27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Kunt u multiplex gebruiken in plaats van gipsplaten?

Gipsplaat Vs. Multiplex voor muren

Sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft gipsplaten gediend als de standaard afwerking voor muren in Amerikaanse huizen. Terwijl gipsplaten muren bieden tal van voordelen, met inbegrip van een gladde, aantrekkelijke afwerking, huiseigenaren hebben andere opties voor de bekleding van muren in het huis. Het bedekken van muren met triplex eerder dan gipsplaat betekent grotere sterkte en gemakkelijkere installatie voor toepassingen waar een minder-dan-perfecte afwerking zal volstaan.

Structurele sterkte

Om een zwaar voorwerp aan gipsplaten op te hangen, moet u de spanten lokaliseren, dan door de gipsplaten heen boren en in de houten spanten erachter om de juiste ondersteuning te garanderen. Als u multiplex gebruikt om muren te bekleden, hoeft u geen spijkers meer op te sporen. In plaats daarvan, schroef eenvoudig voorwerpen direct aan het triplex, dat de structurele sterkte aanbiedt om meer gewicht te steunen dan de gemiddelde gipsplaatoppervlakte. Dit maakt multiplex bijzonder nuttig voor garages en opslagruimten waar huiseigenaren vaak gereedschap, planken en andere voorwerpen ophangen. De extra sterkte van multiplex laat het ook toe om deuken en schade te weerstaan die gipsplaten kunnen teisteren dankzij de impact van gereedschap, scherpe voorwerpen of ruwhollende familieleden.

Gemakkelijk te installeren

Een plaat multiplex van 5/8 inch weegt 1,8 tot 2,1 pond per vierkante voet, tegenover 2,75 psf voor een plaat gipsplaat van 5/8 inch. Dit betekent dat de gemiddelde 4 bij 8 plaat gipsplaat 20 tot 30 pond meer kan wegen dan een stuk multiplex van dezelfde grootte. Dit toegevoegde gewicht betekent extra werk tijdens gipsplaten installatie, vaak draaien van het proces in een twee-persoons baan simpelweg te wijten aan het gewicht van de materialen. Het installeren van gipsplaat betekent typisch het afplakken, het toepassen van gezamenlijke samenstelling en het schuren van de verbindingen glad nadat het hangen volledig is. Dit proces is niet alleen tijdrovend, maar ook berucht en moeilijk voor de gemiddelde persoon om tot een goed einde te brengen. Multiplexwanden daarentegen hoeven niet te worden afgeplakt en de meeste installateurs hoeven alleen de naden tussen de planken te dichten om de installatie te voltooien.

Brandveiligheid

Drywall biedt een superieure brandwerendheid in vergelijking met multiplex, waardoor het de veiliger wandafwerking in de meeste toepassingen. In Californië, vereisen de woonbouwcodes een brandclassificatie van één uur bij muren die een aangebouwde garage van de woonruimte scheiden, en bij elke ingesloten woonruimte boven de trap. Dit betekent meestal dat de staanders moeten worden bedekt met een 5/8-inch plaat brandbestendige gipsplaat volgens de aanbevelingen van de fabrikant. De meeste multiplexplaten kunnen niet worden gebruikt om aan deze eis te voldoen. Zelfs waar brandwerende muren niet vereist zijn door de norm, kunnen huiseigenaren liever gipsplaten dan multiplex gebruiken voor extra bescherming en veiligheid in geval van een brand noodsituatie. Informeer bij uw plaatselijke bouwinstantie naar de regels voor het gebruik van multiplex als enige binnenwandafwerking.

Keuze van afwerking

Multiplex en gipsplaten muren bieden aanzienlijke verschillen als het gaat om esthetische aantrekkingskracht. Met multiplex, muren hebben een natuurlijke houtnerf patroon dat textuur en warmte geeft aan een ruimte. Gipsplaat biedt een glad, schilderklaar wit oppervlak zonder de houtnerf. In woonruimten biedt een hardhouten multiplex van kast- of meubelkwaliteit (of zelfs MDF-kern multiplex met een hardhouten fineer) afgewerkt met een blanke topcoat een strak en modern maar warm decoratief effect. Gipsplaat is een meer conventionele afwerking en biedt vele opties voor texturering, zoals de bekende knock-down en sinaasappelhuid texturen.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je multiplex gebruiken voor binnenmuren?

Structurele sterkte Met behulp van multiplex om muren te bedekken is het niet meer nodig om studs op te sporen. In plaats daarvan schroeft u objecten rechtstreeks op het multiplex, dat de structurele sterkte biedt om meer gewicht te ondersteunen dan het gemiddelde oppervlak van gipsplaat.

Is multiplex goedkoper dan gipsplaat?

Drywall is goedkoper dan multiplex – De meeste houtmaterialen zijn duur. Hoewel het niet zo duur is als gewoon hout, is het iets duurder dan gipsplaat. Het repareren van gipsplaat is ook een stuk goedkoper en minder tijdrovend dan multiplex.

Wat voor soort multiplex wordt gebruikt voor binnenmuren?

Als we het over multiplex wanden hebben, gebruiken we vaak de term “paneelwanden”. ” Dit verwijst naar dunne, goedkope houten lambrisering, die vaak wordt bedrukt om er als houtnerf uit te zien. Nochtans, kunnen wij ook fijnere rangmultiplex, zoals ½” of ¾” kabinetrangmultiplex als muurdekking eveneens gebruiken.

Waarom zou u multiplex gebruiken in plaats van gipsplaten?

U kunt multiplex gebruiken in plaats van gipsplaten voor wanden en plafonds. Multiplex weegt minder, en het is ook sterker en beter bestand tegen beschadiging dan gipsplaat. Multiplex voor de bouw is echter duurder, en het voldoet misschien niet aan de plaatselijke bouwverordeningen omdat het niet zo geluid- en brandwerend is als gipsplaat.

Wat is de goedkoopste manier om een muur te bedekken?

10 goedkope en makkelijke manieren om muren te bekledenMuurbekleding van schuim. Grote kunstdrukken. Wandbekleding van gesteven stof. Losse stoffen wandbekleding/ gordijn. Wandtapijt opknoping. Vinyl muurstickers. en klevend behang. spiegels.

Kun je hout gebruiken in plaats van gipsplaten?

Multiplex is een haalbaar alternatief voor gipsplaten voor muren en plafonds. Als u van plan bent om uw muren of plafonds opnieuw te doen, zijn de typische materialen die u zult gebruiken Sheetrock of afgewerkt multiplex. Elk heeft zijn voordelen als een bouwmateriaal en in sommige gevallen, afgewerkt multiplex is het betere alternatief.

Hoe dik moet multiplex zijn voor muren?

3/8-inch
De International Residential Code schrijft een dikte van 3/8-inch multiplex voor bij muren met een standaard tussenruimte van 16 inch, als de bevelsiding door de bekleding heen aan de stijlen wordt genageld. Als de spijkers wel door de bekleding heen gaan, maar niet door de spanten, dan is de minimale multiplex dikte die de IRC voorschrijft 1/2 inch.

Hoe bedek je een muur met multiplex?

How To Drywall, Plywood Walls & Fiber Cement Panels – Video №1 | Start time – 6:19

Helpt multiplex bij isolatie?

Is multiplex goed voor de isolatie? Het korte antwoord is “nee”, althans, niet in vergelijking met producten die zijn ontworpen om koude en warmte te isoleren. Toch bieden multiplexproducten een minimale R-waarde, samen met structurele voordelen.

Kan ik gipsplaten vervangen door hout?

Houten planken U zult gewoon kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid van het hout. Dit is een kosteneffectieve oplossing die de voorkeur verdient boven gipsplaten wanneer u een rustieke woning in landelijke stijl wilt hebben.

Wat is het meest gebruikte materiaal voor binnenmuren?

Gipsplaat
Drywall, ook bekend als gipsplaat of onder de gewone handelsnaam Sheetrock, heeft gips vervangen als het meest voorkomende muuroppervlak in Amerikaanse woningen. Het wordt gebruikt als drager voor muurbehandelingen zoals behang, stof, tegels, en houten lambrisering. Of het kan gewoon worden geschilderd.

Hoe verberg je naden in multiplex muren?

Schuur het multiplex, vooral rond de randen waar de stukken bij de naden bij elkaar komen. Ga met schuurpapier van gemiddelde kwaliteit in een cirkelbeweging over het gehele oppervlak. Ga door tot alle naden zijn weggeschuurd en het oppervlak glad is.

Houdt multiplex gewicht?

Omdat multiplex vaak wordt gebruikt als lastdrager, kunt u zich afvragen hoeveel gewicht multiplex kan dragen. Maritiem multiplex en MDF kunnen enkele honderden kilo’s per plaat dragen, terwijl goedkopere soorten multiplex doorgaans tussen de 5 en 50 kilo per plaat kunnen dragen.

Wat zijn de nadelen van multiplex?

Nadelen van Multiplex:Het is duurder dan Medium Density Fiberboard (MDF). Omdat de fineerlagen aan de randen zichtbaar zijn, moeten de randen worden afgewerkt met laminaat of fineer. Het splintert vaak aan de randen tijdens het transport. Het is vrij moeilijk te snijden.

Is multiplex een brand barrière?

Gipsplaat, triplex, enz. komt in aanmerking als een toegestane bescherming. 3) De rookontwikkelingsindex is vergelijkbaar met de vlamverspreidingsindex en vereist ook een “Klasse C” rookontwikkelingsindex, die tussen 0-450 ligt.

Vorig artikel

Kan je legaal trouwen met een hond?

Volgend artikel

Hoe smaakt bloemkool Smaakt bloemkool lekker?

You might be interested in …

Hoe weet je of kit is uitgehard?

Zorg ervoor dat de kit die je aanbrengt voor je volgende project volledig droogt en uithardt om een langdurig resultaat te bereiken. Door Andréana Lefton en Bob Vila | Updated Mar 31, 2021 7:32 PM […]