27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Wat kan je niet doen op een glasfornuis?

Hoewel ik dol ben op mijn glazen fornuis voor de extra ruimte die het biedt, kan het behoorlijk frustrerend zijn om het te onderhouden. Je zou denken dat het gladde, vlakke blad een koud kunstje is om schoon te maken, maar het glazen oppervlak is zo delicaat dat je er goed op moet letten dat je het niet beschadigt, zelfs niet tijdens het schoonmaken.

Helaas kunnen sommige schijnbaar onschuldige gewoonten een glazen fornuis een ravage aanrichten – hoewel het mogelijk is om een deel van de schade ongedaan te maken met een goede grondige schoonmaakbeurt. Maar zoals ze zeggen, voorkomen is het beste medicijn, en dat geldt ook voor glazen fornuizen: Hier zijn alle kook- en schoonmaakgewoonten die u wilt vermijden om uw glazen fornuis in perfecte staat te houden.

1. Grove sponzen of staalwol gebruiken

Als u aangebrand voedsel of hardnekkige vlekken op uw fornuis hebt, bent u misschien geneigd om de zware schrobbers tevoorschijn te halen. Maar zelfs de schrobberige kant van een spons kan te veel zijn voor het delicate oppervlak van een glazen fornuis. Schurende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes (inclusief staalwol) kunnen leiden tot kleine krasjes of zelfs diepe putjes op uw kookplaat. Houd u aan de zachte kant van de spons, of nog beter, koop pannenlappen die zijn ontworpen om krassen op een glazen kookplaat tot een minimum te beperken.

Als u vastzittend vuil hebt dat niet wil loskomen met een zachte spons, gebruik dan een plastic of siliconen spatel om het voedsel van het oppervlak te halen. Voor echt hardnekkig vuil kunt u een schraper met een scheermesje gebruiken (probeer het voedsel eerst zacht te maken met witte azijn of een glasreiniger voor het fornuis), maar zorg ervoor dat u het fornuis niet doorboort met de hoek van het mesje.

2. Een reinigingsmiddel gebruiken terwijl het fornuis nog heet is

Soms helpt afwassen als de vaat nog een beetje warm is u om vet en vuil gemakkelijker te verwijderen, maar hetzelfde principe geldt niet geldt niet voor glazen kookplaten. Laat het fornuis volledig afkoelen voordat u een chemisch of ander reinigingsmiddel gebruikt, omdat het reinigingsmiddel op het fornuis kan inbranden en permanente schade kan veroorzaken.

3. Glasreiniger gebruiken om uw kookplaat schoon te maken

Het lijkt logisch om glasreiniger (zoals Windex) te gebruiken op een glazen kookplaat, maar het is beter om het over te slaan. De ammoniak in de reiniger is te agressief voor een glazen kookplaat, en kan permanente vlekken en strepen achterlaten. En als u een brander aanzet terwijl de reiniger nog op het oppervlak zit, komen er ammoniakdampen vrij in de lucht.

U kunt beter een reiniger gebruiken die bedoeld is voor een glazen kookplaat (GE raadt een van mijn favoriete reinigingsmiddelen aan: de CeramaBryte Ceramic Cooktop Cleaner), of producten uit de voorraadkast zoals witte azijn en zuiveringszout.

4. Hete deksels met het gezicht naar beneden op een koele kookplaat laten rusten

In eerste instantie was dit een beetje een raadsel voor mij, maar er zijn werkelijk gevallen geweest van glazen fornuizen die versplinterden als gevolg van het heet achterlaten van pannendeksels op het oppervlak. Hoe kan dit gebeuren? Blijkbaar wordt de hitte gevangen onder het deksel, waardoor een vacuümafdichting ontstaat, en de druk veroorzaakt dan dat het fornuis versplintert. Ik heb al menig heet deksel op mijn glazen kookplaat gelegd zonder problemen, maar ik zal het niet meer doen. Het is beter om veilig te zijn dan sorry, dus ik zal rusten mijn hete deksels op een pot houder of schotel handdoek van nu af aan.

5. Zwaar kookgerei (zoals gietijzer) over het oppervlak van je fornuis schuiven

Ja, je kunt nog steeds gietijzer gebruiken als je een glazen of keramische kookplaat hebt. De mensen in de Lodge Cast Iron testkeuken koken zelfs elke dag met gietijzer op een glazen kookplaat, volgens hun Facebook-pagina. Hun advies? Zorg ervoor dat je het niet laat vallen of over het oppervlak schuift. Til het in plaats daarvan voorzichtig op en zet het weer neer met behulp van de handgreep om het van de ene plek naar de andere te verplaatsen. Hetzelfde geldt voor andere soorten zwaar kookgerei, zoals keramisch kookgerei.

6. Uw glazen kookplaat niet na elk gebruik schoonmaken

Als u de rommel laat liggen, wordt het alleen maar erger. Als het kookt of spettert, veeg het dan zo snel mogelijk schoon met een vochtige doek (denk eraan, gebruik geen schoonmaakmiddel als het nog heet is, maar een vochtige doek is prima). Laat uw fornuis na elk gebruik volledig afkoelen, bespuit het oppervlak van uw fornuis met azijn of uw favoriete glasreiniger, neem het af met een vochtige microvezeldoek en wrijf het droog met een droge microvezeldoek.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je een glazen fornuis ruïneren?

Elektrische fornuizen van glaskeramiek zijn populair omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn dan een gas- of elektrische kolenkachel. Maar als u een van deze fornuizen heeft, wees dan voorzichtig met wat u gebruikt om het af te vegen en hoe u het doet. Een verkeerde beslissing kan leiden tot permanente schade aan het toestel.

Wat is veilig om te gebruiken op glasfornuizen?

De beste manier om een glazen fornuis schoon te maken is met een product dat waarschijnlijk al in uw voorraadkast staat: azijn. Vul een spuitfles met witte azijn en besproei het oppervlak van uw glazen blad. Gebruik vervolgens een vochtige doek om al het vuil weg te vegen. Azijn werkt ook als een ontvetter.

Krassen glazen fornuizen gemakkelijk?

Glazen fornuizen zijn helaas gevoelig voor krassen, van potten, pannen, en keukengerei. Zoals bij alle glasplaten en producten is het onmogelijk om een kras op een glazen fornuis volledig te verwijderen. Het is echter wel mogelijk om het uiterlijk en het gevoel van krassen op een glazen fornuis drastisch te verminderen.

Kun je Windex gebruiken op een glazen fornuis?

Hoewel u zich misschien kunt voorstellen dat een glazen fornuisblad moet worden schoongemaakt met een glasreiniger (zoals Windex), zijn deze schoonmaakmiddelen eigenlijk niet geschikt voor een kookplaat, omdat ze kunnen leiden tot permanente vlekken en strepen op het fragiele oppervlak. Reinigen met gedestilleerde witte azijn is uw beste gok.

Kun je Lysol doekjes gebruiken op een glazen kookplaat?

Desinfecterende doekjes zijn niet schadelijk voor de glazen bovenkant van uw fornuis, Een vochtige doek en wat sprayreiniger zou ook werken, en als er zware aanslag is, zal het laten inwerken van de sprayreiniger het werk makkelijker maken.

Kan je Windex gebruiken op een glazen fornuis?

Hoewel u zich misschien kunt voorstellen dat een glazen fornuis moet worden schoongemaakt met een glasreiniger (zoals Windex), zijn deze schoonmaakmiddelen eigenlijk niet geschikt voor een kookplaat, omdat ze kunnen leiden tot permanente vlekken en strepen op het fragiele oppervlak. Reinigen met gedestilleerde witte azijn is uw beste gok.

Kun je Windex gebruiken op een glazen kookplaat?

Hoewel u zich misschien kunt voorstellen dat een glazen fornuis moet worden schoongemaakt met een glasreiniger (zoals Windex), zijn deze schoonmaakmiddelen eigenlijk niet geschikt voor een kookplaat, omdat ze kunnen leiden tot permanente vlekken en strepen op het fragiele oppervlak. Reinigen met gedestilleerde witte azijn is uw beste gok.

Kan ik een grillmat gebruiken op een kookplaat met een glazen bovenkant?

Als u een glazen fornuis heeft, kunt u een grillmat gebruiken als barrière tussen uw kookgerei en het oppervlak van het fornuis. (Nogmaals, zorg ervoor dat u de laagste warmtestand gebruikt. ) De mat vangt alle gemorste drankjes en spetters op, waardoor het schoonmaken na het eten een fluitje van een cent wordt.

Hoe maak je een zwart glazen fornuis schoon?

Dagelijks schoonmaken Eerst en vooral, de eenvoudigste manier om uw glasfornuis schoon te houden is door het oppervlak na elk gebruik af te vegen. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek of spons bevochtigd met azijn of water, en nooit een schuursponsje of schrobborstel.

Kan je Dawn afwasmiddel gebruiken op een glasfornuis?

Gebruik altijd een niet-schurend doekje en een zacht schoonmaakmiddel om beschadiging van het fornuis te voorkomen. Dawn® afwasmiddel maakt het reinigen van oppervlakken van fornuizen So Dawn Easy – of het nu gaat om glas, keramiek, emaille of roestvrij staal. De unieke formule breekt vetdeeltjes snel af en is toch zacht genoeg om geen schade aan te richten.

Kun je bleekmiddel gebruiken op een glazen fornuis?

Bleek en andere schoonmaakmiddelen die bijtende stoffen bevatten mogen niet worden gebruikt om keramische glazen fornuizen schoon te maken, volgens de website van de University of Nebraska Extension. Dit is omdat ze het oppervlak kunnen verkleuren. Het gebruik van bleekmiddel kan de tint van uw fornuis ruïneren.

Kan je Clorox gebruiken op het fornuis?

Hoe maak je een fornuis schoon. Ontsmet het fornuis met een paar snelle sprays. Clorox® Clean-Up® Cleaner met Bleach doodt 99,9% van de meest voorkomende huishoudbacteriën – zoals E. coli, Staphylococcus (Stafylokokken), Salmonella en virussen die verkoudheid en griep kunnen veroorzaken – in 30 seconden.

Kan ik een magische gum gebruiken op mijn glasfornuis?

Stappen voor het schoonmaken van een glazen fornuis: Spoel af met schoon water. Maak de overgebleven delen schoon met een glasreiniger of de Magic Eraser. Beide zijn effectief in het verwijderen van de gekookte op vlekken die moeilijker te verwijderen zijn. Spoel de doek en het oppervlak regelmatig af om te zien hoeveel vooruitgang u boekt.

Hoe bescherm je een glazen kookplaat?

Koop een Glass Cooktop Protector: Een beschermer voor een glazen/keramische kookplaat is een dunne hoes die uw kookplaat veilig houdt. Ze zijn gemaakt van rubber of siliconen en zijn anti-slip en hittebestendig. Een hittebestendige glas kookplaat beschermer zal ook uw kookplaat beschermen tegen morsen, vuil, en krassen.

Kun je een warmtediffuser gebruiken op een glasfornuis?

Het glas van uw kachel is zeer duurzaam, het is gemaakt van een soort kwarts. Er is maar één glasfabrikant (Schott) die het glas maakt voor alle kachels met een glazen bovenkant in Noord-Amerika en Europa. Bella Copper Diffusers zullen het glas niet beschadigen, de koperen warmte verspreider is net als een platte koperen pan.

Vorig artikel

Wat is Crowd Control Score?

Volgend artikel

Hoe lang gaat een keramische mok mee?

You might be interested in …

Wat is het verschil tussen coagulatie en denaturatie?

Bij beide chemische reacties zijn eiwitten betrokken. Denaturatie is de permanente verandering van eiwitstructuren door hitte, zuur of agitatie. Coagulatie is het “vastzetten” van eiwitten bij toevoeging van warmte of zuur. Hierbij worden vloeistoffen in […]

Wat wordt het kookpunt genoemd?

Het kookpunt wordt beïnvloed door de atmosferische druk Delen Flipboard E-mail Chemie Chemische Wetten Basis Moleculen Periodiek systeem Projecten & Experimenten Wetenschappelijke Methode Biochemie Fysische Chemie Medische Chemie Chemie in het dagelijks leven Beroemde chemici […]

Welke 3 kleuren kunnen niet gemaakt worden?

wikiHow is een “wiki”, vergelijkbaar met Wikipedia, wat betekent dat veel van onze artikelen mede geschreven zijn door meerdere auteurs. Om dit artikel te maken, hebben 21 mensen, sommige anoniem, gewerkt om het te bewerken […]