27 mei 2022

Laten we alle antwoorden vinden

Expand search form

Wat Kan Te Veel Mineralen Veroorzaken?

Beoordeeld door Maryann Tomovich Jacobsen, MS, RD op 02 april 2014 vitaminesupplementen

Tegenwoordig lijkt alles, van gebotteld water tot sinaasappelsap, een verhoogd gehalte aan vitaminen en mineralen te bevatten. Dat klinkt misschien als een manier om uw voeding bases te dekken, vooral als uw dieet is minder dan stellaire. Maar het routinematig binnenkrijgen van een overdaad aan vitaminen en mineralen kan u schaden.

Te veel vitamine C of zink kan misselijkheid, diarree en buikkrampen veroorzaken. Te veel selenium kan leiden tot haaruitval, maag- en darmstoornissen, vermoeidheid en lichte zenuwschade.

Hoewel de meeste mensen geen megadoses binnenkrijgen, kan het toch zo zijn dat als je verrijkte ontbijtgranen eet, tussendoor een energiereep neemt, verrijkte pasta eet bij het avondeten en dagelijks een supplement neemt, je gemakkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een groot aantal voedingsstoffen overschrijdt.

Dit is wat je moet weten om te voorkomen dat je te veel neemt.

“Er is geen echt voordeel om meer dan de aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen te nemen.” — Johanna Dwyer, RD

Supplementen: Controleer de dosering

De kans is groot dat het niet-verrijkte voedsel dat je eet geen probleem is. “Het is vrij moeilijk om te overdrijven met alleen voedsel,” zegt Johanna Dwyer, RD, een senior onderzoekswetenschapper bij het National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements.

Je moet dus nadenken over de supplementen die je neemt en over verrijkte voedingsmiddelen of dranken.

“De meeste mensen beseffen niet dat het geen voordelen heeft om meer dan de aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen in te nemen, en ze beseffen niet dat er nadelen aan verbonden kunnen zijn”, zegt Dwyer.

“Als je een supplement neemt, blijf dan bij een supplement dat niet meer dan de dagelijkse waarde bevat,” zegt Dwyer. (De dagelijkse waarde is de hoeveelheid van een vitamine of voedingsstof die een persoon binnen zou moeten krijgen voor een optimale gezondheid).

Praat met uw arts over alle supplementen die u inneemt, waaronder vitaminen en mineralen, en de dosis die u inneemt. Op die manier kan uw arts u helpen de doses binnen veilige grenzen te houden.

“Als u een eenvoudige multivitamine neemt, hoeft u niet bang te zijn dat u te veel neemt,” zegt Andrew Shao, PhD, senior vice-president van wetenschappelijke en regelgevende zaken voor de Council for Responsible Nutrition, een handelsgroep voor de supplementenindustrie.

“De meeste multivitaminen hebben zo’n ruime veiligheidsmarge dat zelfs wanneer je ze combineert met verrijkte voedingsmiddelen, het nog steeds niet de oorzaak is dat je omvalt,” zegt Shao.

Subtiele tekenen dat je te veel binnenkrijgt

“Ik heb nog nooit iemand van de straat gezien die een giftige hoeveelheid vitamine A of D binnenkreeg — dat is zeer ongebruikelijk,” zegt David Katz, MD, directeur van het Yale University Prevention Research Center in New Haven, CT, wiens medische praktijk gespecialiseerd is in voeding. “Wat ik eerder zie is een persoon met een dosering van supplementen die hoger is dan optimaal.”

Wetenschappers weten nog niet of het routinematig innemen van een beetje te veel van een vitamine of mineraal (in tegenstelling tot een megadosis) een probleem is, zegt Katz.

“Er kunnen aanwijzingen zijn voor bezorgdheid, maar dat zijn heel subtiele tekenen,” zegt hij.

Deze tamelijk milde symptomen kunnen zijn: slaap- of concentratieproblemen, zenuwproblemen zoals gevoelloosheid of tintelingen, of je sneller geïrriteerd voelen — afhankelijk van de voedingsstof die wordt overgedoseerd.

De grootste zorg, zegt Katz, is dat we “de voedselvoorziening aan het overdadig verrijken zijn”.

Hij zegt dat fabrikanten hun aandacht hebben verlegd van wat ze uit voedsel hebben gehaald – zoals vet, suiker of zout – naar wat ze erin stoppen, of dat nu vitamine D, probiotica of omega-3 vetten zijn – welke voedingsstof er ook in de mode is.

“Wanneer steeds meer voedingsmiddelen worden verrijkt, wordt het voor consumenten onmogelijk om te weten welke dosis ze op een dag binnenkrijgen,” zegt Katz. “Artsen moeten zich realiseren dat we door deze praktijk nieuwe onevenwichtigheden in de voeding kunnen introduceren.”

Drie voedingsstoffen om in de gaten te houden

Dwyer zegt dat vitamine D, calcium en foliumzuur drie voedingsstoffen zijn waarvan je te veel binnenkrijgt, vooral via supplementen.

Volwassenen die regelmatig de veilige bovengrens van 4.000 internationale eenheden (IE) per dag voor vitamine D overschrijden, kunnen ernstige hartproblemen krijgen.

Foliumzuur wordt toegevoegd aan verrijkte graanproducten – wit meel, pasta, rijst, brood en granen – om geboorteafwijkingen bij baby’s te helpen voorkomen als gevolg van een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen. Hoewel verrijking met foliumzuur het aantal geboorteafwijkingen met 25% tot 50% heeft teruggedrongen, heeft het mogelijk andere gezondheidsproblemen veroorzaakt bij mensen die te veel foliumzuur binnenkrijgen.

Het is niet moeilijk om regelmatig meer dan 1.000 microgram foliumzuur per dag (de veilige bovengrens voor volwassenen) binnen te krijgen via verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. Als u dit doet, kunt u de tekenen van een vitamine B12-tekort bij oudere volwassenen verbergen. Een vitamine B12-tekort kan soms leiden tot permanente zenuwschade als het niet behandeld wordt.

U hoeft zich geen zorgen te maken over voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan foliumzuur.

“De meeste mensen kunnen nu genoeg foliumzuur binnenkrijgen zonder afhankelijk te zijn van supplementen,” zegt Dwyer.

In feite, zegt ze, “hebben de meeste mensen geen probleem [met het binnenkrijgen van te veel vitaminen of mineralen] als ze beginnen met voedsel, wat de gezondste en veiligste manier is om ze binnen te krijgen.”

Bronnen tonen

Johanna Dwyer, DSc, RD, senior voedingswetenschapper, Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health; hoogleraar geneeskunde (voeding) en maatschappelijke gezondheid, Tufts University School of Medicine.

David Katz, MD, MPH, directeur, Yale University Prevention Research Center; universitair hoofddocent volksgezondheid, Yale University School of Medicine.

Andrew Shao, PhD, senior vice-president, wetenschappelijke en regelgevende zaken, Council for Responsible Nutrition.

NIH Office of Dietary Supplements, informatiebladen over voedingssupplementen.

Institute of Medicine: “Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je te veel mineralen hebben?

In hoge doses kunnen alle negen sporenmineralen giftig zijn voor de mens. Over het algemeen ontstaat mineraalvergiftiging wanneer iemand per ongeluk te veel van een mineraal binnenkrijgt, zoals bij het drinken van zeewater (natriumvergiftiging), of overmatig wordt blootgesteld aan industriële verontreinigende stoffen, huishoudchemicaliën of bepaalde medicijnen.

Hoe kunnen mineralen schadelijk zijn voor de mens?

Giftige mineralen zijn mineralen die een zeker risico voor de volksgezondheid inhouden. Tot deze mineralen behoren asbest en silica. De meest voorkomende ziekten die door toxische mineralen worden veroorzaakt, zijn kanker en neurologische aandoeningen. De toxische effecten van sommige mineralen, zoals lood of kwik, kunnen onomkeerbaar zijn indien zij niet worden behandeld.

Welke mineralen zijn gevaarlijk in hoge doses?

Bijvoorbeeld, magnesium kan diarree veroorzaken bij doses boven 400 mg/d; fosfor kan diarree veroorzaken bij doses boven 750 mg/d, en milde misselijkheid en braken bij lagere doses; ijzer kan constipatie, misselijkheid en braken veroorzaken, verminderde zinkopname, en ijzeroverbelasting bij hemochromatose; zink kan misselijkheid en braken veroorzaken,

Welke ziekten kunnen mineralen veroorzaken?

Aandoeningen waarbij problemen met het mineraalmetabolisme vaak voorkomen zijn: Stoornissen in het fosformetabolisme: Hypofosfatemie. . . . Stoornissen van het calciummetabolisme: Hyperparathyroïdie. Nefrocalcinose. Pseudohypoparathyroïdie. Hypercalcemie. Osteoporose. Beweging – onvoorspelbaar of schokkerig. Nierstenen. Melk-alkali syndroom.

Kunnen mineralen giftig zijn?

Alle sporenmineralen zijn giftig in hoge concentraties; sommige mineralen (arsenicum, nikkel, en chroom) kunnen kankerverwekkend zijn. Het is niet duidelijk of chroom als een essentieel (vereist) sporenelement moet worden beschouwd (1.

Wat gebeurt er als je te weinig mineralen in je lichaam hebt?

Mineralen zijn specifieke soorten voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan mineralen ontstaat wanneer uw lichaam niet de vereiste hoeveelheid van een mineraal binnenkrijgt of absorbeert. Een tekort aan mineralen kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals zwakke botten, vermoeidheid, of een verminderd immuunsysteem.

Kunnen mineralen zich ophopen in je lichaam?

Mineralen kunnen zich ophopen in het lichaam, en ze kunnen giftig zijn en schadelijke effecten hebben. Om deze mogelijkheid te vermijden, neem nooit individuele mineraalsupplementen tenzij uw arts ze voorschrijft. Zorg er ook voor dat u supplementen die mineralen bevatten op een veilige plaats bewaart zodat kinderen ze niet per ongeluk kunnen opeten.

Kun je te veel magnesium nemen?

Te veel magnesium uit voeding is geen probleem voor gezonde volwassenen. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van supplementen. Hoge doses magnesium uit supplementen of medicijnen kunnen misselijkheid, buikkrampen en diarree veroorzaken.

Kan het nemen van te veel magnesium kwaad?

Hoewel het belangrijk is om voldoende magnesium binnen te krijgen, moet je er rekening mee houden dat het nemen van te grote hoeveelheden magnesium uit supplementen of vrij verkrijgbare laxeermiddelen en maagzuurremmers kan leiden tot verhoogde bloedspiegels van magnesium, wat kan leiden tot lage bloeddruk, slaperigheid, spierzwakte, vertraagde ademhaling, en zelfs de dood.

Wat is mineraal dystrofie?

Dystrofie is de degeneratie van weefsel, door ziekte of ondervoeding, hoogstwaarschijnlijk door erfelijkheid.

Hoe weet je of je een mineralen tekort hebt?

Wat zijn de symptomen van een mineralen tekort? constipatie, opgeblazen gevoel, of buikpijn. verminderd immuunsysteem. diarree. onregelmatige hartslag. verlies van eetlust. spierkrampen. misselijkheid en braken. gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen.

Kunnen te veel supplementen schadelijk zijn?

Maar routinematig een overdaad aan vitamines en mineralen binnenkrijgen kan schadelijk zijn. Te veel vitamine C of zink kan misselijkheid, diarree en buikkrampen veroorzaken. Te veel selenium kan leiden tot haaruitval, maag- en darmstoornissen, vermoeidheid en lichte zenuwschade.

Wat doen mineralen met je lichaam?

Je lichaam gebruikt mineralen voor veel verschillende taken, waaronder het goed laten werken van je botten, spieren, hart en hersenen. Mineralen zijn ook belangrijk voor het aanmaken van enzymen en hormonen. Er zijn twee soorten mineralen: macromineralen en sporenmineralen. Van macromineralen heb je grotere hoeveelheden nodig.

Kan je een overdosis mineralen supplementen nemen?

Ja, het is mogelijk een overdosis te nemen van sommige vitamine- of mineralensupplementen, en het dagelijks innemen van te veel van bepaalde supplementen (te veel ijzer of vitmain A, bijvoorbeeld) kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Welke ziekten worden veroorzaakt door een gebrek aan vitaminen en mineralen?

Soorten Vitamines Deficiëntie Ziekten
B12 (Cyanocobalamine) Bloedarmoede
C (Ascorbinezuur) Scheurbuik
D (Calciferol) Rachitis
K (Fylloquinone) Overmatige bloedingen als gevolg van verwondingen

Vorig artikel

Hoe laat je een hangende plant herleven?

Volgend artikel

Zijn vrouwtjes leeuwen aanhankelijker?

You might be interested in …

Kan ik ongewassen druiven eten?

We hebben in het verleden op deze blog al eens besproken hoe je fruit moet wassen, maar vandaag gaan we heel specifiek te werk. We hebben het over druiven. Druiven worden beschouwd als een lid […]

Kan men polycryl over verf aanbrengen?

Ja. Polycrylic® kan over latex- en olieverven en goed hechtende wandbekledingen worden aangebracht. Omdat er een lichte ambering kan optreden, dient u een steekproef te doen op een onopvallende plaats en deze te laten drogen […]