27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Wat doet silicastof met uw longen?

Silicose is een longziekte. Het komt meestal voor bij banen waar je stof inademt dat silica bevat. Dat is een klein kristalletje dat voorkomt in zand, rotsen of minerale ertsen zoals kwarts.

Na verloop van tijd kan silica zich ophopen in je longen en ademhalingswegen. Dit leidt tot littekenvorming die het moeilijk maakt om te ademen.

Er zijn drie soorten:

 • Acuut: De symptomen treden op enkele weken tot 2 jaar na blootstelling aan een grote hoeveelheid silica.
 • Chronisch: De problemen kunnen zich pas tientallen jaren na de blootstelling aan lage of matige hoeveelheden siliciumdioxide openbaren. Het is de meest voorkomende vorm van silicose. De symptomen kunnen aanvankelijk mild zijn en langzaam verergeren.
 • Versneld: U merkt de symptomen ongeveer 5 tot 10 jaar na zware blootstelling aan silica. Ze zullen snel verergeren.

Wie krijgt silicose?

De meeste mensen krijgen silicose omdat ze op het werk blootgesteld worden aan silicastof. Banen in deze sectoren kunnen een hoger risico inhouden:

 • Mijnbouw
 • Staalindustrie
 • Bouw
 • Gips- of gipsplaten
 • Glasfabricage
 • Reparatie van wegen
 • Zandstralen
 • Metselwerk
 • Dakbedekking
 • Landbouw

Wat zijn de symptomen?

Als je werk je blootstelt, kan je vroege symptomen hebben zoals:

 • Een zeurende hoest als een vroeg symptoom van silicose.

Latere symptomen zijn onder meer:

Wat veroorzaakt silicose?

Silicose is de reactie van uw lichaam op de ophoping van siliciumstof in uw longen.

Wanneer u silica inademt, nestelen de minuscule stofdeeltjes zich diep in uw ademhalingswegen. Er vormen zich littekens op uw longweefsel. Littekenvorming verstijft en beschadigt uw longen, waardoor het moeilijk wordt om adem te halen.

Hoe wordt silicose gediagnosticeerd?

Andere tests om silicose vast te stellen zijn:

 • Röntgenfoto van de borstkas of CT-scan: Deze test controleert uw longen op littekens.
 • Bronchoscopie: De arts brengt een lange, dunne buis met een kleine camera aan het uiteinde in uw longen om te controleren op schade.
 • Biopsie: Bij een biopsie van het longweefsel zal de arts een naald door uw borstkas en in uw longen leiden om een monster van een knobbeltje te nemen. Hij zal het onder een microscoop onderzoeken op tekenen van silicose.
 • Sputumonderzoek: Dit helpt bij de beoordeling van andere longaandoeningen, zoals tuberculose (TB).

Zijn er complicaties?

Als u chronische silicose hebt, loopt u een hoger risico op tuberculose, griep en longontsteking. Laat u regelmatig testen op tuberculose bij uw arts, plus een jaarlijkse griepprik en een longontstekingsvaccin.

Silicose verhoogt ook de kans op het krijgen van deze ernstige longziekten:

Hoe wordt silicose behandeld?

Er is op dit moment geen genezing voor silicose. Behandelingen kunnen u helpen uw symptomen onder controle te houden.

 • Medicijnen
   verminderen het slijm in de longen. helpen uw ademhalingswegen te ontspannen.
  • Deze kleine, draagbare tank geeft u extra zuurstof om vermoeidheid te helpen verminderen.
  • U kunt dit nodig hebben als uw longschade vergevorderd is.

  Eén belangrijke verandering in uw levensstijl kan u helpen deze ziekte onder controle te houden:

  • Stop met roken: Het is gevaarlijk als je silicose hebt. Het maakt je longschade nog erger. Zoek hulp om te stoppen. Vermijd meeroken en gebieden met veel stof, luchtvervuiling en allergenen als u kunt.

  Kan silicose worden voorkomen?

  De eenvoudigste stappen zijn:

  • Beperk de tijd dat u wordt blootgesteld aan silica.
  • Draag een masker of andere beschermende kleding als u er in de buurt werkt. Uw werkgever is verplicht de juiste veiligheidsuitrusting te voorzien.

  Andere manieren om silicose op het werk te voorkomen:

  • Gebruik straalkasten of goede ventilatie.
  • Gebruik natte methoden om materialen te snijden, verspanen of slijpen.
  • Verwissel straalmateriaal dat silica bevat voor andere soorten.
  • Gebruik ademhalingstoestellen die u beschermen tegen het inademen van silica.
  • Eet of drink niet in de buurt van silica stof. en gezicht voordat u eet.
  • Douche en trek andere kleren aan na het werk.

  Bronnen tonen

  American Lung Association: “Silicosis.”

  Canadees Centrum voor Beroepsgezondheid en Veiligheid: “Silicosis.”

  CHEST Stichting: “Silicose,” “Wat is een CT-scan geleide longbiopsie?”

  U.K. National Health Service: “Silicosis.”

  U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration: “Bescherm uzelf: Silicosis.”

  American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine: “Behandeling van longsilicose door blokkering van Interleukine-1.”

  The Journal of Surgical Research: “Tamoxifen citraat: een sprankje hoop voor silicose.

  Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

  Hoe lang blijft silicastof in longen?

  Na verloop van tijd kunnen de silica stofdeeltjes longontsteking veroorzaken die leidt tot de vorming van longknobbels en littekenvorming in de longen, longfibrose genaamd. Dit is een progressieve ziekte die zich normaal pas 10-30 jaar na de eerste blootstelling ontwikkelt.

  Hoe genezen longen van silica?

  Er is geen genezing voor silicose en als de schade eenmaal is aangericht kan het niet meer teruggedraaid worden. De behandeling is gericht op het vertragen van de progressie van de ziekte en het verlichten van de symptomen. Het vermijden van verdere blootstelling aan silica en andere irriterende stoffen zoals sigarettenrook is van cruciaal belang.

  Wat zijn de eerste tekenen van silicose?

  Symptomen van silicose verschijnen meestal na vele jaren van blootstelling. In een vroeg stadium zijn de symptomen mild en omvatten hoest, sputum en progressieve kortademigheid. Naarmate de littekenvorming verergert, kunnen de eerste echte tekenen van een probleem een abnormale röntgenfoto van de borst en een langzaam ontwikkelende hoest zijn.

  Kun je silica stof uit de longen krijgen?

  Uw lichaam kan zich ontdoen van sommige stofjes die u inademt. Maar als u een baan hebt waarbij u gedurende lange tijd aan veel stof wordt blootgesteld, of werkt met producten die veel silica bevatten, dan raken uw longen overbelast. Het gevolg is dat je longen niet meer al het stof kwijt kunnen.

  Krijgt iedereen die blootgesteld wordt aan silica silicose?

  Niet iedereen die met silicastof werkt, krijgt silicose. De kans dat je silicose krijgt hangt af van vele factoren, waaronder de hoeveelheid silicastof waarmee je in contact komt, en hoe lang je er aan blootgesteld bent geweest.

  Is het inademen van cementstof schadelijk?

  Kristallijn silica wordt gevonden in materialen zoals beton, metselwerk en rotsen. Wanneer deze materialen tot een fijn stof worden gemaakt en in de lucht zweven, kan het inademen van deze fijne deeltjes longschade veroorzaken. Silicose kan volledig invaliderend zijn en tot de dood leiden.

  Hoe verwijder je silica stof uit je huis?

  Hoe maak ik stof op oppervlakken schoon? De housekeeping bepaling in de silica norm vereist het gebruik van natte methoden, een HEPA stofzuiger, of een andere methode die stofblootstelling effectief minimaliseert. Droog vegen of droog borstelen is NIET toegestaan tenzij andere methodes niet haalbaar zijn.

  Hoe kan ik mijn longen reinigen in 72 uur?

  Uren – Video №1 | Start tijd – 5:09

  Gaat betonstof ooit uit je longen?

  Kristallijn silica komt voor in materialen als beton, metselwerk en gesteente. Wanneer deze materialen tot een fijn stof worden gemaakt en in de lucht zweven, kan het inademen van deze fijne deeltjes longschade veroorzaken. Later kunnen er ademhalingsmoeilijkheden optreden en kan er hoest optreden.

  Hoe verwijder je betonstof uit je longen?

  je kunt het niet verwijderen in het geval dat het stof daadwerkelijk in je longen doordringt, wat volgens mij onzeker is. Adem zoveel mogelijk frisse lucht in. Gepensioneerd algemeen internist, voormalig intensive care arts. Hoest het op, stof jezelf af, dat is alles wat je kunt doen.

  Hoe lang duurt het voordat silica stof is neergeslagen?

  Deze vorm van stof is zo klein dat het wel 12 dagen in de lucht kan blijven. Soms als we geen stof zien, circuleren er nog steeds deeltjes rond!

  Beschermen stofmaskers tegen silica?

  We raden aan dit masker te combineren met het Moldex 7940 P100 filter. Deze combinatie biedt maximale bescherming tegen silica stof. Gebruik deze producten om uw team te beschermen tegen silica stof en andere gevaren voor de ademhalingswegen.

  Welke vitaminen helpen je longen schoon te maken?

  Het nemen van bepaalde voedingssupplementen, waaronder, vitamine C, vitamine D, magnesium, omega-3s, zink, en selenium kan ook helpen de gezondheid van de longen te bevorderen, vooral bij mensen met aandoeningen die de longen aantasten, zoals COPD, astma, en bepaalde vormen van kanker.

  Hoe maak je je longen schoon na Covid?

  Diep ademhalen is een eenvoudige techniek om uw longen uit te zetten en te helpen uw slijm op te ruimen. U kunt dit gedurende de dag vele malen doen op elke plaats en in elke houding. Zorg ervoor dat u comfortabel zit en dat uw borst en schouders ontspannen zijn. Zit of lig in een comfortabele houding.

  Hoeveel silica is er nodig om silicose te krijgen?

  Omdat silicose veroorzaakt wordt door cumulatieve of herhaalde blootstelling aan respirabel kristallijn silica, is het logisch dat we de blootstelling zo veel mogelijk willen beperken! OSHA heeft de Persoonlijke Blootstellings Limiet (PEL) vastgesteld op 50 microgram per kubieke meter lucht, gemiddeld over een dienst van 8 uur.

Vorig artikel

Wat is de beste bedtemperatuur voor ABS?

Volgend artikel

Wat zijn de verschillende soorten spalken?

You might be interested in …