27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Hoe meng je cement voor potten?

Hoe Cement Plantenbakken Maken

“Wat ben je in hemelsnaam NU aan het doen?” – Echtgenoot was niet zo blij toen hij zag dat ik in zijn bouwmateriaal aan het rommelen was. Ik had gelezen over het maken van potplantenbakken van snel te zetten cement en wilde het graag eens proberen. Kerstmis staat voor de deur en daarmee ook een lijst van speciale mensen die allemaal een cadeau verdienen om te zeggen hoezeer ik hun inbreng in mijn leven waardeer. Ik hoopte wat cadeaus te kunnen maken die net iets specialer zijn dan iets uit de winkel. Ik denk ook dat dit een paar geweldige eindejaarsgeschenken voor favoriete leraren zou kunnen zijn.

Afgaande op wat ik op Pinterest en andere doe-het-zelf-sites had gelezen, had ik een mengsel nodig van een soort cement, zand, en meestal iets om de massa te vergroten (maar dat lichter was dan de stenen en het grind die meestal in beton worden gebruikt). Vermiculiet’ was een woord dat in een aantal blogs werd gebruikt. Ik dacht dat het het soort lichte houtkrullen was dat je koopt als bodembedekking voor hamsters en andere knaagdieren! Ik heb er een zak van toegevoegd aan mijn materiaalvoorraad!

Het cementmengsel debacle…

Ik wist de interesse van mijn man te wekken en we begonnen van alles te testen, van tegelfixeermiddel, plus of min bouwzand, zeezand (toen het bouwzand op was), diverse soorten tegelvoegsel, gewoon cement en snelcement, tot kant-en-klaar cement. Het was zo leuk, maar uiteindelijk had ik maar twee echte winnaars: kant-en-klare zware tegelspecie en kant-en-klare cement en zand (gewoon of snel-cement – er is geen echt verschil, behalve de tijd). Houtkrullen gaven zeker meer lichtgewicht resultaten en ik dacht echt dat ik iets op het spoor was!

Deskundigen met wie ik sindsdien gesproken heb, twijfelen aan de lange levensduur van houtkrullen, dus houd daar rekening mee als je van plan bent familiestukken te maken! Ze wijzen er ook op dat het zout in zeezand corrosie veroorzaakt, dus het beste is om bouwzand te gebruiken!

Het gieten van uw cementen plantenbakken

De volgende interessante fase was het vinden van mallen. Je hebt een grotere mal nodig om de buitenvorm te vormen en een binnenvorm om het ‘gat’ te vormen. Er is altijd een risico dat je deze mallen moet breken om je creaties te bevrijden, dus blijf bij alles wat wegwerpbaar is! Sommige mensen gebruiken verschillende mallen van afnemende grootte tegelijk, beginnen met één grote bak en zetten de kleinere mallen in elkaar. Zo krijg je een aantal plantenbakken uit één sessie en bespaar je op het aantal mallen dat je nodig hebt. Ik kan niet wachten om dit zelf te proberen!

Ik vond dat voor kleine tot middelgrote mallen de ruimte tussen de buitenste en binnenste mal het beste ongeveer 2,5 cm – 3 cm was. Als ik grotere plantenbakken ga maken, zal deze dikte toenemen.

Er zijn verschillende oplossingen voorgesteld om het probleem van het aan de mallen klevende cement op te lossen. Onze eerste poging moesten we na zachtjes zagen afpellen om een beginpunt te krijgen. Ik heb huishoudfolie, vaseline en bakolie geprobeerd om het probleem van het klevende cement op te lossen. Kookolie krijgt mijn stem!

Dus, na dit alles, hoe zou ik het maken van een cementen plantenbak aanraden?

Zo maak je een plantenbak van cement

Benodigde materialen:

  1. Cement – snelcement of gewoon portlandcement – de kleinste hoeveelheid (500 g) om mee te beginnen is voldoende. Dit kan ook kant-en-klaar gemengd zijn, in dat geval heeft u het onderstaande bouwzand niet nodig
  2. Een zo klein mogelijke zak bouwzand en wat fijn grind om als bulk te gebruiken (als u kant-en-klaar cement of beton koopt, hoeft u zand en grind niet apart te kopen)
  3. Water om te mengen
  4. Mallen (zie opmerkingen hierboven)
  5. Handschoenen – onmisbaar – cement is erg hard voor de huid en kan verbranden!
  6. Emmer om te mengen
  7. Troffel en/of oude houten lepel voor het mengen om ingesloten luchtbellen los te maken (de achterkant van bovengenoemde houten lepel doet het ook)
  8. Medium en fijn schuurpapier
  9. Boor om afvoergaatjes te maken
  10. Cement afdichtmiddel

Stap 1:

Begin met het plannen van de vorm van de plantenbakken en welke mallen u daarvoor nodig zult hebben. U zult nooit meer op dezelfde manier naar plastic en glazen potten en verpakkingen kijken! Stevig karton dat aan de randen is vastgeplakt, werkt ook goed.

Stap 2:

Spuit of verf bakolie op de binnenkant van de buitenvorm en de buitenkant van de binnenvorm.

Stap 3:

Meng het cement, zand, water en eventuele andere ‘vulstoffen’ grondig door elkaar. Ik heb een verhouding van één deel cement op twee delen zand en vier delen vulstof gebruikt. Als u kant-en-klaar cement gebruikt, hoeft u geen zand of vulstof toe te voegen. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 4:

Voeg langzaam water toe (ongeveer twee delen), goed mengen. Herinner je je de dagen van moddertaarten? Meng tot je hebt wat iemand beschreef als knapperige pindakaas – het moet zijn vorm behouden maar niet droog zijn.

Stap 5:

Giet/schep het cement in de buitenste vorm tot hij ongeveer driekwart vol is, en draai dan de binnenste vorm op zijn plaats. Er kan wat cement uit de buitenste vorm overlopen – doe dit terug in de mengemmer. Gebruik de juiste prikker om de luchtbellen in het cement los te maken. Zorg ervoor dat de oppervlakken vlak en glad zijn en dat er ongeveer 3 cm ruimte is tussen de binnen- en de buitenvorm aan de onderkant.

Gebruik van de bekledingsmethode met huishoudfolie – links het kant-en-klare cementmengsel, rechts de opbollende zaagselkrullen.

Stap 6:

Laat drogen (minstens 24 uur). De mal moet stevig en solide aanvoelen. Verwijder de mal door hem voorzichtig los te wrikken. Als het cement vastzit, maak dan een snede in de mal en pel of breek hem er voorzichtig af. Als de olie gelijkmatig is aangebracht, moet de mal gemakkelijk loskomen en kan hij opnieuw worden gebruikt.

Stap 7:

De plantenbak moet minstens 7 dagen ‘uitharden’ voordat u hem gaat schuren en/of decoreren. Er kan lange tijd water in de cementmix blijven zitten, dus zorg ervoor dat de pot goed droog is voordat je begint met decoreren!

De huishoudfolie werkte goed om de binnenste vorm eruit te krijgen, maar de buitenste vorm kreeg geen beweging totdat we er een gleuf in knipten en hem er vervolgens afhaalden!

Stap 8:

Boor nu een of twee afwateringsgaatjes met een elektrische boor.

Stap 9:

Overweeg het oppervlak te schuren om een gladdere afwerking te krijgen.

Het schuren maakte zo’n verschil.

Afvoergaatje geboord maar niet gecentreerd!

Stap 10:

Er zijn PVC cement sealers verkrijgbaar om het oppervlak van uw plantenbak te verzegelen voordat u begint met decoreren, als u dat wenst.

Stap 11:

De mogelijkheden om je pot te versieren zijn eindeloos, van heel eenvoudig (zoals het toevoegen van een kleurvlak) tot ingewikkelde ontwerpen en versieringen. Ik heb acrylverf gebruikt voor een wit gedeelte, met een bronskleurige rand met behulp van een verfpen. De kleinere potten werden gewassen met witte acrylverf en daarna gebruikte ik een goudkleurige verfpen om de eenvoudige ster- en cirkelmotieven aan te brengen. Ik gebruikte een beetje van de goudkleur om de randen van deze potjes te accentueren.

Stap 12:

Toen ik tevreden was over de decoratie, verzegelde ik mijn handwerk met twee lagen matte blanke lak.

Stap 13:

Op dit punt moest ik mezelf inhouden om niet opnieuw te beginnen, want mijn hoofd zat vol ideeën over hoe ik het anders en beter kon doen! Ik kan niet wachten om mijn volgende partij potten te maken – dit zou wel eens een verslaving kunnen worden!

Stap 14:

Tot slot heb ik de potten volgegoten met een paar van mijn favoriete vetplantjes. Sommige daarvan hadden zich onlangs heel handig voortgeplant en hun baby’s konden nu worden herplaatst in slimme nieuwe potten.

Ik hoop dat u het leuk vond om te lezen over mijn kennismaking met het maken van cementpotten! Misschien wilt u het ook eens proberen? Vergeet niet om me te laten weten wat je ervan vindt en hoe het je is vergaan met je eigen recente ‘maaksels’. Kijk voor mij op Facebook en ‘Maz Makes’ online. Tot de volgende keer – Maz

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe meng je cement voor plantenpotten?

3 Doe twee delen bouwzand en een deel cement in je emmer en meng dit samen met je metalen lepel. 4 Voeg al roerend beetje bij beetje een deel water toe (in ons geval een liter). Wanneer je ongeveer driekwart van het water hebt toegevoegd, controleer je de consistentie van het mengsel – het moet eruit zien als dikke yoghurt.

Hoe meng je cement en zand om potten te maken?

Meet 1 deel cement en 3 delen zand af. Meng ze zeer goed, Giet eerst een kleine hoeveelheid water in het mengsel (zand en wit cement) en meng ze goed met het water, Giet nu meer water als het cementmengsel te dik is.

Wat voor soort cement gebruik je om bloempotten te maken?

Portland cement
Portlandcement wordt beschouwd als de beste keuze voor het gieten en maken van alle soorten cementpotten. Het is een fijngemalen cementpoeder dat gemakkelijk mengt tot een glad resultaat voor je DIY cementpotten voor planten. Portland cement is het basisingrediënt voor het maken van cement plantenbakken.

Waarom kraken mijn cementpotten?

De eerste en meest voorkomende reden dat je betonnen plantenbak barst is omdat de mix te veel water bevatte. Hoe meer water er in de mix zit, hoe groter de kans dat het beton zal krimpen als het verdampt. Beton krimpt van nature, maar het extra water kan ervoor zorgen dat het te veel of te snel krimpt.

Wat is de verhouding voor cement mix?

Wat betreft de verhouding voor beton, hangt het af van de sterkte die je probeert te bereiken, maar als een algemene richtlijn zou een standaard betonmengsel zijn 1 deel cement op 2 delen zand op 4 delen toeslagmaterialen. Voor funderingen kan een mengsel van 1 deel cement op 3 delen zand op 6 delen toeslagmateriaal worden gebruikt.

Wat is het verschil tussen cement en beton?

Wat is het verschil tussen cement en beton? Hoewel de termen cement en beton vaak door elkaar worden gebruikt, is cement eigenlijk een ingrediënt van beton. Beton is een mengsel van toeslagstoffen en pasta. Cement maakt 10 tot 15 volumeprocent van het betonmengsel uit.

Is cementpotten goed voor planten?

Cement is goed voor planten zoals vetplanten. In het algemeen zijn zowel beton als cement potten fantastische opties voor potplanten omdat ze enigszins poreus zijn en wat vocht zullen doorlaten.

Wat is sterker wit cement of GRIJS cement?

Zowel wit als grijs cement is meestal gewoon portland cement ( OPC) maar wit cement is veel fijner dan grijs cement maar bijna even sterk.

Hoe meng je beton in een emmer?

Beweeg de boor en het accessoire voorzichtig helemaal naar de bodem van de emmer en rond de zijkanten tot het goed gemengd is. Als het te dik is, voeg dan meer water toe. Als het te dun is, voeg dan meer beton toe. Wanneer de gewenste consistentie is bereikt, ben je klaar om het mengsel te gieten.

Kun je cement en water gewoon mengen?

Cement gemengd met water alleen creëert een specie die kan worden gebruikt voor het repareren van schade aan betonconstructies. Dit cementgebonden speciemengsel wordt ook gebruikt in situaties waar normaal beton niet werkt, zoals bij onderwaterbetonning. Beton wordt over de hele wereld gebruikt omdat het duurzaam, economisch en veelzijdig is.

Kun je alleen cement en water mengen?

Cement gemengd met alleen water creëert een voegmiddel dat kan worden gebruikt voor het repareren van schade aan betonconstructies. Dit cementgebonden speciemengsel wordt ook gebruikt in situaties waar normaal beton niet werkt, zoals bij onderwaterbetonning.

Kan ik cement mengen met alleen zand?

Kan ik beton maken met alleen zand en cement? Nee, je kunt geen beton maken met alleen zand en cement. Beton wordt niet als beton beschouwd zonder toeslagstoffen zoals grind en steen. Het zijn de aggregaten die er toe bijdragen dat beton een hoge sterkte heeft.

Zijn witte cement potten goed voor planten?

Cementpotten zijn goed voor planten omdat ze duurzaam zijn, poreus, en zorgen voor isolatie. Je moet de kalk uit cementpotten logen voordat je ze gebruikt. Anders zal de kalk de pH waarde van de grond verhogen en schadelijk zijn voor sommige planten.

Kunnen we wit cement mengen met zand?

Om echt witte mortel te krijgen, moet je wit cement mengen met wit zand. Als je eenmaal de ingrediënten op een rijtje hebt, is veiligheid je volgende zorg. Cement ziet er onschuldig uit maar is zeer bijtend. Bescherm je huid en longen, terwijl je werkt, om veilig te blijven tijdens deze grote klus.

Kunnen we fevicol mengen met wit cement?

Meng 5 kilo wit cement in 8 liter water. Voeg hier 5 liter fevicol lijm aan toe en meng goed totdat het mengsel dikker wordt. Breng dit mengsel met een verfkwast aan op het oppervlak van het dak.

Vorig artikel

Wat zijn uw vaardigheden?

Volgend artikel

Is katoen-linnen goed voor de zomer?

You might be interested in …

Hoe bescherm je acrylverf tegen hout?

Het schilderen van uw houten meubels met acrylverf is een eenvoudige, gemakkelijke, en leuke taak die u gemakkelijk zelf kunt doen. DIY acrylverf is een koele oplossing voor uw huis renovatie eisen. In plaats van […]

Kun je een gipsmuur verven?

gevonden in veel huizen vandaag. Moderne huiseigenaren zijn waarschijnlijk bekend met gipsplaten of sheetrock, maar niet met gips. Deze gids zal al uw vragen beantwoorden over het schilderen van uw gipsmuren. Kan je gipsmuren schilderen? […]