27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Is het veilig om uit keramische bekers te drinken?

Hoe komt lood in crockpots en andere keramische eet- en drinkgerei terecht? Keramische producten worden geglazuurd voordat ze de oven ingaan om te bakken. Deze glazuren bevatten soms lood om de producten een aantrekkelijke glans te geven.

Credit: Joy Ho voor NPR

Crockpots – keramische slowcookers die chili tot malse perfectie stoven – kunnen thuiskoks tot poëzie aanzetten. Een zoekopdracht op Google naar “I love my crockpot” levert meer dan een miljoen resultaten op, inclusief getuigenissen over hun flexibiliteit, gemak en betaalbaarheid. Maar er is een andere zoekopdracht die ook veel resultaten oplevert: “crockpotten en loodvergiftiging.”

De U.S. Food and Drug Administration test willekeurig keramische voedselcontainers zoals crockpots op lood. Volgens een e-mail van FDA-woordvoerster Megan McSeveney is dat testen “gebaseerd op enkele positieve bevindingen van extraheerbaar lood en cadmium uit het glazuur dat in de loop van een aantal jaren is gebruikt bij het maken van keramische artikelen”.

Hoe komt lood in een crockpot? Keramisch aardewerk wordt geglazuurd voordat het de oven ingaat om te bakken. Deze glazuren bevatten soms lood om producten een aantrekkelijke glans te geven, volgens een rapport uit 1988 in The Lancet. Als keramiek lang genoeg bij voldoende hoge temperaturen wordt gebakken, kan het nog veilig zijn, maar als dat niet het geval is, kan het lood in voedsel terechtkomen en loodvergiftiging veroorzaken. Vooral bij zuur voedsel of zure dranken is de kans groot dat lood uit keramiek lekt, helaas voor koffiedrinkers met hun favoriete aardewerken mokken. (The Lancet bericht gaat over een echtpaar uit Seattle dat op mysterieuze wijze ziek werd; de oorzaak was loodvergiftiging door terracotta kopjes).

“Lood is al duizenden jaren aanwezig in ons milieu” in de bodem en elders, zegt Edward Puzas, een professor in de orthopedie aan de Universiteit van Rochester Medical Center. “Maar er is echt geen veilige hoeveelheid lood in het bloed.” Zelfs tijdens het Romeinse Rijk zouden met lood gevoerde aquaducten hebben bijgedragen tot volksgezondheidsproblemen.

Meer knagende vragen

Knaagende Vragen: Is suiker uit fruit hetzelfde als suiker uit snoep?

Het Zout

Knaagvragen: Is suiker uit fruit hetzelfde als suiker uit snoep?

Welke items in onze keukens bevatten BPA?

Het Zout

Welke items in onze keukens bevatten BPA?

Om water te besparen, moet je je handen wassen voor het afwassen?

Het zout

Moet je, om water te besparen, je handen wassen van het afwassen van je handen?

Lood kan het menselijk lichaam binnendringen, volgens Puzas, omwille van zijn chemische structuur: Het is vergelijkbaar met dat van calcium. Dit betekent dat botten lood gemakkelijk absorberen en het tientallen jaren kunnen opslaan. Puzas onderzoekt hoe lood in de botten het risico op osteoporose kan verhogen en het moeilijker kan maken voor botten om te genezen na breuken. Loodvergiftiging kan ook leiden tot hoge bloeddruk, hoofdpijn en een verminderd aantal zaadcellen bij volwassenen, maar de risico’s van lood zijn vooral ernstig voor kinderen, die onder meer een ontwikkelingsachterstand, gehoorverlies en toevallen kunnen krijgen.

Maar consumenten hoeven niet in het duister te tasten. De FDA houdt een lijst bij van producten die zij heeft getest en waarbij loodverontreiniging is vastgesteld. Het goede nieuws: Geen enkele crockpot staat op de lijst. Veel keramiekproducenten zijn overgeschakeld op loodvrij glazuur. Crock-Pot bijvoorbeeld (de merknaam die de inspiratiebron vormde voor een hele reeks soortgelijke keramische slowcookers die nu algemeen bekend staan als crockpots), vertelt bellers in een geautomatiseerd bericht dat het geen loodtoevoeging gebruikt in zijn glazuren.

Dat betekent niet dat alle keramiek veilig is voor gebruik. Volgens de FDA moeten consumenten opletten voor antiek of handgemaakt keramiek, dat nog in oude ovens gebakken kan zijn met loodresten erin. Met name fel oranje, rood en geel zelfgemaakt aardewerk kan zorgen baren, omdat lood soms wordt gebruikt om deze kleuren te intensiveren. Kopers moeten ook controleren of er etiketten zijn waarop staat dat aardewerk niet veilig is voor eten of drinken.

Zelfs als een product een aantal van de bovenstaande waarschuwingstekens heeft, kan er nog hoop zijn voor uw favoriete aardewerken kom van de ambachtsbeurs in de buurt. De FDA raadt aan om naar de plaatselijke ijzerhandel te gaan en een testkit voor lood in huis te halen om het risico op loodvergiftiging van een product te beoordelen. En Puzas zegt dat, omdat lood vergelijkbaar is met calcium, de absorptiesnelheid van lood kan worden verlaagd door ervoor te zorgen dat kinderen voldoende calcium binnenkrijgen – het calcium concurreert in wezen met het lood om te worden geabsorbeerd.

Dus als je een in massa geproduceerde crockpot hebt, zou je volgens de richtlijnen in orde moeten zijn, maar een testkit voor thuis kan je geruststellen. Crockpot-liefhebbers, jullie mogen weer sonnetten componeren over jullie favoriete keukenapparaat.

Gnawing Questions is een semi-regelmatige rubriek die antwoord geeft op de voedselmysteries die ons en onze lezers bezighouden. Heb je een vraag die je door ons wilt laten onderzoeken? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat zijn de nadelen van het gebruik van keramische bekers?

Keramische mokken kunnen barsten, breken of afbrokkelen als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan. Grote keramische koffiemokken kunnen uw drankjes niet erg lang warm houden.

Bevatten keramische mokken lood?

Net als serviesgoed, kunnen mokken ook lood en cadmium bevatten. Keramische, porseleinen, porseleinen of bone china mokken hebben vaak glazuur met lood of cadmium om er helderder, glanzender en kleurrijker uit te zien.

Logen keramische bekers chemicaliën uit?

Bevindingen. De resultaten van dit proefonderzoek suggereren dat lood in keramische bekers kan uitlogen in koffie en thee. De gemeten loodconcentraties varieerden van 0,2 tot 8,6 μg/L in koffie, en van <0,2 tot 1,6 μg/L in thee. [/color-box]

Zijn keramische mokken gezond?

Zowel de keramische als de glazen mokken kunnen een goede optie zijn om te kiezen voor het drinken van thee in je dagelijkse leven. Vooral wanneer we ze vergelijken met mokken van roestvrij staal of plastic. Keramische mokken zijn gemakkelijker schoon te maken in vergelijking met glazen mokken.

Is keramiek goed voor warme dranken?

Keramiek is tegenwoordig een van de meest gebruikte materialen in de vervaardiging van drinkgerei. Het is zeer geschikt voor warme dranken zoals thee, warme chocolade, en koffie. Dit komt omdat keramisch materiaal helpt de temperatuur te behouden, waardoor warme dranken lang warm blijven. Misschien vindt u het ook mooi omdat het een duurzaam materiaal is.

Zijn glazen koffiebekers veiliger dan keramiek?

Verschillende keramische mokken zijn getest en vele bevatten lood in het 10.000 tot 100.00+ ppm bereik! Denk eraan dat 90 ppm of minder ‘veilig’ is voor kinderen. Jakkes! Glazen mokken, aan de andere kant, zijn loodvrij (met uitzondering van kristalglas).

Hoe kun je zien of keramiek loodvrij is?

Kijk naar een waarschuwingslabel. Als het aardewerk is gemaakt om alleen als decoratie te worden gebruikt, kan er een waarschuwing op de bodem van de klei zijn gestempeld, zoals “Niet voor gebruik in voedsel – Kan voedsel vergiftigen. “Gebruik voorwerpen met een dergelijke waarschuwing niet voor het koken, serveren of bewaren van voedsel of dranken.

Hoe weet ik of mijn beker lood bevat?

Vermijd alles met een decal afbeelding of logo aangebracht op het oppervlak binnen of buiten (deze decals zijn bijna altijd zeer hoog-lood – vooral als je ze kunt voelen met je vingertop / ze zijn iets verhoogd boven de rest van het oppervlak van de mok. )

Is keramiek FDA goedgekeurd?

FDA herinnert bedrijven aan de vereisten voor decoratief en sierlijk keramiek zoals uiteengezet in 21 CFR 109. 16, waarin staat dat keramiek dat geschikt lijkt voor gebruik in levensmiddelen door de FDA zal worden beschouwd als bestemd voor gebruik in levensmiddelen, tenzij het is voorzien van: (1) een opvallend kleefetiket op een oppervlak dat duidelijk zichtbaar is voor

Kun je drinken uit mokken van klei?

Als je een mok, kom, bord, of ander keramisch keukenartikel hebt dat in een oudere oven gebakken is, kan het sporen van schadelijk lood bevatten. Aardewerk is vaak bedekt met een glanzend, keramisch glazuur. Dit is vooral het geval wanneer men iets zuurs drinkt, zoals koffie, waardoor lood dat in het glazuur verborgen zit, kan uitlogen.

Zijn emaille mokken giftig?

Zijn emaille mokken giftig? Emaille mokken zijn gifvrij omdat de emaillaag inert en hittestabiel is, zelfs bij hoge temperaturen. Een geëmailleerde mok die aan de buitenkant of aan de rand is afgebrokkeld, kan veilig worden gebruikt. Zorg ervoor dat u de afgebrokkelde delen voorzichtig schoonmaakt zonder ze verder te schuren.

Zit er lood in keramiek?

Lood wordt al heel lang gebruikt in keramiek, zowel in glazuur als in decoraties. In glazuur geeft lood een gladde, glasachtige afwerking, waardoor heldere kleuren en decoratieve patronen zichtbaar worden.

Wat is beter, keramiek of glas?

Keramiek is lichter dan glas, maar meestal omdat het poreus is. Het is ook zeer goed bestand tegen extreme temperatuursveranderingen (glas breekt als de temperatuur op een van de oppervlakken veel sneller verandert dan op het andere).

Wat is het nut van keramische beker?

Keramische mokken houden warmte veel langer vast Drankjes geserveerd in keramiek verliezen warmte langzamer in vergelijking met mokken gemaakt van andere materialen omdat keramiek poreuzer is wat betekent dat geleiding langzamer gaat in keramische mokken.

Hoe kan je zien of keramiek lood is?

Test het aardewerk. Consumenten kunnen lood-test kits kopen in bouwmarkten of online. De kits bevatten swabs met instructies over het juiste gebruik van de swabs en het aflezen van de resultaten. In de meeste gevallen wrijft de consument met het wattenstaafje over het met voedsel in aanraking komende oppervlak van het aardewerk.

Vorig artikel

Hoe lang duurt de uitharding van Rustoleum spuitverf?

Volgend artikel

Vindt een meisje je leuk als ze jaloers wordt?

You might be interested in …

Waar wordt siliciumdioxide voor gebruikt?

Siliciumdioxide wordt veel gebruikt als antiklontermiddel in bakmixen op basis van bloem. Siliciumdioxide, ook bekend als synthetische amorfe silica (SAS), wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel, antiklontermiddel, en drager voor geur- en smaakstoffen. Silicium […]