27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Is de nachtmodus beter voor de ogen?

donkere modus ingeschakeld op smart phone

In een wereld waarin schermen altijd aanwezig lijken te zijn, is het belangrijk om maatregelen te nemen om je gezichtsvermogen te beschermen, zelfs met iets simpels als het gebruik van de donkere modus op je telefoon. Maar is de donkere modus beter voor uw ogen?

De donkere modus vermindert schittering en blauw licht, die beide goed zijn voor uw ogen. De donkere modus is echter niet voor iedereen geschikt, en in sommige gevallen kan het zelfs meer zichtproblemen veroorzaken dan oplossen.

Hieronder gaan we in op de details: Wat is de donkere modus, wat zijn de voordelen en is de donkere modus eigenlijk beter voor je ogen?

Wat is de donkere modus?

De donkere modus (of donker thema) is een instelling die op veel smartphone-modellen wordt aangeboden. De donkere modus geeft een omgekeerd kleurenschema weer – lichtgekleurde tekst en pictogrammen op een donkere achtergrond. De meeste mobiele apparaten zijn standaard ingesteld op de lichte modus, waarin donkere tekst op een witte of lichte achtergrond wordt weergegeven.

De donkere modus is toegankelijk via de weergave-instellingen van uw telefoon en kan worden in- en uitgeschakeld om aan de voorkeuren van de gebruiker te voldoen. Wanneer de donkere modus is ingeschakeld, wordt deze in de gehele gebruikersinterface weergegeven, inclusief apps.

Opmerking: Als je deze optie niet kunt vinden in je instellingen, is het mogelijk dat deze functie een andere naam heeft, of dat je telefoon (of het besturingssysteem) verouderd is en geen donkere modus biedt.

Geloof het of niet, maar de donkere modus bestond eigenlijk al als de “norm” vóór de lichte modus. Toen personal computers voor het eerst beschikbaar waren, waren monochrome monitoren de enige optie.

De monitoren gebruikten fosfor dat donker op het computerscherm verscheen. Wanneer een toets op het toetsenbord werd ingedrukt, ontstaken elektronen de fosfor in een andere kleur (vaak groen) om letters en symbolen te creëren tegen de donkere achtergrond.

Wat zijn de voordelen van de donkere modus?

Het gebruik van de donkere modus heeft veel voordelen, zoals een langere levensduur van de batterij en minder verblinding en blootstelling aan blauw licht.

MEER BATTERIJ, MINDER OPLADEN: Als je de donkere modus gebruikt, kan je batterij tot 30% langer meegaan, wat betekent dat je je telefoon minder vaak hoeft op te laden. Opmerking: Als u vindt dat het in de donkere modus moeilijker is om te lezen, kunt u de helderheid in de normale modus ook dimmen om de levensduur van uw batterij te verlengen.

Blootstelling aan blauw licht zou symptomen van digitale oogvermoeidheid veroorzaken, waaronder droge ogen, hoofdpijn en wazig zicht – hoewel de meeste onderzoeken dit niet aantonen. Echter, de wetenschap heeft aangetoond dat blauw licht de slaapcycli kan verstoren, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om voldoende rust te krijgen als u vlak voor het slapengaan aan voldoende blauw licht wordt blootgesteld.

BLOOTSTELLING AAN BLAUW LICHT VERMINDEREN: Uw telefoon in de donkere modus zetten kan de blootstelling aan blauw licht helpen verminderen.

Veel telefoons hebben ook een blauwlichtfilter. Met het filter, dat ook in de beeldscherminstellingen te vinden moet zijn, kun je de hoeveelheid blauw licht die je scherm uitstraalt aanpassen. Dit is een geweldige optie voor degenen die niet goed kunnen zien in de donkere modus, maar wel bescherming willen tegen blauw licht.

SCHERMVERBLINDING VOORKOMEN: Als je je scherm in een donkere kamer bekijkt, kan het felle licht van de standaardscherminstellingen een irritante schittering veroorzaken – een ongemakkelijk contrastniveau tussen het scherm en je omgeving. Als u de donkere modus gebruikt, wordt de schittering van uw scherm aanzienlijk verminderd, zodat u comfortabel kunt kijken.

U kunt uw scherm ook handmatig dimmen in de lichtmodus of de helderheid zo instellen dat deze automatisch wordt aangepast op basis van het omgevingslicht. Met beide opties kunt u de schittering effectief verminderen als u de donkere modus niet wilt gebruiken.

Is de donkere modus beter voor uw ogen?

Hoewel de donkere modus veel voordelen heeft, is deze misschien niet beter voor uw ogen. Het gebruik van een donkere modus is nuttig omdat het gemakkelijker is voor de ogen dan een kaal, helder wit scherm. Als u echter een donker scherm gebruikt, moeten uw pupillen verwijden, wat het moeilijker kan maken om u op het scherm te concentreren.

Waarom is het moeilijker om te zien als uw ogen verwijd zijn? Wanneer uw pupillen verwijden, wordt uw zicht minder helder. Wanneer uw pupillen zich vernauwen bij fel licht, wordt uw zicht scherper. Net als bij een camera zorgt een kleiner diafragma voor een grotere scherptediepte. Daarom kan het voor sommige mensen moeilijker zijn om details op het scherm duidelijk te zien in de donkere modus.

Mensen met bijziendheid of astigmatisme kunnen ook last hebben van halo (van het woord “halo”). Halo ontstaat wanneer licht zich over een bepaalde grens verspreidt, waardoor het er wazig of wazig uitziet.

Met andere woorden, witte letters kunnen lijken over te lopen in een zwarte achtergrond, waardoor het moeilijker wordt ze te lezen, vooral als de afdruk fijn is.

Halatatie komt vaker voor en is ernstiger bij gebruik van de donkere modus, dus mensen die al problemen hebben met hun gezichtsvermogen hebben wellicht meer baat bij een gedimde lichtmodus of een modus waarin blauw licht wordt gefilterd. Welke modus u ook gebruikt om uw telefoon te bekijken, de beste manier om te zorgen voor helder, comfortabel zicht is om uw oogarts te bezoeken voor een regelmatig oogonderzoek en een actueel voorschrift voor het gezichtsvermogen.

Het corrigeren van onderliggende zichtproblemen zal verlichting brengen die de donkere modus nooit kan bereiken, zowel op het scherm als daarbuiten. En als u een nieuwe bril gaat aanschaffen, kunt u speciale lenscoatings toevoegen die schittering en blauw licht tegenhouden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is nachtdienst beter voor de ogen?

De nachtmodus kan nuttig zijn door de algemene helderheid van het scherm te verminderen en het schermcontrast te verbeteren, maar er is weinig gepubliceerd bewijs beschikbaar om te zeggen of het effectief is bij het verminderen van vermoeide ogen.

Welke modus is beter voor de ogen?

Samenvatting: Bij mensen met normaal zicht (of gecorrigeerd-naar-normaal zicht) zijn de visuele prestaties over het algemeen beter in de lichtmodus, terwijl sommige mensen met cataract en aanverwante aandoeningen beter presteren in de donkere modus. Aan de andere kant kan langdurig lezen in de lichtmodus geassocieerd worden met bijziendheid.

Beschermt nachtlicht de ogen?

Nachtlicht is een functie die de hoeveelheid blauw licht ‘s nachts vermindert, en warmere kleuren weergeeft die kunnen helpen om vermoeide ogen te verminderen en u te helpen in slaap te vallen na een lange tijd op uw computer te hebben gewerkt.

Kan ik de nachtmodus overdag gebruiken?

Het functionele doel van de nachtmodus is hetzelfde als de donkere modus, het verminderen van de belasting op de ogen. Maar in tegenstelling tot de donkere modus, die de hele dag door kan worden gebruikt, wordt de nachtmodus aanbevolen om ‘s avonds te worden gebruikt, enkele uren voordat u zich klaarmaakt om te gaan slapen.

Moet ik de nachtmodus de hele tijd gebruiken?

Vermijd het gebruik van je mobiel in het donker. En als je het overdag inschakelt, is er geen probleem om het overdag te gebruiken. Omdat het omgevingslicht overdag erg hoog is en de helderheid van het scherm overdag niet veel invloed heeft. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel tijd je besteedt aan het gebruik van je mobiel of laptop.

Werkt de nachtmodus eigenlijk wel?

Windows ‘Nachtlicht’ zal je waarschijnlijk niet helpen om beter te slapen, maar het heeft nog steeds een doel. Sorry, je scherm geel maken zal je slaapproblemen niet oplossen, maar het kan wel een ander doel dienen. De studie volgde de slaap van 167 mensen, tussen 18 en 24 jaar oud, om te zien of het uitfilteren van blauw licht een merkbaar effect had op de rust.

Beschermt de donkere modus de ogen?

Er is geen bewijs dat de donkere modus helpt bij het verlichten van vermoeidheid van de ogen of je gezichtsvermogen op enige manier beschermt. De donkere modus kan u echter helpen beter te slapen als u gewend bent elektronische apparaten te gebruiken voordat u naar bed gaat.

Moet ik altijd de nachtmodus gebruiken?

Schermen van mobiele telefoons of andere elektronische apparaten met een scherm, produceren zeer intense helderheid en dat is schadelijk voor de ogen. Als u uw apparaat met hoge helderheid in het donker of ‘s nachts gebruikt, moet u zeker de nachtmodus gebruiken.

Is de oogcomfortmodus goed voor de ogen?

De oogcomfortmodus kan blauw licht effectief verminderen en het scherm aanpassen aan warmere kleuren, waardoor uw ogen minder vermoeid raken en uw gezichtsvermogen wordt beschermd.

Is nachtlicht goed voor de ogen?

De donkere modus kan voor sommige mensen die veel naar schermen staren vermoeidheid van de ogen en droge ogen tegengaan. Er is echter geen sluitende datum die bewijst dat de donkere modus werkt voor iets anders dan het verlengen van de levensduur van de batterij van uw apparaat. Het kost niets en is niet schadelijk voor je ogen om de donkere modus eens te proberen.

Moet ik de hele dag nachtlicht gebruiken?

Het functionele doel van de nachtmodus is hetzelfde als de donkere modus, het verminderen van de belasting op de ogen. Maar in tegenstelling tot de donkere modus, die de hele dag door kan worden gebruikt, wordt de nachtmodus aanbevolen om ‘s avonds te worden gebruikt, enkele uren voordat u zich klaarmaakt om te gaan slapen.

Is de witte modus goed voor de ogen?

Zwarte tekst op een witte achtergrond is het beste, omdat de kleureigenschappen en het licht het best geschikt zijn voor het menselijk oog. Dat komt omdat wit elke golflengte in het kleurenspectrum reflecteert. De reden waarom het gemakkelijk is om wit te zien is niet anders dan waarom wij adviseren om een zonnebril te dragen als er sneeuw op de grond ligt.

Wat is de 20/20 regel?

Doe je best om de 20-20-20 regel te onthouden. Stel een timer in om je eraan te herinneren elke 20 minuten 20 seconden weg te kijken naar een voorwerp dat op ongeveer 20 meter afstand staat. Koop wat kunsttranen bij uw plaatselijke drogist om te gebruiken wanneer uw ogen droog aanvoelen. Een luchtbevochtiger kan ook helpen.

Is minder helderheid beter voor de ogen?

Eye Smart merkt op dat het spelen van videospelletjes of het kijken naar tv bij weinig licht waarschijnlijk geen echte schade aan uw ogen zal toebrengen, maar het hoge contrast tussen een helder scherm en een donkere omgeving kan vermoeide ogen of vermoeidheid veroorzaken, wat kan leiden tot hoofdpijn.

Is het beter om je helderheid hoog of laag te hebben?

“Het heeft geen zin om het helderder te hebben dan het moet zijn. “Je kunt zelfs de kleuren op je scherm omkeren, zodat witte achtergronden zwart worden, en zwarte tekst wit.

Vorig artikel

Kan koffie puistjes veroorzaken?

Volgend artikel

Is Sriracha Keto Vriendelijk?

You might be interested in …

Wat maakte een einde aan de Zwarte Dood?

Terwijl sommige van de vroegste pandemieën uitbraken door delen van de bevolking uit te roeien, konden medische en volksgezondheidsinitiatieven de verspreiding van andere ziekten een halt toeroepen. Naarmate menselijke beschavingen floreerden, deden besmettelijke ziekten dat […]

Wat is een kenmerk van Vtp?

Wat zijn de componenten van VTP? VTP is een Cisco proprietary protocol dat gebruikt wordt om VLAN informatie uit te wisselen. Belangrijke VTP componenten zijn 1) VTP domein 2) VTP Pruning, 3) VTP Advertenties. Drie […]