27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Kun je Kun gebruiken voor een meisje?

Als je ooit een manga of animeheb je waarschijnlijk al gehoord dat mensen aangeduid worden als –san, –chan, –sensei, of misschien zelfs –kun. Dit zijn Japanse eretekens en ze worden op dezelfde manier gebruikt als “sir” of “ma’am”. Het is echter niet zo eenvoudig.

Er is geen algemene vuistregel voor hoe ze te gebruiken. Het is eerder een mix van beleefdheid en het soort relatie dat mensen met elkaar hebben. In Japan is beleefdheid erg belangrijk in het dagelijkse leven, dus het is erg nuttig om te weten wanneer en hoe je deze eretekens gebruikt.

Lees verder om meer te leren over de basisprincipes van Japanse eretekens en hoe je ze kunt gebruiken.

De belangrijkste Japanse eretekens

Sanさん

San is waarschijnlijk het eerste ereteken dat je leert gebruiken en het is een van de meest gebruikte. Je kunt het gebruiken met iedereen die je niet echt kent, ongeacht hun geslacht, leeftijd of sociale status. Het is een neutrale termdie het meest lijkt op “Meneer/Mevrouw“. Dit achtervoegsel wordt ook toegevoegd aan bedrijfs- of handelsnamen, zoals een banketbakkerij (パン屋さん, pan-ya-san).

Chanちゃん

Dit is het meest bekende ereteken en zou afkomstig zijn van kinderen die “San” niet goed konden zeggen. Deze kleine fout werd als schattig beschouwd en is in de taal gebleven. Het wordt gebruikt om te verwijzen naar jonge vrouwen waar je close mee bent, kinderenbaby’s, een grootmoeder, of zelfs een dier waar je bijzonder gek op bent. Het kan ook gebruikt worden in een koppel of wanneer je praat over iemand die je heel graag mag. Je moet daarom voorzichtig zijn met wie je het gebruikt en vermijden het te gebruiken voor mensen waar je niet zo close mee bent.

Kunくん

Dit is een achtervoegsel dat als mannelijk wordt beschouwd en wordt gebruikt voor tieners en jonge mannen. Soms wordt het gebruikt om naar jonge vrouwen te verwijzen, maar alleen in zeer specifieke situaties. Het wordt meestal gebruikt door mensen die als superieur worden beschouwd, aangezien dit erewoord meestal wordt gebruikt wanneer een persoon met een hogere status praat met een jonger persoon. Het beleefdheidsniveau is laag en de kanji is dezelfde als die gebruikt wordt voor kimi (君), wat een informele manier is om “jij” te zeggen. Kun kan worden gebruikt als je praat met een klasgenoot, een jongere broer of jongere man. Mannen gebruiken het alleen met vrouwen met wie ze een nauwe band hebben en vrouwen gebruiken het met mannen.

Samaさま

Het gebruik van het woord -sama is het meest formele, en is zeer speciaal. Deze hogere versie van -san wordt gebruikt in zeer specifieke situaties tegenover mensen die een hoge status hebbenzoals bij klanten in de klantenservice, maar meer algemeen wanneer men spreekt over Japanse godheden 神様 (kami-sama). Dit Japanse eerbetoon draagt een gevoel van sociale superioriteit in zich, zoals in het geval van “de klant is koning”, en klanten worden dan ook aangeduid als お客様 (okyakusama).

Het Engelse equivalent zou een uiterst beleefde vorm van “Mister/Madam Customer” zijn. Soms wordt dit erewoord verbonden aan een woord dat verwijst naar een groep mensen of een publiek, zoals het geval is met 皆様 (mina-sama; iedereen), wat een extra laag van beleefdheid geeft aan de groep. Tenslotte kom je dit erewoord ook tegen in Japanse uitdrukkingen, zoals het beroemde お疲れ様です (otsukaresama desu), dat wordt gebruikt om iemand te bedanken voor zijn harde werk.

Andere veel voorkomende eretekens

Er zijn nog veel meer Japanse eretekens, maar enkele van de meest voorkomende zijn: Buchou (部長), Kachou (課長), Shachou (社長) of Kaichou (会長), die verwijzen naar specifiek gerangschikte mensen in een bedrijf; en er zijn ook eretekens die meestal in een schoolcontext gebruikt worden zoals Senpai (先輩, oudere persoon), Kouhai (後輩, jongere persoon) of Sensei (先生, leraar).

Hoe gebruik je deze eretekens

Als u bekend bent met de Japanse cultuur, weet u al dat mensen zelden de voornaam van een ander gebruiken. Daarom zijn Japanse eretekens gebonden aan achternamen. Het is erg onbeleefd om iemand gewoon bij zijn achternaam te noemen.

Soms wordt het eerbetoon om andere redenen aan iemands voornaam gekoppeld, bijvoorbeeld als twee mensen een hechte band hebben of als je een buitenlander bent. In tegenstelling tot Japanners gebruiken buitenlanders gewoonlijk meer hun voornaam en Japanners hebben de neiging die keuze te respecteren.

Het woord “honorific” is hier zeer belangrijk: het is de sleutel tot het begrijpen van dit complexe communicatiesysteem. Japan gebruikt een belangrijke hiërarchiegebaseerd op criteria zoals leeftijd of sociale status. Afhankelijk van je werkterrein of je functie kun je in een superieure, inferieure of neutrale positie verkeren ten opzichte van een andere persoon.

Al deze factoren worden weerspiegeld in de manier waarop iemand spreekt, waardoor een meer of minder formele taal ontstaat. De meer formele taal heet keigo, waarover u hier meer kunt lezen.

Japanse eretekens variëren niet alleen naargelang de persoon, maar ook naargelang andere factoren zoals de mate van vertrouwen, de achtergrond van de persoon, zijn opleiding, of zelfs zijn geslacht. Zelfs als buitenlander is het belangrijk om die regels te respecteren om je welkom te voelen in dit land.

Wanneer u geen Japanse eretekens moet gebruiken

Merk op dat je deze deze eretekens op:

  • als je over jezelf praat;
  • wanneer de persoon tegen wie je praat je vraagt om ze niet te gebruiken (呼び捨てyobisute, wat letterlijk “bellen” en “weggooien” betekent);
  • wanneer u praat met iemand uit uw naaste omgeving (内 uchi), zoals je ouders, grootouders, etc.; of
  • wanneer je over iemand uit deze binnenste cirkel praat met iemand buiten die cirkel (外 soto), bijvoorbeeld, als je met je baas praat over je beste vriend, moet je het gebruik van erewoorden vermijden als je de naam van je vriend gebruikt.

Leer Japans met Go! Go! Nihon

En daar heb je het! De basisregels voor het gebruik van Japanse eretekens. Hun gebruik is veel complexer en kan soms moeilijk te interpreteren zijn. Maar als buitenlander zullen de mensen je wat speling geven als je het verknoeit. Dat gezegd zijnde, als je in Japan werkt, wil je misschien extra voorzichtig zijn bij het gebruik van deze eretekens. Aarzel niet om de persoon direct te vragen hoe hij of zij je wil noemen als je het niet zeker weet.

Als je meer wilt leren over de Japanse taal, waarom overweeg je dan niet Japans studeren in Japan? Of als je nog niet naar Japan kunt komen, is een online cursus een van de beste manieren om je reis in de Japanse taal te beginnen. Ga! Go! Nihon biedt een uitgebreide cursus Japans voor beginners samen met Akamonkai Japanese Language School. Lees hier meer over de cursus.

Als je in Japan wilt studeren maar je hebt weinig tijd, Go! Go! Nihon biedt ook geweldige studiereizen waar je een paar weken Japans kunt leren en van de Japanse cultuur kunt genieten. We bieden ook een 2-weekse spoedcursus voor beginners, waar je essentiële alledaagse Japanse zinnen leert.

Neem contact met ons op voor meer informatie en zorg ervoor dat je onze blog volgt voor meer inzicht in de Japanse taal, cultuur en samenleving.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is de vrouwelijke versie van Kun?

Kun is voor mannen , en dat zal een deel zijn van een “bijnaam” – wat betekent dat je ze heel goed kent als vriend – of voor kinderen. Voor meisjes is het equivalent chan.

Kan een meisje een jongen kun noemen?

Kun (くん) – gebruikt door mensen met een hogere status om te verwijzen naar mensen met een lagere status of door iedereen wanneer hij verwijst naar mannelijke kinderen of tieners. Vrouwen kunnen de term ook gebruiken om te verwijzen naar een man met wie ze emotioneel verbonden zijn of die ze al lang kennen. Kun is niet exclusief voor mannen, maar wordt meestal gebruikt voor mannelijke verwijzingen.

Kan ik mijn vriend Kun noemen?

Goede vrienden, die elkaar kennen, kun je “-kun” (mannelijk, meestal voor iemand van dezelfde leeftijd/jongere), “-chan” (san, weer, meestal voor iemand van dezelfde leeftijd/jongere), “-san” (neutraal, kan ook gebruikt worden voor iemand die ouder is) of zelfs niets (yobisute genoemd, 呼び捨て, in principe noem je iemand gewoon bij zijn naam zonder eerbetoon. )

Is San een meisje?

In het Japans, “~ san (~さん)” is een titel van respect toegevoegd aan een naam. Het kan zowel bij mannen- als bij vrouwennamen worden gebruikt, en zowel bij familienamen als bij voornamen. Het kan ook worden toegevoegd aan de naam van beroepen en titels.

Is San FOR GIRL?

In het Japans is “~ san (~さん)” een titel van respect die aan een naam wordt toegevoegd. Het kan zowel bij mannen- als vrouwennamen worden gebruikt, en zowel bij achternamen als bij voornamen. Het kan ook worden toegevoegd aan de naam van beroepen en titels.

Is Sama voor mannelijk of vrouwelijk?

Het is geslachtsneutraal, dus het kan zowel door mannen als vrouwen gebruikt worden als ze elkaar aanspreken. Het wordt vaak gebruikt als je iemand aanspreekt met een hogere sociale positie, of iemand voor wie je veel waardering hebt.

Kun je Chan gebruiken voor een jongen?

Chan wordt gebruikt om een leuke vriendelijke toevoeging te geven aan een persoonsnaam of een zelfstandig naamwoord. Er is geen groot verschil tussen mannen of vrouwen die het gebruiken. Hoewel, ‘chan’ wordt gebruikt voor meisjes en jongens zoals Aya-chan, Yoshi-chan. Maar voor jongens is er ook het gebruik van Kun.

Kun je een meisje san noemen in het Japans?

In het Japans is “~ san (~さん)” een titel van respect die aan een naam wordt toegevoegd. Het kan zowel bij mannen- als vrouwennamen worden gebruikt, en zowel bij achternamen als bij voornamen.

Kun je een meisje Sama noemen?

-Sama wordt vaak vertaald als “heer” of “dame,” hoewel het Japans hier ook andere woorden voor heeft. Het wordt gebruikt als bijna een bijnaam (denk aan iemand een prinses noemen) of voor iemand met een veel hogere status.

Is Chan voor mannelijk of vrouwelijk?

Chan (ちゃん) drukt uit dat de spreker een persoon vertederend vindt. In het algemeen wordt -chan gebruikt voor jonge kinderen, goede vrienden, baby’s, grootouders en soms vrouwelijke adolescenten. Het kan ook gebruikt worden voor schattige dieren, geliefden, of een jeugdige vrouw.

Is San voor mannelijk of vrouwelijk?

In het Japans is “~ san (~さん)” een titel van respect die aan een naam wordt toegevoegd. Het kan zowel bij mannen- als vrouwennamen worden gebruikt, en zowel bij achternamen als bij voornamen. Het kan ook worden toegevoegd aan de naam van beroepen en titels.

Wat Senpai betekent?

In het Japans wordt het woord breder gebruikt om “leraar” of “meester” te betekenen. “Net als sensei, wordt senpai in het Engels gebruikt in de context van vechtsporten en religieus onderricht, in het bijzonder boeddhisme. Sensei verwijst in die contexten naar iemand met een hogere rang dan senpai. Een rang lager dan een senpai is een kohai.

Mag ik mijn vriend senpai noemen?

-Senpai is sekseneutraal en kan op zichzelf staan. Het betekent eigenlijk “hogere klasgenoot”, maar kan gebruikt worden voor iedereen die meer weet dan jij. Ze zijn meestal ouder dan jij en hebben ervaring in iets wat jij niet hebt, zoals een collega met een hogere anciënniteit.

Is senpai een verliefdheid?

Een senpai is niet per se iemands crush, trouwens. Het is gewoon zo dat veel anime karakters verliefd kunnen zijn op hun senpai.

Wat betekent San Kun en Chan?

Het gebruik van “San” drukt iemands zorgzaamheid voor anderen uit. Daarom is het aanbevolen om “San” te gebruiken in elk soort situatie. “Kun(君)” wordt meestal gebruikt voor jongens, vooral de jongere. Daarentegen, “Chan” is voor meisjes. Dus zeer goede vrienden gebruiken “Chan” om elkaar aan te spreken, zelfs als het jongens zijn.

Vorig artikel

Hoe lang moet een coil weken?

Volgend artikel

Hoe strijk je een hardnekkige vouw weg?

You might be interested in …

Hoe verwijder je opgedroogde Modge Podge?

Probeer deze tips om mod podge veel gemakkelijker van hout of verfkwasten te verwijderen. Door: Cathy Schutt, redacteur, FaveCrafts.com Door: Cathy Schutt, redacteur, FaveCrafts.com Mod podge is een vreemde kleverige substantie. Het is een doorzichtige […]

Welke voeding kan ik elke dag eten?

Superfoods zijn een beetje een hype, maar ook enkele van de gezondste voedingsmiddelen die je dagelijks zou moeten eten. Er is geen echte definitie van een superfood, maar bij EatingWell zien we ze als multitaskers-voedingsmiddelen […]