27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Stijgt CO2 in een huis?

Met de komst van de klimaatverandering maken velen van ons zich zorgen over de bronnen van kooldioxide in huis. Waar komt het vandaan en hoe kunnen we het verminderen?

Kooldioxide (CO2) is altijd om ons heen, zowel reukloos als transparant. In grote hoeveelheden, meer dan 1000 ppm, kunnen bronnen van kooldioxide in huis uw gezondheid en welzijn beïnvloeden. Symptomen van een te hoog kooldioxidegehalte zijn onder meer vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, en de ernst van de symptomen kan toenemen naarmate het CO2-gehalte stijgt. Gelukkig kan het bewust zijn van de bronnen van kooldioxide in uw huis helpen om onschadelijke CO2-niveaus te handhaven.

Hier zijn 10 bronnen van kooldioxide in huis en hoe u hun impact kunt verminderen.

1. HVAC-systemen

whitten architecten binnacle hill woning 03

Foto door Trent Bell Fotografie

HVAC-systemen zijn ontworpen om de atmosfeer in een bepaalde omgeving te regelen door lucht te recyclen, maar zonder goede ventilatie kan CO2 zich ophopen. Een CO2-sensor kan hier bescherming tegen bieden. Zorg ervoor dat uw unit up-to-date is met een CO2-sensor die de output meet, en onderhoud de kwaliteit van uw HVAC-systeem door de luchtfilters regelmatig te vervangen, wat stof en vuil uit de luchtkanalen helpt te verminderen. Koop een pak filters en stel voor uzelf het hele jaar door herinneringen in als herinnering om ze te vervangen.

2. De open haard

earthcore gbd tijdschrift open haard

Earthcore kan de haard van uw dromen op maat maken. De fabrikant van de open haard gebruikt in elk project Isokern puimsteen uit IJsland. Foto met dank aan Earthcore

Kooldioxide is een van de gassen die vrijkomen bij verbranding, wat betekent dat open haarden binnenshuis giftige gassen kunnen produceren als ze niet goed geventileerd worden. Nogmaals, het installeren van CO2-monitoren en rookdetectoren zal de veiligheid en waakzaamheid vergroten. U zou ook een professionele inspectie moeten overwegen om de specifieke kenmerken van uw open haard te evalueren en op te letten bij het gebruik van vuur als warmtebron.

camira structuurstof gbd magazine 03

thermisch gemodificeerd hout hous3 ivo tavares studio gbd magazine 03

3. Wasruimten

Wasmachine en droger in badkamer

Foto met dank aan Beko US

Volgens een studie van het Journal of Integrative Environmental Scienceswordt geschat dat huishoudelijk wasgoed 179 miljoen ton kooldioxide per jaar uitstoot. Om de uitstoot in uw huis te verminderen, gebruikt u hoog-centrifugeercycli om de vochtigheid te verminderen voordat u de kleding in de droger stopt. Hoe minder nat de kleding is, hoe minder tijd het kost om te drogen, en hoe minder CO2-uitstoot tijdens een wascyclus. U kunt ook proberen het aantal ladingen per week te verminderen door alleen kleding te wassen die echt vuil is en in grotere hoeveelheden.

4. Volle kamers

outer teak collection

Elk stuk van de nieuwe teakcollectie van Outer is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council en wordt geoogst uit duurzaam beheerde bossen in Java. Foto met dank aan Outer

Gemiddeld bestaat 4% van de uitgeademde lucht uit kooldioxide. Dus wat gebeurt er als je veel mensen in een slecht geventileerde ruimte zet? Het kooldioxidegehalte stijgt. Dat benauwde, benauwde, vermoeide gevoel dat je op een druk feestje hebt ervaren, is waarschijnlijk te wijten aan de verhoogde CO2-niveaus. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, doffe hoofdpijn en een blozende huid, onder andere. Vermijd dit door ramen open te zetten om de lucht te laten circuleren, het aantal mensen in kleine ruimtes te beperken, of te kiezen voor grotere, meer open ruimtes of buitenruimtes die beter geschikt zijn voor een menigte.

5. Bodem onder uw huis

Phoenix Haus, Prefab woning

Een typische Phoenix Haus prefab woning is 2.500 tot 4.000 vierkante meter.
Met dank aan Phoenix Haus

Kooldioxide kan honderden jaren in de bodem blijven hangen, wat een complexe ondersteuning vormt voor het plantenleven. Huizen die op boerderijen of stortplaatsen zijn gebouwd, kunnen een hoger koolstofgehalte in de bodem hebben als gevolg van de interacties van levende organismen in de bodem. Door te tuinieren zonder grondbewerking en te beloven de bodem op uw eigendom ongemoeid te laten door wel twee keer na te denken over het aanleggen van een ondergronds zwembad, kan koolstof veilig worden opgeslagen in natuurlijke afzettingen onder de grond in plaats van in de lucht die we inademen.

6. Roken

rode schuur bentonville modus studio gbd magazine 02 1

Foto door Timothy Hursley

Sigarettenrook is verantwoordelijk voor verschillende dodelijke ziekten, zoals kanker en longaandoeningen. Als je een roker bent, zijn er honderd redenen waarom je zou moeten stoppen – één daarvan is de schadelijke effecten van kooldioxide. Het CO2-gehalte in sigarettenrook is 200 keer hoger dan in de atmosfeer. Regelmatig of frequent roken, vooral binnenshuis, betekent een constante blootstelling aan hoge CO2-niveaus, waarvan is aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij de nadelige gezondheidseffecten van sigarettenrook.

7. Kookplaten

reconstituted fineer woodstock ap gbd tijdschrift

Keukenkasten van houtfineer. Met dank aan Woodstock Architectural Products

Gaskachels zijn niet alleen voor het uiterlijk uitgerust met afzuigkappen. Afzuigkappen zijn gemaakt om hitte, rook, vet en vocht te verwijderen tijdens het koken. Dat geldt ook voor de CO2 die vrijkomt bij de open vlam van uw fornuis. Zorg er altijd voor dat u de afzuigkap gebruikt tijdens het koken om te voorkomen dat u te veel CO2 produceert. Het is ook aan te raden om tijdens het koken een raam open te zetten om de lucht te laten circuleren.

8. Ruimtes zonder ramen

kushner studio's gbd magazine 04

Foto met dank aan Kushner Studios

Frisse lucht is nodig om de lucht te zuiveren van stof, verontreinigende stoffen en een opeenhoping van gassen. Als een kamer geen ramen heeft of geen toegang tot buiten, houd de deur dan zoveel mogelijk open om de luchtstroom te bevorderen, zodat de lucht zich passief een weg kan banen door het huis. U kunt ook de hulp inroepen van een luchtzuiveraar met een actief koolfilter. Dit type filter zal, in tegenstelling tot het meer gebruikelijke HEPA-filter, alle natuurlijk voorkomende gasverontreinigende stoffen in de lucht oppakken.

9. Verouderde elektrische systemen

geprefabriceerde passieve woningen rpa livinghome3 exterior gbd magazine 04

Dit geprefabriceerde passiefhuis is het geesteskind van Plant Prefab en Richard Pedranti Architect. Met dank aan Plant Prefab

Energiebesparing werd pas een aandachtspunt in woningen aan het eind van de jaren ’70, en het advies van die tijd was om gewoon minder energie te gebruiken als middel om hulpbronnen te behouden. Het updaten van oude huizen met elektrische verwarmings- en koelsystemen samen met andere energie-slimme technologieën kan de bronnen van CO2 in huis aanzienlijk verminderen. Overschakelen op energie-efficiënte apparaten en voertuigen, of kiezen voor het openbaar vervoer, kan ook een enorme impact hebben op de totale voetafdruk van een woning.

10. Ondoordachte nieuwbouw

lp structurele oplossingen gbd tijdschrift

Foto met dank aan LP Structural Solutions

Tegen 2050 zal de nieuwbouw naar schatting verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle belichaamde koolstofemissies wereldwijd. Dit verwijst naar alle koolstofdioxide die tijdens het bouwproces wordt geproduceerd, van materialen tot processen.

Omdat nieuwe woningen veel meer broeikasgassen uitstoten dan bestaande woningen, kunnen de negatieve milieueffecten worden beperkt door te kiezen voor koolstofvriendelijke materialen en houtintensieve ontwerpen die grote hoeveelheden koolstof kunnen vastleggen. Werken aan passiefhuiscertificering zal de uitstoot verminderen en op lange termijn besparingen opleveren door lagere energiekosten.

is een digitale marketeer die met haar camper door de VS reist. Als ze niet aan het werk is, geniet ze van het buitenleven met haar hond en partner.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Stijgt of daalt CO2 in een kamer?

Normaal gesproken stijgt de concentratie kooldioxide ‘s nachts als mensen slapen, vooral als de deur en ramen dicht zijn. Overdag daalt de concentratie als de kamer niet bezet is. Jammer genoeg kan een slechte luchtkwaliteit in vele woningen een rustgevende slaap en een optimale gezondheid in de weg staan.

Waardoor stijgt het CO2 gehalte in een huis?

Verbranding van fossiele brandstoffen als hout, kolen, olie, houtskool en gas leidt tot de productie van kooldioxide. Het is daarom belangrijk om ruimtes waar verbranding plaatsvindt goed geventileerd te houden. Als een huis een open haard heeft, zorg er dan voor dat de schoorsteen regelmatig wordt schoongemaakt en geïnspecteerd om het risico van verstopping te verkleinen.

Verwijdert een luchtreiniger CO2?

Omdat luchtreinigers geen kooldioxide verwijderen, is het van groot belang om af en toe de ramen open te zetten. Door deuren en ramen open te houden zal de effectiviteit van de luchtreiniger verminderen.

Wat moet het CO2 gehalte in huis zijn?

400-1.000 ppm: typisch niveau dat gevonden wordt in bewoonde ruimtes met een goede luchtverversing. 1.000-2.000 ppm: niveau geassocieerd met klachten van slaperigheid en slechte lucht. 2.000-5.000 ppm: niveau geassocieerd met hoofdpijn, slaperigheid, en stagnerende, muffe, bedompte lucht.

Waar vestigt CO2 zich in een kamer?

Omdat kooldioxide ongeveer 1.67 keer dichter is dan lucht, blijft het in de buurt van de bodem van de kamer, hoewel het zich meer zal mengen als het de kamertemperatuur bereikt.

Zinkt CO2 in lucht?

Kooldioxide is een gas. De dichtheid van een gas neemt toe naarmate het kouder wordt. Verschillende gassen hebben ook verschillende moleculaire gewichten. CO2 is zwaarder dan zuurstof, dus we mogen verwachten dat elke CO2 molecule onder een laag zuurstofmoleculen zinkt.

Vermindert een luchtreiniger CO2?

Daarnaast helpen luchtzuiveraars niet bij het verlagen van het kooldioxide niveau. Dus in een afgesloten huis of kantoor zonder ventilatie, en veel mensen die in kleine ruimtes werken, kan het kooldioxide niveau snel stijgen.

Verwijdert de Dyson luchtreiniger CO2?

Dyson heeft zijn actieve koolstoffilter opnieuw ontworpen. Het is nu beter omdat het huishoudelijke dampen, geuren en gassen kan filteren. Er is ook een zuurstofrijke oppervlaktecoating die gassen afbreekt in water en CO2.

Verwijdert de Dyson luchtreiniger CO2?

Omdat luchtreinigers geen CO2 verwijderen, is het van groot belang om af en toe de ramen open te zetten. Door deuren en ramen open te houden zal de effectiviteit van de luchtreiniger afnemen.

Stijgt CO2 in de lucht?

Elk jaar brengen we meer kooldioxide in de atmosfeer dan natuurlijke processen kunnen verwijderen, wat betekent dat de netto hoeveelheid kooldioxide wereldwijd toeneemt.

Kun je CO2 omzetten in zuurstof?

Kooldioxide werkt als een broeikasgas en houdt warmte vast in de atmosfeer van de aarde. Planten zetten kooldioxide om in zuurstof tijdens fotosynthese, het proces dat ze gebruiken om hun eigen voedsel te maken. Bijvoorbeeld, water is een chemische stof die wordt gemaakt wanneer twee waterstofatomen zich binden aan een zuurstofatoom. De chemische formule is H2O.

Verhogen luchtzuiveraars CO2?

We proberen enkele van de meest voorkomende mythes rond luchtzuiveraars in India te ontkrachten. Gezien de hoge mate van vervuiling buiten, helpen luchtreinigers bij het creëren van een schone luchtbel in uw kamer. Omdat luchtzuiveraars geen kooldioxide verwijderen, is het van groot belang af en toe de ramen open te zetten.

Verminderen HEPA filters co2?

Zorg ervoor dat u zuiveraars koopt met geïnstalleerde hepa filters die niet afhankelijk zijn van electronische of ioniserende technologie. We zijn ook in staat om schadelijke gassen te filteren. Zo trekken we uiteindelijk buitenlucht aan en blijft het kooldioxideniveau op een veilig niveau.

Zijn luchtzuiveraars geldverspilling?

Het korte antwoord is dat luchtreinigers effectief zijn en het kopen waard. Meestal denken mensen dat een luchtreiniger zonde van het geld is als ze een luchtreiniger kopen met een capaciteit die kleiner is dan hun kamer.

Werken luchtreinigers voor Covid?

Draagbare luchtreinigers en HVAC-filters kunnen vervuilende stoffen in de binnenlucht, waaronder virussen, die door de lucht verspreid worden, verminderen. Draagbare luchtreinigers en HVAC-filters zijn op zichzelf niet voldoende om mensen te beschermen tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Vorig artikel

Gaan er mensen naar Mars?

Volgend artikel

Hoe dik kan je epoxyhars gieten?

You might be interested in …

Hoeveel epoxy kan je in een keer mengen?

Als je te krachtig mengt, kun je lucht insluiten en bubbels introduceren. Als je te enthousiast mengt, krijg je een “schuimige” epoxy die eruit ziet als slagroom. Merk op dat er een paar belletjes zullen […]

Kun je babydoekjes doorspoelen?

Nieuwe ouders met baby’s denken misschien dat babydoekjes door het toilet mogen worden gespoeld, maar dat is helemaal niet waar. In feite zijn de “doorspoelbare” doekjes van vandaag de dag helemaal niet doorspoelbaar en wij […]

Hoe vaak moet je compost water geven?

Compost in de tuin wordt vaak het zwarte goud genoemd en dat is niet voor niets. Compost voegt een verbazingwekkende hoeveelheid voedingsstoffen en nuttige microben toe aan onze grond, dus is het logisch dat u […]