27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Is wit de donkerste kleur?

U kunt helpen door deze grote pagina op te splitsen in kleinere pagina’s. Zorg ervoor dat u het naamgevingsbeleid volgt. Het opdelen van boeken in kleinere secties kan voor meer focus zorgen en maakt het mogelijk dat elk boek één ding goed doet, wat iedereen ten goede komt.

Kleur is fundamenteel voor vele kunstvormen. De relevantie, het gebruik en de functie ervan in een bepaald werk hangen af van het medium van dat werk. Sommige concepten met betrekking tot kleur zijn algemeen toepasbaar in alle media, andere niet.

Het volledige spectrum van kleuren is vervat in wit licht. De mens neemt kleuren waar aan de hand van het licht dat door voorwerpen wordt weerkaatst. Een rood voorwerp, bijvoorbeeld, ziet er rood uit omdat het het rode deel van het spectrum weerkaatst. Onder een ander licht zou het een andere kleur hebben.

Licht kan in een spectrum worden opgesplitst door het door een prisma te sturen. Dit werd ontdekt door Isaac Newton, die de bedenker is van de kleurentheorie.

Inhoud

Kleurtheorie [ edit | edit source ]

De studie van kleur in kunst en ontwerp begint vaak met kleurentheorie. De kleurentheorie verdeelt kleuren in drie categorieën: primair, secundair en tertiair.

Het gebruikte basisinstrument is een kleurencirkel, ontwikkeld door Isaac Newton in 1666. Een ander model, de kleurenboom, werd gecreëerd door Albert Munsell. Het heeft een spectrum dat bestaat uit sets van tinten en schakeringen op verbonden vlakken.

Theorie Variaties [ edit | edit source ]

Er zijn een aantal benaderingen om kleuren te ordenen in zinvolle relaties. De meeste systemen verschillen alleen in structuur. Drie van deze systemen worden consequent gebruikt in de hedendaagse kunstwereld.

Traditioneel model [ edit | edit bron ]

De traditionele kleurentheorie is een kwalitatieve poging om kleuren en hun relaties te ordenen. Het is gebaseerd op de kleurencirkel van Newton, en is nog steeds het meest gebruikte systeem door schilders en prentmakers.

 • De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Dit zijn de “elementaire” kleuren, omdat zij niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren met elkaar te mengen, en alle andere kleuren zijn afgeleid van een of andere combinatie van deze drie.
 • De secundaire kleuren zijn oranje (mengsel van rood en geel), groen (mengsel van blauw en geel), en paars (mengsel van blauw en rood).
 • De tertiaire kleuren worden verkregen door één primaire kleur en één secundaire kleur te mengen. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid kleur kunnen verschillende tinten worden verkregen, zoals rood-oranje of geel-groen. Neutralen (bruin en grijs) kunnen worden gemaakt door alle drie de primaire kleuren met elkaar te mengen.
 • Wit en zwart vallen buiten deze categorieën. Zij worden gebruikt om een kleur lichter of donkerder te maken. Een lichtere kleur (gemaakt door er wit aan toe te voegen) wordt een tintgenoemd, terwijl een donkerdere kleur (gemaakt door er zwart aan toe te voegen) een tint wordt genoemd.

Kleurmenging [ edit | edit source ]

Een meer kwantificeerbare benadering van de kleurentheorie is te denken over kleur als het resultaat van licht dat weerkaatst op een oppervlak. Zo opgevat kan kleur worden voorgesteld als een verhouding van hoeveelheden primaire kleur door elkaar. In dit systeem worden primaire kleuren gekozen door het zichtbare spectrum in derden te verdelen en van elk derde een primaire kleur te maken.

Of een kleur wordt bepaald door de lichtbron die wordt weerkaatst of door het oppervlak dat weerkaatst, maakt een belangrijk verschil in de manier waarop kleuren met elkaar interageren. Dit onderscheid vervaagt bij het werken met digitale technologie, waar de productieomgeving en het product zich vaak vloeiend tussen deze mediatypen bewegen.

 • De primaire kleuren zijn rood, blauw en groen.
 • Secundaire kleuren zijn geel (mengeling van rood en groen), cyaan (mengeling van blauw en groen), en magenta (mengeling van blauw en rood).
 • De tertiaire kleuren worden verkregen door de bovenstaande kleuren in verschillende intensiteiten te mengen.
 • Wit wordt verkregen door de drie primaire kleuren te mengen, terwijl zwart de afwezigheid van alle kleuren vertegenwoordigt. De lichtheid of donkerheid van een kleur wordt bepaald door de intensiteit/dichtheid van de verschillende delen ervan. Bij voorbeeld: een middengrijs kan worden verkregen door een rood, een blauw en een groen licht op hetzelfde punt te projecteren met een intensiteit van 50%.
 • De primaire kleuren zijn geel, cyaan en magenta.
 • De secundaire kleuren zijn rood (mengsel van magenta en geel), blauw (mengsel van cyaan en magenta), en groen (mengsel van cyaan en geel).
 • De tertiaire kleuren worden verkregen door de bovenstaande kleuren in verschillende intensiteiten te mengen.
 • Zwart wordt verkregen door de drie primaire kleuren te mengen, terwijl wit de afwezigheid van alle kleuren vertegenwoordigt. (Aangezien het echter onmogelijk is een perfect zwart te mengen, en om geld en papierdroogtijd te besparen, voegen apparaten die proceskleuren gebruiken, zwart toe als een vierde “kleur”. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow, en Key (d.w.z. zwart). Net als bij de additieve kleurentheorie wordt de lichtheid/donkerheid bepaald door de kleurintensiteit/dichtheid.

Kleurinteracties [ edit | edit source ]

Naast het creëren van een menghiërarchie, biedt de kleurentheorie ook hulpmiddelen om te begrijpen hoe kleuren met elkaar samenwerken.

Analoge kleuren [ edit | edit source ]

Aura in bomen.jpg

Analoge kleuren zijn gelijkaardig aan elkaar. Zoals hun naam impliceert, kunnen analoge kleuren naast elkaar worden gevonden op elke 12-delige kleurencirkel.

 • paars/blauw-paars.
 • groen/geel-groen.
 • oranje/rood-oranje.

A warm/koel schema gebruikt twee paren van analoge kleuren; een warm paar en een koel paar. (Het mengen zou slechts binnen de paren moeten worden gedaan).

Complementaire kleuren [ edit | edit source ]

Complementaire kleuren zijn paren van kleuren die, indien toegevoegd, volledige kleurverzadiging zouden produceren – wit of zwart, afhankelijk van het type menging dat je doet. Complementaire kleuren bevinden zich recht tegenover elkaar op een kleurencirkel.

 • violet/geel.
 • groen/rood.
 • oranje/blauw.
 • wit/zwart. Hoewel zij niet op de kleurencirkel zijn weergegeven, zal de toevoeging van wit aan zwart altijd resulteren in volledige kleurverzadiging, ongeacht de mengmethode.

A dubbel complementair schema bestaat uit twee complementaire kleurenparen. (Vermenging is toegestaan, maar alleen binnen de paren).

A gedeelde complementariteit gebruikt drie tinten, één kleur, en twee andere die aan elke kant van het complement van die tint op de kleurencirkel liggen.

Attributen [ edit | edit source ]

De drie attributen van kleur zijn tint, verzadiging en waarde.

Tint [ bewerken | bron bewerken ]

A tint is een zuivere, spectrale kleur. Zwart en wit zijn geen tinten.

Waarden [ edit | edit bron ]

Kleurwaarden variëren van low key (zeer donker) tot high key (zeer licht). 1 is absoluut zwart, en 10 is zuiver wit. Geel is de tint met de lichtste waarde, terwijl violet de donkerste is.

De waarde van een kleur kan een verschil maken in hoe die wordt waargenomen. Een kleur op een donkere achtergrond zal lichter lijken, terwijl diezelfde kleur op een lichte achtergrond donkerder zal lijken.

Andere overwegingen [ edit | edit source ]

Andere factoren die van invloed zijn op hoe een stuk eruit ziet zijn de perceptie, en de plaatselijke kleur. Onder welke omstandigheden zal het kunstwerk worden bekeken? Aangezien de meeste kunst en design wordt bekeken bij gewoon (wit) licht, kopen ontwerpers vaak lampen die dat licht nabootsen.

De kleurkwaliteit is een ander punt van zorg. Dit kan worden beïnvloed door de opaciteit of textuur van de media, of de glans van het oppervlak.

Kleuraftrek [ edit | edit source ]

Een visueel verschijnsel waarbij de verschijning van een kleur de aanwezigheid ervan in een nabijgelegen kleur vermindert. Bijvoorbeeld, oranje (rood + geel) op een rode achtergrond zal meer op geel lijken (RY – R = Y).

Simultaancontrast [ edit | edit source ]

Neutralen op een gekleurde achtergrond zullen getint lijken in de richting van het complement van die kleur, omdat het oog probeert een evenwicht te scheppen. (Grijs op een rode achtergrond zal bijvoorbeeld groener lijken.) Met andere woorden, de kleur zal verschuiven weg van de omringende kleur.

Ook zullen niet-dominante kleuren getint lijken in de richting van het complement van de dominante kleur.

Kleurinteractie heeft ook invloed op waarden. Kleuren lijken donkerder op of in de buurt van lichtere kleuren, en lichter op of in de buurt van donkerdere kleuren. Complementaire kleuren lijken intenser op of in de buurt van elkaar dan op of in de buurt van grijstinten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is de donkerste kleur?

Vantablack
Vantablack, het pigment dat wordt beschouwd als de zwartste tint zwart op de planeet, is momenteel de bron van commotie in de kunstwereld. Sir Anish Kapoor, de Londense beeldhouwer die verantwoordelijk is voor het ArcelorMittal Orbit beeld voor de Olympische Spelen van 2012, bezit nu de exclusieve rechten op de kleur.

Is zwart de donkerste tint van wit?

In pigmenten, nee. Wit is afwezigheid van kleur. Zwart is alle kleuren gecombineerd.

Is wit lichter dan zwart?

Sprekend over waarom wit, schreef Smith, “witte verf weegt eigenlijk minder dan zwarte verf, en met de gemiddelde verflaag voor een Boeing 747 die 250 kilo weegt, is dat een hele hoop extra gewicht waar de luchtvaartmaatschappijen slim mee om moeten gaan. En, in tegenstelling tot andere kleuren, verbleekt wit niet.

Welke kleur is duisternis?

Eigengrau (Duits voor “intrinsiek grijs”; uitgesproken als [ˈʔaɪ̯gŋ̍ˌgʁaʊ̯]), ook wel Eigenlicht (Nederlands en Duits voor “intrinsiek licht”), donker licht, of hersengrijs genoemd, is de uniforme donkergrijze achtergrond waarvan veel mensen melden dat ze die zien bij afwezigheid van licht.

Hoe wordt het witste wit genoemd?

Ultra Pure White
Ultra Pure White is DE witste witte verfkleur op de markt.

Is wit een kleur?

Is wit een kleur? Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten van het zichtbare lichtspectrum omvat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te maken. Maar in technische zin zijn zwart en wit geen kleuren, het zijn tinten.

Wat is donkerder wit of zwart?

Zwart is het resultaat van de volledige absorptie van lichtstralen. Wit is een reflectie van alle stralen die kleur produceren. Door zwart aan de kleur toe te voegen, wordt de waarde donkerder, wat resulteert in wat een “schaduw” wordt genoemd. Wanneer wit wordt toegevoegd aan een kleur, is het resultaat een lichtere waarde, die een “tint” wordt genoemd. “

Wat is de donkerste kleur naast zwart?

[Vantablack
Wat echt revolutionair is aan dit Vantablack is dat het een kleur is die het menselijk oog nog nooit eerder heeft gezien. Het “zwarter dan zwart” materiaal, dat op 0,035 procent na al het visuele licht absorbeert, lijkt meer op een zwart gat op aarde. [/color-box]

Is duisternis eigenlijk zwart?

Dus duisternis is altijd zwart van kleur. Wij hechten speciaal belang aan enkele kleuren zoals zwart, wit, rood, groen, blauw, enz. Nu komen we op het punt, duisternis ziet er zwart uit omdat het in staat is om alle kleuren licht te absorberen en daarom zwart is. In tegenstelling tot wit reflecteert het geen andere kleuren.

Is duisternis altijd zwart?

Er is geen kleur aan duisternis. Duisternis is gewoon afwezigheid van licht. De voorwerpen die door de duisternis verborgen worden, zouden nog steeds dezelfde kleur hebben als je ze zou kunnen zien. Voorwerpen veranderen niet van kleur als het donker wordt, je kunt de kleur alleen niet zien omdat er geen wit licht is.

Waarom zijn vliegtuigen wit en niet zwart?

De luchtvaart industrie is geleidelijk afgestapt van metaal en chroom omdat het snel vlekken van vuil of stof deed ontstaan. Luchtvaartmaatschappijen moesten hun vliegtuigen voortdurend poetsen en schoonmaken om geen slechte indruk achter te laten bij hun passagiers. Daarom wendden zij zich tot witte verf.

Waarom zijn vliegtuigen wit?

De belangrijkste reden waarom vliegtuigen wit of licht van kleur worden geverfd is om zonlicht te reflecteren. Andere kleuren absorberen het meeste licht. Door een passagiersvliegtuig wit te schilderen, worden zowel de opwarming als de potentiële schade door zonnestraling tot een minimum beperkt, niet alleen wanneer het vliegtuig in de lucht is, maar ook wanneer het op de start- en landingsbaan geparkeerd staat.

Wat is het zwartste zwart?

Vantablack®
Vantablack®, gemaakt door het Britse bedrijf Surrey NanoSystems, “houdt het onafhankelijk geverifieerde wereldrecord als de donkerste door de mens gemaakte substantie,” volgens zijn website. Dit is ook het ultra-zwarte materiaal waarmee de meeste mensen bekend zijn, dankzij een totale oorlog die is ontketend door artistieke toegang tot het pigment.

Wat is het lichtste wit?

Ultra puur wit
Ultra puur wit Wit is de lichtst mogelijke kleur.

Wat zijn wit en zwart?

Zwart is de afwezigheid van licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten van het zichtbare lichtspectrum omvat. En velen beschouwen zwart als een kleur, omdat je andere pigmenten combineert om het op papier te maken. Maar in technische zin zijn zwart en wit geen kleuren, het zijn tinten.

Vorig artikel

Is geel de kleur van angst?

Volgend artikel

Hoeveel kracht heeft een elastiekje?

You might be interested in …

Kan je legaal trouwen met een hond?

Kan je met je hond trouwen in Californië? SHOCK: CaliforniÔ staat eerste erkende man-hond huwelijk toe ! San Francisco, CA — Op maandag geschiedenis werd gemaakt in de kapel van Onze Lieve Vrouw in de […]

Wat is structurele analyse bij het lezen?

Structurele analyse is het proces van het ontleden van woorden in hun basisdelen om de woordbetekenis te bepalen. Structurele analyse is een krachtig hulpmiddel bij woordenschat, omdat kennis van een paar woorddelen je aanwijzingen kan […]