27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Wat is het beste niet-giftige kookgerei?

niet-toxisch kookgerei

Als u gehoord hebt dat anti-aanbakpannen met Teflon coating giftige dampen kunnen afgeven bij verhitting tot hoge temperatuur, dan is dat waar. De overgrote meerderheid van de anti-aanbakpannen die vandaag verkocht worden, zijn bedekt met het giftige Teflon. Als u op zoek bent naar een veiliger alternatief voor traditionele anti-aanbakpannen en op zoek bent naar iets dat veiliger en niet giftig is, hebben we een gids samengesteld met alles wat u moet weten.

Het gebruik van Teflon op een pan is niet de enige manier om het non-stick te maken – er zijn veiliger, niet-giftige alternatieven beschikbaar die perfect geschikt zijn voor iedereen die een veiligere keuken wil creëren.

Het probleem met teflon gecoat kookgerei

Laten we eens nader kijken naar Teflon en waarom het zo’n probleem is voor gezondheidsbewuste thuiskoks.

PTFE (Teflon): Teflon is de merknaam die wordt gebruikt voor een groep kunstmatige chemicaliën, waarvan de meest voorkomende polytetrafluorethyleen (PTFE).

Teflon is inert in zijn vaste vorm, wat betekent dat het niet reageert met andere chemicaliën. De gangbare opvatting is dat de kleine hoeveelheden teflon die je zou kunnen binnenkrijgen je spijsverteringskanaal zullen passeren en je geen kwaad zullen doen. (2)

Het echte risico van Teflon is oververhitting. Bij hoge temperaturen (het begint af te breken bij 260 °C (500 °F), en ontbindt boven 350 °C (662 °F), breekt teflon af in gasvorm, wat uiterst giftig is en in verband wordt gebracht met griepachtige symptomen die polymer fume fever (polymeerdampkoorts) worden genoemd. (1) Er zijn veel anekdotische beweringen dat dit gas uiterst giftig is voor vogels.

PFOA: Perfluoroctaanzuur (PFOA) is een andere chemische stof die zorgen baart in Teflon. Deze chemische stof kan zich na verloop van tijd in het lichaam ophopen en onbekende gezondheidseffecten voor ons en onze omgeving veroorzaken.

In 2014 heeft de EPA (Evironmental Protection Agency) administratieve stappen ondernomen tegen DuPont, de fabrikant van Teflon. Zij beschuldigden het bedrijf van het niet melden van risico’s op schade aan de menselijke gezondheid en het milieu als gevolg van blootstelling aan PFOA tussen 1981 en 2001. DuPont werd veroordeeld tot betaling van $10,25 miljoen om de zaak te schikken.

De industrie heeft het gebruik van PFOA’s geleidelijk afgeschaft en als gevolg daarvan is de concentratie van PFOA in menselijke urine gedaald. Een oudere Teflonpan (begin jaren 2010 of eerder) bevat echter zeer zeker PFOA.

Aluminium

Hoewel het risico van aluminium kookgerei een veelbesproken onderwerp is, weten deskundigen nog steeds niet zeker of blootstelling aan aluminium een rol speelt bij de ziekte van Alzheimer.

Het is waar dat het gebruik van aluminium kookgerei leidt tot het lekken van aluminium in uw voedsel. Dit kan er zeker voor zorgen dat uw voedsel anders smaakt, ongeacht of het aluminium een gezondheidsrisico vormt.

Aluminium lekt veel meer uit wanneer het gebruikt wordt voor het koken van zure voedingsmiddelen zoals tomatensaus, citroensap of azijn.

Het is nog maar de vraag of het veilig is om aluminium kookgerei te gebruiken, maar wij geven er de voorkeur aan om het zekere voor het onzekere te nemen en het te vermijden.

Veiligere materialen

Nu je de risico’s van Teflon en aluminium kookgerei kent, laten we eens kijken naar de veiligere alternatieven.

Keramisch – Keramisch kookgerei is een populair alternatief geworden voor de traditionele anti-aanbakpannen met Teflon. De antiaanbaklaag in keramische pannen is meestal gemaakt van silicium, wat in wezen zand is. Teflon (PPOA, PTFE) of andere potentieel onveilige coatings zijn hier niet in verwerkt.

Wees echter voorzichtig met goedkoper keramisch kookgerei. Een goedkoper stuk keramisch kookgerei kan na verloop van tijd stuk gaan, en er is enige bezorgdheid over het feit dat goedkopere keramische coatings nanodeeltjes bevatten.

Roestvrij staal – Sterk, duurzaam en zwaar. Deze pannen zijn bestand tegen slijtage en gaan lang mee. Roestvrij staal is een metaallegering die meestal ijzer, chroom en nikkel bevat. Roestvrij staal zou veilig moeten zijn om te gebruiken. In sommige onderzoeken is bezorgdheid geuit over het doorsijpelen van nikkel en chroom in voedsel, maar aangezien roestvrij staal vrij stabiel is, zou dit geen probleem mogen zijn. Een uitzondering kan worden gemaakt voor roestvrijstalen pannen die beschadigd zijn of krassen hebben als gevolg van hard schuren.

Koolstofstaal – Een alternatief voor roestvrij staal met zijn eigen voor- en nadelen. Koolstofstaal moet worden gekruid en kan niet worden gebruikt om sterk zure voedingsmiddelen zoals tomaten te koken. Het is echter een veilig en niet-toxisch materiaal dat u met een gerust hart kunt gebruiken.

Gietijzer – Net als roestvrij staal zijn ook deze pannen sterk, duurzaam en zwaar. Gietijzeren pannen kunnen ijzer uitlogen in voedsel, maar dit wordt door de FDA beschouwd als een gezond voedingsadditief. Tenzij u een persoon bent die het risico loopt op ijzeroverbelasting, is gietijzer een geweldig en veilig materiaal voor kookgerei.

Porselein email – Essentieel een vorm van glas. Het meeste geëmailleerde kookgerei is gietijzer met een emaillaag. Er is enige bezorgdheid over het feit dat dit kookgerei lood bevat, omdat de emaillaag meestal van klei is gemaakt. Hoogwaardig emaille kookgerei zoals Le Creuset zou dit probleem niet moeten hebben, maar wees voorzichtig met emaille kookgerei van goedkopere merken.

Gehard glas – Inert, veilig en niet-toxisch. De grootste zorg bij glazen kookgerei is het veilig hanteren ervan om breuk te voorkomen.

Merken

Deze merken zijn allemaal veiliger, niet-toxische alternatieven voor de typische Teflon-gecoate anti-aanbak kookgerei. Van potten en pannen tot bakvormen, dutch ovens en zelfs tajines, u vindt hier alles wat u nodig heeft voor een veiligere, niet-giftige keuken.

Xtrema

PUUR KERAMISCH KOOKGEREI

Xtrema

Xtrema is een familiebedrijf dat 100% keramisch kookgerei maakt. Ze bieden koekenpannen, steelpannen en potten, samen met kommen, theepotten en accessoires.

Er worden geen kunstmatige anti-aanbaklagen gebruikt op deze pannen, dus zorg ervoor dat u een voldoende hoeveelheid olie gebruikt wanneer u ermee kookt.

Lodge

AMERIKAANS GIETIJZER

Lodge

Lodge maakt al sinds 1986 gietijzeren kookgerei van hoge kwaliteit in de Verenigde Staten.

Ze bieden koekenpannen, bakplaten, dutch ovens, bakeware en accessoires.

Lodge kookgerei gebruikt ook gerecycleerde verpakkingen en het bedrijf heeft verschillende bedrijfsinitiatieven opgestart om hun impact op het milieu te verminderen. Deze omvatten een bedrijfsbreed recycling programma en donatie van alle gieterij zand aan lokale belangen.

Emile Henry

FRANSE KWALITEITSBAKVORMEN

Emile Henry

Emile Henry is een kwaliteitsmerk op het gebied van kookgerei dat in Frankrijk is gestart. Hun vlaggenschip collectie is hun bordeauxrode klei kookgerei, dat allemaal gemaakt is van niet-schadelijke materialen.

Ze bieden alles, van dutch ovens tot bakvormen en zelfs tajines voor een beetje Marokkaans geïnspireerde kookkunst.

Caraway Home

STRAK & MODERN KERAMIEK

Caraway Home

Caraway home biedt een lijn van moderne keramische gecoate kookgerei in een verscheidenheid van kleuren.

Hun assortiment omvat sauspannen, bakpannen en koekenpannen.

Ze bieden ook gratis verzending, gratis retourneren en een gratis proefperiode van 30 dagen. De verpakking die gebruikt wordt bij de verzending is gerecycled karton, kleurstoffen met een lage impact en geen plastic zakken.

Le Creuset

FRANSE PREMIUM KOOKGEREI

Le Creuset

Le Creuset is bekend om hun iconische vuurrode Franse ovens en is een Frans merk dat gietijzeren, geëmailleerde kookgerei aanbiedt, van braadpannen tot bakpannen, koekenpannen, braadpannen en steelpannen.

Veel Le Creuset artikelen hebben een levenslange garantie, wat een bewijs is van hun kwaliteit.

Let er wel op dat sommige van hun niet gietijzeren pannen Teflon gebruiken als anti-aanbaklaag. U kunt het beste bij de gietijzeren en geëmailleerde pannen blijven.

Gemaakt in

ROESTVRIJ & KOOLSTOFSTAAL

Made In

Made In, een ander Frans bedrijf, biedt roestvrijstalen en koolstofstalen potten, pannen, messen en pannensets.

Vermijd echter hun anti-aanbakpannen: die zijn gecoat met teflon.

Onze Plaats

ALLES-IN-ÉÉN OPLOSSING

Onze plaats

Het paradepaardje van Our Place is de Always Pan, een slim alles-in-één product dat bedoeld is om al uw kookgerei op het fornuis te vervangen.

De pan zelf is gemaakt van een aluminium kern met een keramisch anti-aanbak oppervlak. Er zijn (op het moment van schrijven) 5 mooie en moderne kleuren om uit te kiezen.

Deze pan is, in tegenstelling tot andere keramische pannen, niet ovenbestendig, wat voor sommigen een nadeel kan zijn.

Betere goederen

Het bouwen van de beste bron voor wie op zoek is naar het beste in niet-toxische, veilige en biologische producten voor u, uw familie en uw huis.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is het veiligste kookgerei voor uw gezondheid?

In willekeurige volgorde, dit zijn de veiligste kookgerei opties waar we het over gaan hebben:Gietijzer. Roestvrij staal. Aluminium. Keramisch. Graniet. Koper.

Wat is het meest niet-toxische kookgerei?

Deze merken zijn de beste niet-giftige kookgerei om nu te winkelen:Best Overall: Cuisinart Tri-Ply Roestvrij Staal Kookgerei Set. Beste Set: Caraway Kookgerei Set. Beste alles-in-een pan: Our Place Always Pan. Beste Glazen Optie: Pyrex doorzichtige glazen ovenschaal. Beste Keramische Optie: GreenPan SearSmart Keramische Pannen.

Wat is het veiligste kookgerei voor uw gezondheid 2020?

9 Beste Niet-Toxische Kookgerei Sets voor Gezondheid & VeiligheidBest Overall: Cuisinart Roestvrijstalen Set. Beste Set: GreenPan SearSmart Non-Stick Keramisch Kookgerei Set. Beste Budget Optie: Cuisinart Ceramica Titanium Kookgerei Set. Meest Veelzijdige Pan: Le Creuset Gietijzer/ Porcelein Emaille Pan. Duurzaamste: Lodge Gietijzer Pan.

Wat is het veiligste merk kookgerei?

Beste Roestvrij Staal 7-lagig roestvrij staal van Demeyere
Beste gietijzer Geëmailleerd gietijzer van Staub
Beste Koolstofstaal Koolstofstaal door Made In
Meest duurzame anti-aanbaklaag SearSmart collectie van GreenPan
Veiligste kookgerei Puur Keramisch door Xtrema

Is alle roestvrij staal niet giftig?

Tenzij u gezondheids- of allergieproblemen heeft met betrekking tot ijzer, chroom en nikkel, is roestvrijstalen kookgerei een goede niet-giftige keuze en veiliger dan andere reactieve kookgerei zoals koper en aluminium kookgerei. U kunt ook een anti-aanbaklaag vermijden met roestvrijstalen kookgerei.

Is Le Creuset kookgerei niet giftig?

Hoewel geëmailleerd gietijzer erg duur kan zijn (Le Creuset, bijvoorbeeld), reageert het niet met voedsel; het is dus totaal niet giftig.

Is Le Creuset giftig?

Hoewel geëmailleerd gietijzer erg duur kan zijn (Le Creuset, bijvoorbeeld), reageert het niet met voedsel; het is dus totaal niet giftig.

Is roestvrij staal giftig?

Merk op dat roestvrij staal geen zeswaardig chroom (VI) bevat, dat een zeer giftig carcinogeen is. Mangaan is een essentieel spoorvoedingsstof in alle levensvormen. De vorm van mangaan die in industriële toepassingen wordt gebruikt, wordt als giftig beschouwd bij concentraties van meer dan 500 microgram.

Is Cuisinart vrij van chemicaliën?

Cuisinart is niet alleen een bekende naam, maar nu doet het merk ook mee aan het niet-giftige kookgerei spel met zijn GreenGourmet lijn. Gemaakt met exclusieve Cuisinart Ceramica™ nonstick technologie, (een gifvrije keramische basis), is het volledig vrij van PTFE en PFOA terwijl het toch extreme nonstick capaciteiten behoudt.

Is Staub loodvrij?

De zware gietijzeren kookpotten van Staub zijn vrij van lood, cadmium en PFOA. Deze ongelooflijke stukken kookgerei hoeven niet gekruid te worden voor gebruik, en ze zijn van nature behoorlijk stokbestendig (nee, echt!

Is Calphalon roestvrij staal niet-toxisch?

Is Calphalon roestvrij staal kookgerei veilig? Ja. De hoogwaardige metaallegering is sterk, niet-reactief en geeft geen metalen af aan uw voedsel. Zelfs als het kookoppervlak aangetast is, is de overdracht van chroom of nikkel minimaal.

Is Le Creuset kookgerei niet giftig?

Hoewel geëmailleerd gietijzer erg duur kan zijn (Le Creuset, bijvoorbeeld), reageert het niet met voedsel; het is dus totaal niet giftig.

Is Staub kookgerei niet giftig?

De zware gietijzeren kookpotten van Staub zijn niet-toxisch en bevatten geen lood, cadmium en PFOA’s. Deze ongelooflijke kookpotten hoeven niet gekruid te worden voor gebruik, en zijn van nature behoorlijk kleefvast (nee, echt! Je kan zelfs eieren koken in gietijzer!) en gaan een leven lang mee.

Wie maakt Rachael Ray kookgerei?

Meyer Corporation
De Rachael Ray Cucina Hard Anodized Cookware is gemaakt van hard geanodiseerd staal door Meyer Corporation, een van ‘s werelds grootste bedrijven op het gebied van kookgerei (zij bezitten ook Anolon, Circulon, Ruffoni).

Is Cuisinart anti-aanbaklaag giftig?

Het Cuisinart merk van hard geanodiseerd aluminium is gecoat met een antikleeflaag genaamd Quantanium. Het Cuisinart merk van hard geanodiseerd aluminium is gecoat met een anti-aanbaklaag genaamd Quantanium. Quantanium zou een vorm van PTFE zijn en daarom dezelfde toxische eigenschappen hebben als Teflon.

Vorig artikel

Moet je een spuitbus doorprikken?

Volgend artikel

Welke lijm werkt in een vriezer?

You might be interested in …

Kan Bedrock worden gebroken in Survival?

Minecraft heeft veel verschillende blokken, waarvan de meeste kunnen worden gebroken en verzameld met het juiste gereedschap. Bedrock blokken zijn anders dan gewone blokken in het spel, die onverwoestbaar zijn in de survival modus. Echter, […]

Welke lijm werkt in een vriezer?

Heeft u ooit meegemaakt dat een vriezer barstte, hetzij in de wand of de laden? Hoewel u gemakkelijk een vervanging kunt kopen, kunnen de kosten van een gloednieuwe lade u ervan weerhouden. Als u besluit […]