27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Wat is een keuze op een mes?

Hier op de Lansky Sharpeners Blog hebben we serieuze voorlichting gegeven over de verschillende soorten messen en slijpvormen. Wanneer je voor het eerst iets begint te leren over het slijpen van messen, kan het zijn alsof je uit een brandkraan op volle toeren probeert te nippen; er is veel informatie en het komt snel op je af. Voor zo’n ogenschijnlijk eenvoudig concept, kunnen messen en het slijpen van messen erg ingewikkeld worden, erg snel. Waarom lijkt het zo ingewikkeld?

Ten eerste kan de zee van terminologie die gebruikt wordt om verschillende onderdelen van messen te beschrijven, ontmoedigend zijn. Veel van de termen die gebruikt worden om de verschillende onderdelen van een mes te beschrijven komen uit andere talen en historische termen die vandaag de dag niet meer gebruikt worden. Ten tweede hebben messen in de loop der jaren heel wat wijzigingen ondergaan (en doen dat nog steeds) en worden er steeds meer termen aan het vocabulaire toegevoegd.

Als je deze twee factoren combineert, kan een volwassen man zich in een hoekje gaan verstoppen en wenen over de goede oude tijd toen een mes nog uit drie delen bestond: een lemmet, een mesbeschermer en een handvat. Dus was je handen, trek je labjas aan en zet dat domme papieren masker op. Het is tijd om anatomie te leren; Fixed Blade Knife Anatomy.

Arts.JPG

Laten we beginnen met de basis; de zichtbare kenmerken van een standaard mes met een vast lemmet, van de punt van het lemmet tot het ricasso. Zoals ik al zei in mijn laatste post Mesblad Profielen en Gebruiken zijn er vele vormen en types mesbladen. Hoewel mesbladen verschillende kenmerken en ontwerpen kunnen hebben, kan hun anatomie (de verschillende secties en stukken die een bruikbaar mes vormen) over het algemeen worden opgesplitst met slechts een paar variaties.

Anatomie-van-een-mes-illo_03.jpg

Het lemmet

 • De Tip of Punt van een lemmet is eenvoudig; het is het puntige uiteinde van het lemmet. Dat zou je nu moeten weten, maar ik neem het je niet kwalijk. Tip en punt kunnen door elkaar worden gebruikt, maar kunnen ook afzonderlijk worden gebruikt om twee verschillende aspecten van de anatomie aan te duiden. De “punt” is letterlijk het punt waar de ruggengraat en de snede samenkomen en de “tip” verwijst naar een klein gedeelte aan de voorkant van het lemmet dat naar de punt leidt.
 • De Wang of Gezicht van een blad verwijst naar elke zijde van het blad, vaak gebruikt om te verwijzen naar het gedeelte los van het slijpsel, maar kan gebruikt worden om te verwijzen naar elke zijde van het blad, inclusief het slijpsel.
 • De Graat van een lemmet verwijst naar de doffe, ongeslepen achterkant van een lemmet, de tegenovergestelde kant van de snede. Dubbelgeslepen messen (dolken) hebben geen ruggengraat, maar de meeste messen die in huis of buitenshuis worden gebruikt hebben wel een ruggengraat.
 • De Slijpsel of Afschuining van het lemmet wordt uitvoerig uitgelegd in mijn artikel Slijpingen en gebruik van messen en verwijst naar de dwarsdoorsnede van het lemmet, of het gedeelte dat is afgeslepen om de Rand. Voor meer informatie over de verschillende malingen en hun betekenis, volg mijn link hierboven.
 • De Edge is het snijvlak van een lemmet dat zich uitstrekt van de punt tot de hiel. Het is het scherpe deel! En ook, de reden dat ik betaald werk heb.
 • De Buik van het lemmet verwijst naar het gebogen deel van de rand dat naar de punt leidt. De buik van een lemmet vergroot het oppervlak van het lemmet en helpt bij het snijden. Lemmetten met grote gebogen randen, zoals fileermessen en kromzwaarddolken, hebben een grote buik, bedoeld voor het maken van sterke sneden.
 • De Hiel van het lemmet is het gedeelte van het lemmet naast de beschermer of het heft. De hiel omvat een klein deel van het slijpsel, de Duiklijn en de Ricasso.
 • De groef lijn is waar het slijpsel stopt en de rand ontmoet, vaak in een rechte hoek ten opzichte van het slijpsel.
 • De Ricasso is het ongeslepen deel van een lemmet, het dichtst bij de beschermer/handvat.
 • Sommige bladen kunnen een Koor. Een choil is een ongeslepen inkeping op een lemmet waar het de greep raakt of bij de dooklijn. De grootte van een kobel bepaalt het doel ervan, als hij groot is, kan hij worden gebruikt als een voorwaartse vingergreep. Is hij klein, dan kan hij dienen als stoppunt bij het slijpen, om het handvat te beschermen.
 • A Voller of Bloedgroef (niet afgebeeld) is een decoratief element dat over de lengte of een deel van de lengte van het lemmet loopt. Een voller kan worden gebruikt om het gewicht van het lemmet te verminderen, maar wordt vaak puur als versiering gebruikt.
 • Jibbing (niet afgebeeld) verwijst naar een patroon van gutsen of inkepingen gemaakt op de ruggengraat van een blad dicht bij het handvat. Jibbing wordt gebruikt om de greep te verbeteren bij fijn werk en als versiering.

Tot zover de anatomie van het basis lemmet van een mes; ik denk dat we het hierbij laten voor nu. Onthoud, meer kennis = een scherper mes, dus laat deze informatie even op je inwerken. Volgende week gaan we verder met het verkennen van de anatomie van messen met een vast lemmet in; Anatomie van het mes: Messen met een vast lemmet – Deel 2: De beschermer, het handvat en de tang. Bookmark deze blog, email het naar een vriend of voeg onze RSS feed toe. Blijf een stapje voor op de rest!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is een ricasso op een mes?

Een ricasso is een ongeslepen stuk lemmet net boven de beschermer of het handvat op een mes, dolk, zwaard, of bajonet. Het laten zitten van een ricasso kan de maker van het mes ook tijd besparen: een stuk lemmet dat niet gebruikt zou worden voor het doel van het stuk, hoeft niet gevormd en geslepen te worden.

Wat zijn mesbolsters?

De bolster zit daar waar het lemmet het heft ontmoet als verstevigend element voor het gehele mes, hoewel sommige bolster vormen in de weg kunnen zitten van electrische messenslijpers. De mesbolster kan soms dienen als een afstandhouder tussen het lemmet en het heft.

Wat is het doel van een Spaanse inkeping?

Deze onderzoekers beweren dat de Spaanse inkeping een veel alledaagsere functie heeft als gereedschap voor het strippen van pees en het repareren van touw en netten, als geleider bij het slijpen van het lemmet (zodat het slijpproces op een specifiek punt begint en niet verder op het lemmet), of als een punt om te ontlasten

Wat is een bolster op een vouwmes?

Bolster: Een dikke metalen verbinding waar het lemmet het handvat ontmoet, meestal te zien op culinaire messen, maar bestaat ook op sommige vouwmessen. Garde: Een ongeslepen stuk uitstekend materiaal dat de hand en/of de vingers ervan weerhoudt om het lemmet van het handvat op te slippen.

Wat is een mes Swedge?

Het gebied langs de ruggengraat van een lemmet, beginnend bij de punt en over het algemeen ongeveer een derde van de weg naar de aanzet, dat enigszins is afgeschuind waardoor een “valse” (ongeslepen) rand ontstaat. Bij messen met meerdere lemmeten geeft dit toegang tot de nagelinkjes van parallelle lemmeten. Niet te verwarren met een “clip” punt.

Welk deel van het mes is het scherpst?

Rand
Rand. De snede van een lemmet is het deel van het lemmet waar de twee kanten samenkomen in een punt die over de lengte van het lemmet loopt, het deel waar je mee snijdt. Dit is natuurlijk het scherpste deel van het lemmet, en het doet het meeste werk.

Waar zijn mesbolsters van gemaakt?

zwaar staal
Koks mes: De bolster De bolster is de dikke schouder van zwaar staal die zich aan de voorkant van het heft bevindt, waar het de ruggengraat of de bovenste (niet snijdende) rand van het lemmet ontmoet.

Waarom hebben sommige messen een bolster?

Een mesbolster is een dikke verbinding tussen het heft en het lemmet die zorgt voor een soepele overgang van het lemmet naar het heft. Een bolster versterkt het mes, voegt duurzaamheid toe, en zorgt voor een tegenwicht. Volledig tang, professionele kwaliteit culinaire messen zullen vaak een bolster hebben.

Hoe worden de bobbels op een mes genoemd?

Op een zakmes is de mespunt de inkeping tussen het snijvlak en het lemmet en dient om aan te geven waar je moet stoppen met het slijpen van het lemmet.

Wat is een duimspijker op een mes?

Duimnoppen maken messen makkelijker te openen. Ze zorgen ervoor dat het lemmet met de duim kan worden geopend. De stud kan aan één of beide kanten van het lemmet worden geplaatst; sommige modellen hebben een thumbstud op de rug.

Is een Bowie mes illegaal?

Bowie messen zijn legaal in de staat Californië. Grote messen zijn ook legaal in Californie zonder restricties in grootte. Het dragen van messen in het openbaar is legaal. Het verborgen dragen van messen is legaal, afhankelijk van welk mes.

Is Jim Bowie’s mes gevonden?

Hij was ziek en afgezonderd tijdens de strijd toen hij werd gevonden door de Mexicaanse soldaten. Ze schoten hem dood in zijn kamer. Het is niet bekend of Bowie met zijn mes heeft gevochten, maar er zijn verslagen die impliceren dat het mes door een van de Mexicaanse soldaten werd teruggehaald.

Waar zijn de kartels op de rug van survival messen voor?

De kartels op het Aircrew Survival Egress Knife (ASEK) zijn bedoeld om vliegtuigbemanningen zich een weg te laten snijden door de relatief dunne metalen huid van een neergestorte helikopter of een neergestort vliegtuig.

Hoe scherp is een obsidiaan mes?

Obsidiaan – een soort vulkanisch glas – kan snijvlakken produceren die vele malen fijner zijn dan zelfs de beste stalen scalpels. Met 30 angstroms – een meeteenheid die gelijk is aan een honderdmiljoenste van een centimeter – kan een obsidiaan scalpel wedijveren met diamant in de fijnheid van zijn rand.

Welk metaal kan het scherpst worden?

Koolstofstalen lemmeten behoren tot de scherpste die er zijn en zijn veel gemakkelijker te slijpen dan roestvrijstalen lemmeten. Door het ontbreken van chroom in het lemmet is het zeer gevoelig voor roest en corrosie en moet het na elk gebruik zorgvuldig worden schoongemaakt.

Vorig artikel

Kan koffie puistjes veroorzaken?

Volgend artikel

Is Sriracha Keto Vriendelijk?

You might be interested in …

Wat is de omtrek van de singel?

36.000 kmVermenigvuldig de afstand tussen jou en Tyene (400 km) met 90 (d.w.z. een cirkel bouwen uit 4 segmenten) is de omtrek van de planeet Tirth wordt geschat op 36.000 km. Wat is de gemiddelde […]