27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Moet ik me zorgen maken als mijn zwangerschapssymptomen verdwijnen?

Zwangerschapstest

Het is waarschijnlijk de grootste zwangerschapsangst, maar soms is een miskraam gehuld in mythes en geheimzinnigheid. Hier zijn de feiten die je moet weten.

Bij sommige vrouwen zijn er geen duidelijke tekenen van een miskraam en wordt de diagnose pas tijdens een scan gesteld. Andere vrouwen hebben symptomen die intens kunnen zijn, waaronder bloeden of spotting, met of zonder buikpijn of krampen (NHS Choices, 2018a; Miscarriage Association, 2018a) . Sommigen geven stolsels of ‘draderige stukjes’ door.

“Wanneer symptomen zich voordoen, leiden ze niet altijd tot een miskraam en kunnen ze deel uitmaken van een normale zwangerschap. Dus als je ze krijgt, probeer dan niet in paniek te raken.”

Symptomen en tekenen van een miskraam: bloedingen

Bloedingen kunnen variëren van lichte vlekken of bruinachtige afscheiding tot hevige bloedingen en helderrood bloed (Miscarriage Association, 2018a) . Het kan komen en gaan gedurende meerdere dagen.

Probeer te onthouden dat licht vaginaal bloedverlies relatief vaak voorkomt in het eerste trimester (de eerste 12 weken) en zeker geen zeker teken is dat je een miskraam hebt. Uit een onderzoek bleek dat in de eerste 20 weken van de zwangerschap 21% van de vrouwen een vaginale bloeding had en dat 12% daarna een miskraam kreeg (Everett, 1997) . Dit betekent dat ongeveer de helft van de vrouwen die een vaginale bloeding hadden, een gezonde zwangerschap doormaakten.

Bloedingen kunnen worden veroorzaakt door een van de volgende oorzaken:

  • Implantatie: In een vroege zwangerschap kunt u wat onschuldig licht bloedverlies (spotting) krijgen, wanneer het zich ontwikkelende embryo zich in de wand van uw baarmoeder plant. Dit gebeurt vaak wanneer u ongesteld had moeten worden.
  • Veranderingen van de baarmoederhals: Zwangerschap kan veranderingen aan de baarmoederhals veroorzaken, en dit kan bloedingen veroorzaken, bijvoorbeeld na seks.
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Wanneer een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, bijvoorbeeld in de eileider, kan deze zich niet goed ontwikkelen. Symptomen zijn: een scherpe, plotselinge en hevige pijn in uw buik, u erg duizelig voelen of flauwvallen, en u ziek voelen of erg bleek zien. Bel 999 of ga naar de dichtstbijzijnde afdeling voor spoedeisende hulp (SEH) als u een combinatie van deze symptomen krijgt.

(NHS Choices, 2016; NHS Choices, 2018b)

Als u tijdens de zwangerschap begint te bloeden, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, verloskundige of de afdeling Vroege zwangerschap van uw plaatselijke ziekenhuis. Als uw symptomen niet ernstig zijn en uw baby nog even op zich laat wachten, wordt u in de gaten gehouden. Sommige vrouwen moeten misschien in het ziekenhuis blijven voor observatie (NHS Choices, 2018b) .

Hoe weet ik wat de oorzaak van mijn bloeding is?

Mogelijk moet u een vaginaal of bekkenonderzoek, een echoscopie of bloedonderzoek ondergaan om uw hormoonspiegels te controleren. Uw arts zal u ook vragen naar andere symptomen, maar soms is het niet mogelijk om erachter te komen wat de bloeding heeft veroorzaakt.

Symptomen en tekenen van een miskraam: buikpijn

Buikpijn kan te wijten zijn aan een verstoorde maag of constipatie. Sommige vrouwen ervaren onderbuikkrampen vanwege de recente innesteling van de bevruchte eicel in de wand van de baarmoeder. Je kunt ook krampen krijgen in de eerste weken omdat je baarmoeder aan het oprekken en groeien is (Marcin, 2017) .

Als je naast pijn ook bloedingen of vlekken hebt, kan dat een teken zijn van een miskraam (Miskraamvereniging, 2018a) . Neem contact op met uw huisarts of de afdeling Vroege zwangerschap.

Als je scherpe buikpijn of eenzijdige pijn hebt of pijn in je schouders, en/of pijn bij het poepen, ga dan naar de SEH. Zij zullen u een spoedscan geven. Het is vooral belangrijk om hulp te krijgen als je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad (NHS Choices, 2018a; Miscarriage Association, 2018a) .

Als zwangerschapssymptomen wegvallen, is dat dan een teken van een miskraam?

Het plotseling verdwijnen van zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid of trek kan soms ook een teken zijn van een miskraam. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er een probleem is. Sommige vrouwen hebben sowieso niet veel last van zwangerschapssymptomen.

Als je sterke zwangerschapssymptomen hebt gehad die plotseling verminderen of stoppen ruim voordat je 12 weken zwanger bent, kan het zijn dat je hormoonspiegel daalt. Misschien wilt u nog een zwangerschapstest doen en/of met uw huisarts praten over een scan (Miskraamvereniging, 2018a) .

Miskraam: Hoe weet je het zeker?

Een miskraam wordt meestal vastgesteld of bevestigd met een echoscopie. Het kan zijn dat er meer dan één scan nodig is om het definitief te bevestigen.

In de latere (tweede trimester) zwangerschap bevestigen bloeding, pijn en het passeren van een herkenbaar zwangerschapszakje of het ter wereld brengen van een baby vaak zonder scan wat er is gebeurd.

Miskraam: Wat gebeurt er daarna?

Als er geen zwangerschapsweefsel in de baarmoeder is achtergebleven, is er geen behandeling nodig. Als dat wel het geval is, zijn de mogelijkheden om het weefsel te verwijderen als volgt:

  • Wacht na een miskraam 7 tot 14 dagen tot het weefsel op natuurlijke wijze is verdwenen. Als de pijn en het bloeden niet binnen die tijd beginnen of erger worden, moet u nog een scan laten maken en uw opties bespreken.
  • Neem medicijnen als u niet wilt wachten of als wachten niet heeft gewerkt. Dit kan inhouden dat je eerst mifepriston gebruikt en 48 uur later misoprostol.
  • Laat weefsel operatief verwijderen. Dit kan worden geadviseerd als u aanhoudend hevig bloedverlies hebt, geïnfecteerd zwangerschapsweefsel hebt, of als wachten en medicatie het weefsel niet hebben kunnen laten passeren.

(NHS Choices, 2018c)

Bespreek uw opties met de arts die verantwoordelijk is voor uw zorg en lees meer over beschikbare behandelingen op de website van NHS Choices

Als uw bloedgroep rhesusnegatief (RhD-negatief) is, moet u daarna injecties met een medicijn genaamd anti-D immunoglobine worden aangeboden. Dit voorkomt de rhesusziekte, een aandoening waarbij antilichamen in het bloed van een zwangere vrouw de bloedcellen van haar baby vernietigen (NHS Choices, 2018d) .

Neem onmiddellijk contact op met uw ziekenhuis als uw bloeding bijzonder hevig wordt, u een hoge temperatuur krijgt of ernstige pijn ervaart.

U moet worden geadviseerd om na drie weken een zwangerschapstest thuis te doen. Als u nog steeds zwanger bent, kan het zijn dat u verdere tests nodig hebt om er zeker van te zijn dat u geen molaire zwangerschap (een abnormale bevruchte eicel die zich innestelt) of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt (NHS Choices, 2016; Miscarriage Association, 2018b) .

Deze pagina is voor het laatst herzien in april 2018

Meer informatie

Onze ondersteuningslijn biedt praktische en emotionele ondersteuning op vele gebieden van zwangerschap, geboorte en vroeg ouderschap: 0300 330 0700.

We bieden ook prenatale cursussen die een geweldige manier zijn om meer te weten te komen over geboorte, bevalling en het leven met een nieuwe baby.

Maak vrienden met andere aanstaande en nieuwe ouders in uw omgeving voor steun en vriendschap door te zien welke NCT-activiteiten er in de buurt zijn.

Voor meer hulp en advies over alle vormen van zwangerschapsverlies, kunt u contact opnemen met de Miskraamvereniging

U kunt meer lezen over miskramen in onze reeks artikelen.

Toon referenties

Everett C. (1997) Incidentie en resultaat van bloedingen vóór de 20e week van de zwangerschap: prospectieve studie uit de algemene praktijk. Bmj, 315(7099), 32-34. Beschikbaar via: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9233324 [Accessed 9th April 2018].

Marcin. (2017) Alles wat je moet weten over innestelingskrampen. Healthline. Beschikbaar via: https://www.healthline.com/health/pregnancy/implantation-cramping [Accessed 9th April 2018].

Miskraam Vereniging. (2018a) Miskraam – Symptomen en diagnose op Beschikbaar via: https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/symptoms-diagnosis/ [Accessed 9th April 2018].

Miskraam Vereniging. (2018b) Molaire zwangerschap. Beschikbaar via: https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/molar-pregnancy/ [Accessed 9th April 2018].

NHS Choices. (2016) Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Beschikbaar via: https://www.nhs.uk/conditions/ectopic-pregnancy/ [Accessed 9th April 2018].

NHS Choices. (2018a) Miskraam – symptomen. Beschikbaar via: https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/symptoms/ [Accessed 9th April 2018].

NHS Choices. (2018c) Wat gebeurt er: Miskraam. Beschikbaar via: https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/what-happens/ [Accessed 9th April 2018].

NHS Choices. (2018d) De ziekte van Rhesus. Beschikbaar via: https://www.nhs.uk/conditions/rhesus-disease/ [Accessed 9th April 2018].

Informatie die u kunt vertrouwen van NCT

Wat de inhoud betreft, is ons doel eenvoudig: elke ouder moet toegang hebben tot informatie die hij of zij kan vertrouwen.

Al onze artikelen zijn grondig onderzocht en zijn gebaseerd op het laatste bewijs uit gerenommeerde en degelijke bronnen. We stellen onze artikelen samen met NCT-antenatale docenten, postnatale begeleiders en borstvoedingsconsulenten, evenals academici en vertegenwoordigers van relevante organisaties en liefdadigheidsinstellingen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Komen en gaan de symptomen in de vroege zwangerschap?

Het kan heel natuurlijk zijn om een cyclus van zwangerschapssymptomen te hebben die komen en gaan. Het is ook normaal om helemaal geen symptomen te hebben.

Is het normaal dat zwangerschapssymptomen weggaan?

Overzicht. Sommige zwangerschapssymptomen verdwijnen van nature of schommelen, dus het is lastig om alleen af te gaan op hoe je lichaam zich voelt. Als u een plotselinge verandering in uw zwangerschapssymptomen opmerkt, is het belangrijk dat u uw arts raadpleegt.

Hoe lang na een miskraam verdwijnen de zwangerschapssymptomen?

Je zult na de miskraam wat krampende pijn en bloedverlies hebben, vergelijkbaar met een menstruatie. Het zal geleidelijk aan lichter worden en meestal binnen 2 weken stoppen. De tekenen van uw zwangerschap, zoals misselijkheid en gevoelige borsten, zullen in de dagen na de miskraam vervagen.

Hoe weet ik dat ik nog zwanger ben?

De meest overtuigende manier om daar achter te komen is om een echo te laten maken door je arts of verloskundige om de hartslag van de baby te zien. Ik zeg “meest” overtuigend, omdat zelfs met een echografie, als je vroeg in je zwangerschap bent, het moeilijk kan zijn om een hartslag met 100% nauwkeurigheid te zien of te detecteren.

Is het normaal dat zwangerschapssymptomen 5 weken komen en gaan?

Sommige aanstaande mama’s die 5 weken zwanger zijn voelen helemaal geen symptomen. Of het kan voelen alsof met 5 weken zwanger, de symptomen komen en gaan. En dat is allemaal helemaal oké! Dat je je niet ziek of pijnlijk voelt, wil niet zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van een stille miskraam?

Er zijn meestal geen tekenen van een gemiste miskraam. In sommige gevallen kan een persoon krampen hebben of wat bruinroze of rode vaginale afscheiding. Vaak gaan de symptomen van zwangerschap, zoals gevoelige borsten, misselijkheid of vermoeidheid, door wanneer een stille miskraam heeft plaatsgevonden.

Wat zijn de eerste tekenen van een gemiste miskraam?

Het is gebruikelijk om geen symptomen te hebben bij een gemiste miskraam. Soms kan er een bruinachtige afscheiding zijn. . . . Wat zijn de symptomen van een missed abortion?vaginale bloeding. buikkrampen of pijn. lozing van vocht of weefsel. ontbreken van zwangerschapssymptomen.

Heb een miskraam gehad wist niet dat ik zwanger was?

Vaak kan een vrouw een extra zware menstruatie hebben en niet beseffen dat het een miskraam is omdat ze niet wist dat ze zwanger was. Sommige vrouwen die een miskraam krijgen, hebben last van krampen, spotting, heviger bloedverlies, buikpijn, bekkenpijn, zwakte of rugpijn. Spotting betekent niet altijd een miskraam.

Hoe kan ik stoppen met me zorgen te maken over een miskraam?

Je angsten voor een miskraam wegnemen Probeer te onthouden dat je angsten normaal zijn, maar dat deze fase voorbij zal gaan. Neem de tijd om mindfulness te beoefenen, te mediteren en wat tijd voor jezelf te nemen. Dit kunnen stressverlagende activiteiten zijn, zoals yoga of een wandeling maken.

Waarom doen mijn borsten geen pijn meer tijdens de vroege zwangerschap?

Het kan gewoon te wijten zijn aan een verandering in de hormonen. Net zoals ochtendmisselijkheid meestal afneemt na het eerste trimester, kun je verwachten dat pijn in de borsten op een gegeven moment ook afneemt.

Wat is de meest voorkomende week om een miskraam te krijgen?

De meeste miskramen gebeuren in het eerste trimester voor de 12e week van de zwangerschap. Een miskraam in het tweede trimester (tussen 13 en 19 weken) komt voor bij 1 tot 5 op de 100 (1 tot 5 procent) zwangerschappen. Maar liefst de helft van alle zwangerschappen kan in een miskraam eindigen.

Hoe weet je of je nog zwanger bent?

De meest overtuigende manier om dit te weten te komen is een echografie te laten maken door je arts of verloskundige om de hartslag van je baby te zien. Ik zeg “meest” overtuigend, omdat zelfs met een echografie, als je vroeg in je zwangerschap bent, het moeilijk kan zijn om een hartslag met 100% nauwkeurigheid te zien of te detecteren.

In welke week is de kans op een miskraam het grootst?

Het eerste trimester wordt geassocieerd met het hoogste risico op een miskraam. De meeste miskramen vinden plaats in het eerste trimester voor de 12e week van de zwangerschap. Een miskraam in het tweede trimester (tussen 13 en 19 weken) komt voor in 1% tot 5% van de zwangerschappen.

Kunnen zwangerschapssymptomen verdwijnen bij 8 weken?

Plotseling wegvallen van de symptomen betekent niet altijd dat er iets mis is met je zwangerschap. Pijnlijke borsten en misselijkheid kunnen komen en gaan. Dat gezegd hebbende, als je je anders voelt of een andere reden tot bezorgdheid hebt, bel dan je dokter.

Hoe kan ik een vroege miskraam voorkomen?

Hoe kan ik een miskraam voorkomen? Zorg ervoor dat je elke dag ten minste 400 mcg foliumzuur inneemt, indien mogelijk ten minste één tot twee maanden voor de conceptie. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Eet gezonde, goed uitgebalanceerde maaltijden. Beheers stress. Houd uw gewicht binnen normale grenzen. Rook niet en blijf uit de buurt van passief roken.

Vorig artikel

Is geel de kleur van angst?

Volgend artikel

Hoeveel kracht heeft een elastiekje?

You might be interested in …

Is baby-aspirine goed tegen hoge bloeddruk?

Ongeveer 50 procent van de Amerikaanse volwassenen heeft moeite om hun bloeddruk onder controle te houden, maar veel mensen willen geneesmiddelen op recept om hun hoge bloeddruk te behandelen vermijden. Hoge bloeddruk is een ernstige […]

Is kaolienklei goed voor het gezicht?

Kaolien klei, of kaoliniet, ontleent zijn naam aan Gaoling, een klein dorp in de Chinese provincie Jiangxi, dat bekend staat om zijn fijne Jingdezhen porselein. Het wordt ook wel China-klei genoemd en is wit van […]