27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Waar worden zachte gipsen voor gebruikt?

Jonathan Cluett, MD, is een door de raad van bestuur gecertificeerd orthopedisch chirurg met subspecialisatietraining in sportgeneeskunde en arthroscopische chirurgie.

Michael Menna, DO, is een door de raad van bestuur gecertificeerde, arts voor spoedeisende hulp in het White Plains Hospital in White Plains, New York.

Nadat een bot gebroken is, heeft het rust en steun nodig om goed te genezen. Orthopedische artsen gebruiken gips om gewonde botten te ondersteunen en te beschermen. Een gipsverband is een stevig steunverband dat helemaal rond de extremiteit wordt gewikkeld.

Gipsverbanden zijn er in vele soorten en maten, maar de twee meest gebruikte soorten gipsverband zijn gips en glasvezel. Hoewel gips ongemakkelijk en onhandig kan zijn, is het een effectieve en efficiënte methode om breuken te behandelen.

Klein meisje met een arm in het gips

Gips

Hoewel glasvezelmateriaal nieuwer is, worden veel gipsverbanden vandaag de dag nog steeds van gips gemaakt. Gipsverbanden worden meestal gebruikt wanneer een fractuurreductie (herpositionering van het bot) wordt uitgevoerd.

De reden waarom gips wordt gebruikt nadat het bot is teruggeplaatst, is dat gips goed naar de patiënt kan worden gevormd, en het bot daardoor preciezer kan ondersteunen. Wanneer een bot uit positie was en terug in positie wordt gebracht, kan gips worden gebruikt om het bot in de juiste positie te houden.

Het probleem met gips is dat het zwaar is en droog moet blijven. Gipsverband is een last voor de patiënt omdat het volumineus en zwaar materiaal is. Bovendien vervormt water de vorm van het gips en kan het problemen veroorzaken voor de genezing als het gips nat wordt.

Glasvezel

Gipsverband wordt meestal aangebracht als het bot niet uit de kom is, of als het genezingsproces al is begonnen. Fiberglas gipsverband is lichter van gewicht, draagt langer en is beter ademend dan gips. Gipsafgietsels zijn steviger dan gips en vergen minder onderhoud.

De overgrote meerderheid van de vandaag gebruikte afgietsels zijn van glasvezel. Het andere voordeel van glasvezel dat voor velen aantrekkelijk is (niet alleen voor kinderen), is dat het in vele kleuren verkrijgbaar is en gemakkelijk kan worden ‘aangekleed’.

Zowel gips- als glasvezelmaskers worden gewikkeld over een paar lagen katoen die dienen om de huid te beschermen. Het schoon en droog houden van dit katoen is van het grootste belang voor uw comfort. Er bestaat een speciaal soort opvulmateriaal dat onder glasvezelgipsverband kan worden gebruikt om het gipsverband nat te laten worden. Vraag uw zorgverlener of u geïnteresseerd bent in een “waterdicht” gipsverband.

Spalken

Gipsverband kan ook worden onderscheiden van spalkmateriaal. Een spalk wordt vaak onder andere namen aangeduid, zoals zacht gips of tijdelijk gips.

Spalken worden vaak gebruikt als meer rigide immobilisatie niet nodig is, of in het beginstadium nadat een breuk is opgetreden. Patiënten verlaten bijvoorbeeld zelden een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis met gips. In plaats daarvan krijgen ze, nadat hun breuk is vastgesteld, meestal een spalk. Spalken kunnen van vele materialen worden gemaakt

Het voordeel van de spalk in deze setting is dat er meer ruimte is voor zwelling. Een potentieel verwoestende complicatie van gipsbehandeling na een breuk is het compartimentsyndroom. Deze aandoening treedt op wanneer te veel druk in het lichaam wordt opgebouwd en kan optreden na een breuk wanneer zwelling optreedt in een ruimte die door het gips wordt begrensd.

Hoewel compartimentsyndroom meestal ernstige pijn veroorzaakt, kan dit moeilijk te onderscheiden zijn van normale fractuurpijn na een botbreuk, en daarom willen de meeste zorgverleners geen complicatie riskeren en zullen daarom een spalk gebruiken om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor zwelling.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe lang moet een softgipsverband blijven zitten?

Ze laten gebroken botten in arm of been genezen door ze op hun plaats te houden, en moeten meestal tussen de 4 en 12 weken blijven zitten. Een goede verzorging van het gips zal bijdragen tot een beter herstel.

Kan ik mijn softcast eraf halen?

Uw arts kan de spalk gemakkelijk verwijderen door deze uit te pakken. Voor gipsverband gebruikt uw arts een speciale gipszaag en een speciaal gipsmes die veilig door de buitenste laag van het gips snijden. Verwijder nooit zelf het gips en gebruik nooit snijmateriaal om het gips te verwijderen.

Wat is het verschil tussen een hard en een zacht gipsverband?

De buitenkant, of het harde gedeelte van het gipsverband, is gemaakt van twee verschillende soorten gipsmaterialen. Katoen en andere synthetische materialen worden gebruikt om de binnenkant van het gips te bekleden, zodat het zacht is en als opvulling rond de benige delen, zoals de pols of de elleboog.

Hoe wordt een zacht gips genoemd?

Spalken, soms ook halve gipsverbanden genoemd, zijn een minder ondersteunende, minder beperkende versie van een gipsverband. Gipsverbanden en spalken kunnen worden gebruikt voor de behandeling van botbreuken en gewonde gewrichten en pezen, of na een operatie waarbij botten, gewrichten of pezen betrokken zijn.

Doet een zacht gips pijn?

Omdat het weken of maanden kan duren voordat botten, gescheurde gewrichtsbanden, pezen en andere weefsels genezen, kan het zijn dat u een tijdje in het gips zit. Hoewel de pijn na een paar weken kan afnemen, kan het ongemak – zwelling, jeuk of pijn – de hele tijd aanhouden.

Hoe ziet uw arm eruit na gips?

Nadat het gips is verwijderd, is het normaal dat er wat ongemak is in de botten en gewrichten die geïmmobiliseerd waren, dat de arm of het been kleiner is dan de andere kant, en dat de huid wat veranderingen vertoont (droge huid en meer haar). Een paar baden in warm water zullen de droge, schilferige huid losweken.

Hoe weet je wanneer een breuk genezen is?

Als je het gebroken gebied aanraakt, zal de pijn afnemen naarmate de breuk steviger wordt. Dus, een manier om te zien of het gebroken bot genezen is, is voor de dokter om je te onderzoeken – als het bot geen pijn doet als hij het aanraakt, en het is ongeveer zes weken geleden dat je het brak, is het bot waarschijnlijk genezen.

Wat te vermijden tijdens het dragen van een gips?

Probeer deze tips:Houd het schoon. Houd vuil en zand uit de buurt van de binnenkant van het gipsverband van uw kind. Sla toiletartikelen over. Poeder, lotion of deodorant mogen niet op of in de buurt van het gips worden aangebracht. Laat aanpassingen over aan de arts van uw kind. Trek de vulling niet uit het gips.

Hoe gebruik je een softcast?

M™ Scotchcast™ Soft CastYouTube | Start tijd – 3:54

Hoe droog je een softcast?

Houd het gips van je kind droog tijdens het baden of douchen door het te bedekken met twee lagen plastic, afgesloten met een elastiekje of ducttape. Vermijd zwemmen met een gips dat niet waterdicht is.

Kan een breuk genezen zonder gips?

Technisch gesproken is het antwoord op de vraag “kunnen botbreuken genezen zonder gips?” ja. Als de omstandigheden goed zijn, kan een botbreuk genezen zonder gips. Maar (en dat is heel belangrijk) het werkt niet in alle gevallen. Evenzo kan een botbreuk die zonder gips geneest, verkeerd genezen.

Waarom stinken gipsverbanden?

Het is normaal dat uw gips stinkt nadat u het een tijdje gedragen heeft. Maar als je een vieze geur of afscheiding uit het gips ziet komen, kan dat betekenen dat de huid eronder geïnfecteerd is.

Kun je een röntgenfoto maken met gips om?

Röntgenstralen dringen beter door glasvezelgips dan door gipsgips, waardoor het voor de arts gemakkelijker is om de botten van uw kind te onderzoeken terwijl hij of zij het gips nog draagt.

Waarom doen breuken ‘s nachts meer pijn?

Gedurende de nacht is er een daling van het stresshormoon cortisol, dat een ontstekingsremmende reactie heeft. Er is minder ontsteking, minder genezing, dus de schade aan het bot als gevolg van de bovengenoemde omstandigheden versnelt in de nacht, met pijn als neveneffect.

Zal mijn enkel hetzelfde zijn na een breuk?

Als het gaat om een lage tot middelzware gewrichtsband of een stabiele botbreuk, dan is het zeer waarschijnlijk dat de enkel hetzelfde zal zijn als voorheen. Bij ernstiger ligamenten en instabiele fracturen is er altijd enig verschil in flexibiliteit en uiterlijk.

Vorig artikel

Wat zijn uw vaardigheden?

Volgend artikel

Is katoen-linnen goed voor de zomer?

You might be interested in …