes op YouTube, en maak je fans enthousiast over wat je doet. Hoe meer momentum en opwinding je kan opbouwen rond je act, hoe groter de kans dat de labeluitbaters je zullen opmerken.

OVERWEEG EERST EEN PUBLISHING DEAL

Als je goed bent in het schrijven van liedjes – vooral in de genres pop/rock en country – kun je proberen te beginnen met het uitgeven van liedjes bij een muziekuitgeverij voordat je de labels het hof probeert te maken. Dit betekent in feite dat je de liedjes schrijft die uitgevers aan de labels voorleggen om te proberen ze op de platen van gevestigde artiesten te krijgen. Je hoeft hiervoor geen demo te hebben die klaar is voor de radio – alleen eenvoudige, goed opgenomen arrangementen van je beste liedjes. Sommige van de opkomende pop- en countrysterren van vandaag zijn begonnen met het schrijven van liedjes voor andere labelartiesten.

MAAK VEEL CONNECTIES

In deze business gaat het er echt om wie je kent. Ga naar elk industrie-evenement dat je je kunt veroorloven, ga naar shows, ga naar waar de mensen uit de muziekbusiness rondhangen, maak connecties en bouw relaties op. Mensen uit de industrie zullen veel eerder naar je luisteren als ze je al kennen.

Als je serieus bent over het krijgen van die ongrijpbare platencontract, zijn er nog steeds manieren om het te doen. Het vergt inzet, passie en geduld, maar met hard werken en een beetje geluk, zou je misschien toch dat “Beloofde Land” kunnen bereiken.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is het moeilijk om getekend te worden bij een platenlabel?

Tekenen bij een platenlabel gaat niet van de ene dag op de andere. Als je niet de juiste dingen op hun plaats hebt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je getekend wordt.

Hoeveel kost het om getekend te worden bij een platenlabel?

Per IFPI, zal een platenlabel meestal ergens tussen de $500,000 en $2,000,000 investeren in een nieuw getekende artiest. Dat is zeker een grote spreiding, en een groot bedrag vanuit het perspectief van de meesten. Hier is de basisverdeling van hoe deze fondsen worden toegewezen: Voorschot: $50.000 tot $350.000.

Hoe krijgen artiesten een contract bij een label?

Speel veel shows, ontwikkel een sociale netwerk aanwezigheid, zet je liedjes op YouTube, en maak je fans enthousiast over wat je doet. Hoe meer dynamiek en opwinding je rond je act kan opbouwen, hoe groter de kans dat de labeluitbaters je zullen opmerken.

Wat gebeurt er als je getekend wordt bij een platenmaatschappij?

[Beperkte creatieve controle: Als je bij een platenlabel tekent, hebben ze controle over je muziek. Het label kan deals sluiten en beslissingen nemen met jouw muziek zonder jouw goedkeuring. Ze hebben ook volledige controle over distributie, marketing, artwork, berichtgeving, en nog veel meer. [/color-box]

Hoeveel betalen platenlabels aan artiesten?

Platenlabels betalen twee royalty’s: een aan artiesten, en een andere aan componisten en uitgevers. Artiesten kunnen 10% – 15% van de voorgestelde albumverkoop minus verpakkingskosten ontvangen. Componisten en uitgevers ontvangen 30% of meer.

Hoe is Billie Eilish aan een contract gekomen?

In januari 2016 regelden Finneas en zijn manager een deal waarbij Apple Music Eilish contracteerde bij A&R-bedrijf Platoon, dat gespecialiseerd is in het verpakken van opkomende artiesten voordat ze een major-labelcontract krijgen.

Hoeveel betalen labels aan artiesten?

Platenlabels betalen twee royalty’s: een aan artiesten, en een andere aan componisten & uitgevers. Artiesten kunnen 10% – 15% van de voorgestelde albumverkoop minus verpakkingskosten ontvangen. Componisten en uitgevers ontvangen 30% of meer.

Hoe verdienen artiesten geld?

Het grootste deel van de inkomsten van een artiest komt van tournees, de verkoop van merchandise, licenties voor hun muziek voor zaken als televisie, films of videogames, en partnerschappen of nevenactiviteiten. Streaming wordt vaak gezien als de toekomst van muziek en kan artiesten voorzien van een mooie bron van inkomsten.

Betalen platenmaatschappijen artiesten?

Platenlabels betalen twee royalty’s: één aan artiesten, en één aan componisten en uitgevers. Artiesten kunnen 10% – 15% van de voorgestelde albumverkoop minus verpakkingskosten ontvangen. Dus, nu verdienen ze geld aan elk aspect van de carrière van een artiest.

Is het de moeite waard om bij een label te tekenen?

[Nogmaals, je zou alleen moeten overwegen om bij een label te tekenen als er iets is dat zij voor jou kunnen doen wat je zelf nog niet kan. Dit betekent dat in ruil voor hulp bij het uitbrengen en promoten van je muziek, bijna elk label waarmee je samenwerkt veel van je zal verwachten in termen van geld, exclusieve rechten op je muziek enzovoort. [/color-box]

Wie heeft het grootste platencontract?

1. Michael Jackson – $250 miljoen (2010) De deal werd getekend na Jacksons dood, maar het contract van zijn nalatenschap met Sony Music geeft het label rechten op zijn onbetwistbare catalogus, inclusief heruitgaven, evenals eventuele postume nieuwe releases, zoals 2014’s “Xscape,” dat wist te landen op nr.

Bij welk label is Ariana Grande getekend?

Republic Records
Universal International
Ariana Grande/Record labels

Wie is de ex van Billie Eilish?

Billie Eilish besprak onlangs haar verleden “misbruik” en nieuwe muziek in een interview met Rolling Stone. Ze ontkende dat haar single “Your Power”, waarin ze misbruikende mannen oproept, geïnspireerd was door haar ex. De relatie van de zangeres met een oudere artiest, Brandon Adams, werd onthuld in haar documentaire.

Hoeveel levert 1 miljoen Spotify streams op?

Artiesten kunnen gemiddeld tussen de $3.300 en $3.500 per 1 miljoen streams verdienen. Deze cijfers schommelden enigszins in 2020 en 2021, en stegen zelfs licht voor de eerste keer sinds de oprichting van het bedrijf in 2006.

Hoeveel betaalt Spotify voor 1 miljoen streams?

Artiesten kunnen gemiddeld tussen de $3.300 en $3.500 per 1 miljoen streams verdienen.

Wat is VEVO?

Vevo (/ˈviːvoʊ/ VEE-vo, een afkorting voor “Video evolution”) is een Amerikaanse multinationale video hosting dienst, vooral bekend voor het aanbieden van muziekvideo’s aan YouTube. De dienst is ook beschikbaar als app op geselecteerde smart tv’s, digitale videorecorders, digitale mediaspelers en streaming televisiediensten.

Vorig artikel

Hoe laat je een hangende plant herleven?

Volgend artikel

Zijn vrouwtjes leeuwen aanhankelijker?

You might be interested in …

Bloeien seringen twee keer per jaar?

A. Ja, dat is mogelijk. We zien af en toe dat lentebloeiende bomen en struiken een bloem of twee laten zien nadat een stressvolle zomer is gevolgd door milder weer. Deze planten zetten hun bloemknoppen […]

Is het veilig om Clorox en Dawn afwasmiddel te mengen?

Volksgezondheidsfunctionarissen dringen aan op het niet mengen van schoonmaakmiddelen om giftige resultaten te voorkomen. Jessica Lee Gepubliceerd 28 juni 2020 Claim Beoordeling Wanneer bleekmiddel en ammoniak mengen, komt er een giftig gas genaamd chloramine vrij […]