27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Kun je straling krijgen van een magnetron?

door The Health Sciences Academy – Ontvang gratis wetenschappelijke updates hier .

Heb je je ooit zorgen gemaakt over het gebruik van je magnetron omdat je gehoord hebt dat het je op een of andere manier kan schaden? Of dat het de micronutriënten in je voedsel kan vernietigen? Of zelfs kanker kan veroorzaken?

Zijn dit fabeltjes? Maken we ons zorgen om niets? Of zit er een kern van waarheid in?

Maak je geen zorgen. Aan het eind van dit artikel zullen we elk van deze zorgen hebben behandeld.

Vernietigen microgolven heilzame voedingsstoffen?

Microgolfovens zijn sinds de jaren zestig steeds populairder geworden, vanwege hun gemak, hoge energie-efficiëntie, snelle verwerkingstijd en gebruiksgemak.

Onderzoekers hebben sindsdien onderzocht hoe het microgolven van voedsel het gehalte aan voedingsstoffen kan beïnvloeden, op een goede manier OF een slechte manier.

In een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry werd vastgesteld dat broccoli al zijn mineralen behield wanneer het in de magnetron werd verhit, maar vitamine C verloor, dat in het toegevoegde water terechtkwam.

Betekent dit dat we moeten vermijden onze groenten in de magnetron te eten?

Ten eerste is vitamine C nogal vluchtig bij hitte, dus koken in het algemeen veroorzaakt het verlies ervan. Gelukkig zit C in overvloed in rauw fruit en rauwe groenten, dus daar kun je het compenseren.

En nu komt het interessantste gedeelte: koken in de magnetron blijkt de laagste antioxidant verliezen in 20 groenten in vergelijking met snelkoken, koken of frituren. Dat is echt goed nieuws.

Hoe zit het met omega 3 in vis?

Een studie gepubliceerd in Food and Bioproducts Processing onderzocht de effecten van verschillende kookmethodes op de nutriënteninhoud van zeebaars. Het verlies aan omega 3 vetten was groter bij zeebaars die in de magnetron was bereid dan bij gebakken zeebaars. De onderzoekers waren het er echter over eens dat gefrituurde zeebaars ongewenste vetten toevoegde aan de mix en niet zo gezond was als koken in de magnetron!

Als het aankomt op het kiezen van een kookmethode, komt het echt aan op jou (of je klant), je persoonlijke doelen, welke voedingsstoffen je meer wilt binnenkrijgen, en welke je probeert te vermijden! Klik HIER om hier meer over te leren.

Zijn magnetronverpakkingen riskant?

Zoals je vast wel gehoord hebt, zijn er ook zorgen gerezen over het gebruik van plastic bakjes bij het opwarmen van voedsel in de magnetron.

Wanneer voedsel in plastic wordt gewikkeld of in een plastic bakje wordt geplaatst en in de magnetron wordt gegooid, kunnen chemicaliën uit het plastic in het voedsel lekken.

Dit lijkt mensen veel zorgen te baren, maar volgens de Harvard Medical School is dit aan strenge regels gebonden: er worden tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er geen onveilige hoeveelheden in levensmiddelen terechtkomen en alleen recipiënten die deze test doorstaan, mogen worden goedgekeurd voor gebruik in de magnetron.

Anderzijds dringt de organisatie Breast Cancer UK er bij de autoriteiten op aan BPA te verbieden, een soort plastic dat niet alleen wordt gebruikt in magnetrongerei, maar ook in de meeste verpakte producten! Dus als u zich zorgen maakt over deze risico’s, stap dan over op de veiligste alternatieven, zoals glazen en porseleinen bakjes voor magnetronmaaltijden.

Maakt microgolfstraling voedsel radioactief?

Misschien wel de grootste gezondheidsangst wordt veroorzaakt door degenen die beweren dat microgolven ‘schadelijke’ straling uitzenden, waardoor onschuldige voedselbestanddelen veranderen in radioactieve stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Maar is dit waar?

Deze beweringen zijn zo verontrustend dat het de moeite waard is om de microgolfstraling eens in detail te bestuderen.

Wat is straling?

Heeft u er ooit over nagedacht wat straling eigenlijk is?

Straling is overal om ons heen te vinden, in verschillende hoeveelheden. Het is in wezen het vrijkomen van energie, die wordt afgegeven door alledaagse dingen, zoals de zon en huishoudelijke elektrische apparaten.

We worden altijd blootgesteld aan natuurlijke achtergrondstraling. Van radioactieve gassen die door de aarde worden uitgestoten, tot radioactieve stoffen in de bodem.

Heb je ooit een röntgenfoto laten maken? Dat is ook een vorm van straling.

Ooit een zonnebank gebruikt? Ook straling.

Je mobiele telefoon geeft straling af, net als computers, verwarmingstoestellen en radio’s. Het is overal!

Betekent dit dat we voortdurend gevaar lopen door microgolven en de wereld om ons heen? Laten we dat eens onderzoeken.

Ten eerste is het belangrijk te begrijpen hoe een magnetron werkt.

VEILIG ZIJN!
Tijdens het koken is het raadzaam afstand te houden van de deur van de magnetron (ten minste 50 centimeter). En vervang oude of kapotte magnetrons die straling naar buiten kunnen lekken.

Hoe werken magnetrons?

Voordat we ingaan op hoe microgolven uw voedsel verhitten, moeten we een onderscheid maken tussen twee zeer verschillende soorten straling:
1. ioniserende straling, en
2. niet-ioniserende straling.

Ioniserende straling, die vastgebonden elektronen uit atomen kan verwijderen, waardoor ze geladen worden, is minder riskant in zeer kleine hoeveelheden (zoals röntgenstraling), maar kan problemen veroorzaken bij hoge blootstelling (denk aan brandwonden en zelfs DNA-schade).

Microgolven zenden echter niet-ioniserende straling uit; een type straling dat genoeg energie heeft om atomen binnen een molecuul te verplaatsen, maar niet genoeg om elektronen te verwijderen.

Wat betekent dit?

Omdat de straling van microgolven niet-ioniserend is, kan het er alleen voor zorgen dat moleculen in het voedsel gaan bewegen. Dat is goed! Met andere woorden, microgolfstraling kan de chemische structuur van voedingscomponenten niet veranderen.

Wanneer voedsel in een microgolfoven wordt verwarmd, wordt de straling die de microgolfoven produceert in feite geabsorbeerd door de watermoleculen in het voedsel. Deze energie zorgt ervoor dat de watermoleculen gaan trillen, waarbij door deze (onschadelijke) wrijving warmte wordt opgewekt, waardoor het voedsel gaar wordt.

Dit mechanisme maakt dat microgolven veel sneller voedsel opwarmen dan andere methoden. De energie van microgolven bereikt onmiddellijk de moleculen die zich ongeveer een centimeter onder het buitenoppervlak van het voedsel bevinden, terwijl de warmte van andere kookmethodes geleidelijk in het voedsel doordringt via geleiding, zoals de bodem van een steelpan die rechtstreeks in contact komt met een hete kookplaat.

HOE OUD IS DIE VAN U?
U wilt dat uw voedsel wordt gekookt, niet u! Magnetrons ouder dan 10 jaar of met een defecte deur moeten onmiddellijk worden vervangen om de blootstelling aan straling tijdens het koken te verminderen.

Dus, is microgolfstraling schadelijk?

Sommigen beweren dat de energie die door microgolven wordt afgegeven, voldoende is om iemands genetica (DNA) te beschadigen en vervolgens kanker te veroorzaken.

Maar zijn er goede bewijzen om deze theorie te ondersteunen?

Er zijn verschillende studies uitgevoerd met proefdieren en in-vitro-systemen (buiten een levend organisme), maar slechts weinige hebben levend, menselijk weefsel bestudeerd, zodat het moeilijk is causale verbanden te vinden.

In 1997 bekeek Peter Valberg alle epidemiologische studies van die tijd, die keken naar de incidentie en verspreiding van kanker in relatie tot blootstelling aan microgolfstraling en probeerde te bepalen of microgolven het risico op kanker bij mensen verhoogden.

Hij vond zeer weinig bewijs voor een oorzakelijk verband tussen deze blootstelling en ziekte en, rekening houdend met wat verder bekend was over het mechanisme dat microgolven gebruiken, alsmede met wat in dierstudies was waargenomen, concludeerde hij dat microgolven geen kanker veroorzaken.

Dit is logisch omdat we weten dat de niet-ioniserende straling die in microgolfovens wordt gebruikt, niet krachtig genoeg is om straling in voedsel over te brengen; zij kan alleen de watermoleculen in beweging brengen.

Sinds het rapport van Valger zijn er zeer weinig wetenschappelijke studies verricht.

Uit een studie in het blad Molecular and Cellular Biology is evenwel gebleken dat blootstelling aan microgolfstraling bij Zwitserse albinomuizen geen tekenen van een verhoogd kankerrisico heeft opgeleverd.

Een enorme opluchting, zou je niet zeggen?

Vandaag vertelt Cancer Research UK ons dat het volkomen veilig is om microgolven te gebruiken. Ze zeggen ook dat zolang je de gebruiksinstructies van een magnetron volgt (zoals uit de buurt staan tijdens het koken en de deur dichthouden), hij je geen kwaad zal doen.

Wat hebben we geleerd?

Microgolven maken voedsel niet radioactief. Ze verhitten ze alleen!

Het is nooit bewezen dat microgolven schadelijk zijn voor het voedsel dat we ermee koken en daarom hoeft u zich geen zorgen te maken als u een pot soep of een restje bonen wilt opwarmen, zolang u zich maar houdt aan de gebruiksaanwijzing die bij uw magnetron is geleverd.

Zo moet u tijdens het koken uit de buurt van de magnetron blijven, de deur goed sluiten voordat u op ‘start’ drukt en oude en kapotte magnetrons vervangen die meer straling naar buiten lekken dan we zouden willen.

Uw volgende stappen

Wilt u ontdekken hoe u, of uw klanten, gezond kunnen eten? Wilt u leren hoe u gepersonaliseerde voedingsplannen kunt opstellen die u of uw cliënten kunnen volgen? Of wilt u hen helpen begrijpen hoe hun genetische opmaak kan worden aangepast aan voeding en hoe voeding hun DNA kan veranderen?

Gespecialiseerd raken door onze Nutritional Therapist Certification te voltooien kan uw eerste stap zijn naar het verwerven van de unieke kennis en vaardigheden om uw cliënten te helpen de nodige veranderingen in hun dieet en levensstijl aan te brengen, op een manier die op de persoon is afgestemd.

U zult ook leren:

  • Hoe u cliëntbeoordelingen uitvoert en risico’s op een tekort aan voedingsstoffen detecteert
  • Hoe je cliëntenconsulten structureert
  • Over vrije radicalen en DNA-schade
  • Hoe je je antioxidant capaciteit kunt testen en nog veel meer!

Ga nu aan de slag en begin met het uitbreiden van je kennis en het bouwen aan je toekomst in voeding.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Is microgolf straling schadelijk?

Microgolfstraling kan lichaamsweefsel verhitten op dezelfde manier als het voedsel verhit. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan een pijnlijke brandwond veroorzaken. Twee delen van het lichaam, de ogen en de teelballen, zijn bijzonder kwetsbaar voor RF-verwarming omdat er relatief weinig bloeddoorstroming is om overtollige warmte af te voeren.

Kun je stralingskanker krijgen van een magnetron?

Van microgolven is niet bekend dat ze kanker veroorzaken. Magnetrons gebruiken microgolfstraling om voedsel te verhitten, maar dit betekent niet dat ze voedsel radioactief maken. Microgolven verhitten voedsel door watermoleculen te laten trillen en als gevolg daarvan wordt voedsel verhit.

Is microgolfstraling schadelijk voor het milieu?

Microgolven werken echter met niet-ioniserende straling. Dit betekent dat het geen schade toebrengt aan het DNA van cellen, noch laat het radioactieve resten achter in uw voedsel of in de directe omgeving die u kunnen schaden.

Hoe weet ik of mijn magnetron straling lekt?

Hoe te testen of uw magnetron straling lekt – Video №1 Ik zal de magnetron sluiten. En ga naar de volgende stap pak een andere telefoon en probeer dan de telefoon te bellenMeerIk zal de magnetron sluiten. En ga naar de volgende stap haal een andere telefoon en probeer dan de telefoon in de magnetron te bellen. Nu met de Mac voor in de magnetron belt. | Start tijd – 0:16

Beschermt keramische coating tegen liefdes insecten?

Je auto ziet er niet alleen goed uit, hij is ook beschermd. Insecten, vogelpoep, teer en andere vervuilende stoffen zullen gemakkelijker van uw auto af te wassen zijn. De coating beschermt uw lak tegen UV-schade en houdt uw blanke lak veilig tegen zure Berry’s, vogelpoep en insecten.

Is insecten- en teerverwijderaar veilig voor keramische coating?

De gele/oranje zijn waarschijnlijk ijzervlekjes die in je blanke lak zitten. Een ijzer verwijderaar zou deze moeten verwijderen. Dan zullen de zwarte vlekken waarschijnlijk teer zijn, die u kunt verwijderen met (wacht op het!) een teerverwijderaar. Geen van deze dingen zal de coating kwaad doen.

Hoe lang moet je wachten met het wassen van je auto na het keramisch coaten?

De gouden regel die je altijd moet aanhouden na een keramische coating is Je auto niet wassen binnen 7 dagen na het aanbrengen! Als u de basiseigenschappen van dit soort producten kent, zult u weten dat zodra ze zijn aangebracht ze beginnen uit te harden en te verharden.

Hoe blokkeer je straling?

Afscherming: Barrières van lood, beton, of water bieden bescherming tegen binnendringende gammastralen. Gammastralen kunnen het menselijk lichaam volledig passeren; tijdens het passeren kunnen zij schade toebrengen aan weefsel en DNA.

Is het veilig om voor een magnetron te staan?

Ja, je kunt op een veilige afstand voor de magnetron gaan staan. Magnetrons zijn ontworpen om straling binnen te houden. Hoewel er bijna geen straling uit de kamer mag ontsnappen, is het beter om niet de hele tijd je neus tegen de deur te drukken terwijl je eten aan het opwarmen is.

Is het veilig om voedsel in de magnetron te doen?

Voedsel gekookt in een magnetron is net zo veilig, en heeft dezelfde voedingswaarde, als voedsel gekookt in een conventionele oven. Ook blijft er geen microgolfenergie achter in de ovenholte of in het voedsel nadat de microgolfoven is uitgeschakeld.

Hoe veilig is koken in de magnetron?

Microgolven zijn een veilige, effectieve, en zeer handige manier van koken. Er is geen bewijs dat ze schadelijk zijn – en enig bewijs dat ze zelfs beter zijn dan andere kookmethodes in het behouden van voedingsstoffen en het voorkomen van de vorming van schadelijke verbindingen.

Is mijn 30 jaar oude magnetron veilig?

Als je goed voor je magnetron zorgt tot op hoge leeftijd, is er een laag risico op schade, maar als hij beschadigd is op welke manier dan ook, wil je er misschien naar laten kijken. Als u er goed voor heeft gezorgd, is er geen reden waarom een oude magnetron gevaarlijk zou zijn. Voor uw gemoedsrust kunt u een microgolftester kopen.

Hoe stop je microgolfstraling?

Hoe bescherm ik mijzelf tegen microgolfstraling? Blijf, indien mogelijk, op afstand van zendmasten voor mobiele telefonie – hoe verder u weg bent, hoe minder straling u zult ontvangen. Voeg microgolfafscherming toe aan uw huis en gebruik een microgolfstralingsbeschermingsapparaat.

Hoe voorkomen microgolven straling?

Magnetrons zijn ontworpen om straling binnen te houden. Tegen het glas zit een beschermend gaas, bezaaid met kleine gaatjes. Deze gaatjes zitten op de juiste afstand van elkaar, zodat de lange microgolven in de kamer blijven terugkaatsen, terwijl je er toch doorheen kunt kijken en je eten kunt zien, legt Jorgensen uit.

Verwijdert teerverwijderaar de keramische coating?

Ja dat hebben we. Ik sprak met de detailer en hij raadde ofwel CARPRO Tar X of AM Tar aan, omdat hij beide gebruikt en weet dat ze zouden werken.

Vorig artikel

Ben je atletisch geboren?

Volgend artikel

Hoeveel platina heeft Eminem?

You might be interested in …

Wat is een kenmerk van Vtp?

Wat zijn de componenten van VTP? VTP is een Cisco proprietary protocol dat gebruikt wordt om VLAN informatie uit te wisselen. Belangrijke VTP componenten zijn 1) VTP domein 2) VTP Pruning, 3) VTP Advertenties. Drie […]

Wat zijn de beperkingen van krashardheid?

De krashardheidstest bepaalt de hardheid van een materiaal tegen krassen en slijtage door wrijving van een scherp voorwerpi. De test werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Duitse mineraloog Friedrich Mohs in 1820 en wordt nog steeds […]

Wat zijn de belangrijkste functies van vooroordelen?

Vooringenomenheid komt in vele vormen voor. Hieronder staan drie verschillende soorten vooringenomenheid die in computersystemen kunnen voorkomen. 1 – Reeds bestaande vooringenomenheid Reeds bestaande vooroordelen vinden hun oorsprong in onze sociale instellingen, culturele praktijken en […]